Afacere de succes: o tânără avocată din Iaşi cultivă şi livrează personal sortimente exotice de roşii delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără avocată din Iaşi cultivă de câţiva ani sortimente de tomate exotice, pe care le-a botezat Buniol. Antreprenoarea îşi produce legumele departe de orice chimicale nocive şi le livrează clienţilor personal, îmbrăcată în ţinute office.

Claudia Rugină (27 de ani) face parte dintr-o familie care şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă la oraş. În urmă cu câţiva ani, părinţii tinerei au devenit proprietarii unei case la ţară, în satul Topoliţa, din judeţul Neamţ. Claudia şi tatăl său au început să cultive terenul aferent cu diverse legume. În 2013, an în care Claudia învăţa de zor pentru admiterea în Baroul Iaşi, au apărut şi primele roşii pe cei 500 de metri pătraţi cultivaţi. Investiţia a fost minimă, undeva la nivelul unui salariu mediu. 

„În vara aceea aveam casa plină de roşii şi cam asta mâncam, pentru că studiam 12 ore zilnic pentru Barou şi nu-mi mai trebuia nimic. A venit o zi în care mă uitam la castronul meu cu roşii portocalii şi nu am reuşit să învăţ nici un cuvânt pentru că mă gândeam doar la cum ar fi dacă aş produce un sos portocaliu de roşii. M-a obsedat ideea“, îşi aminteşte Claudia Rugină.

A VÂNDUT 200 DE KILOGRAME DE ROŞII

Buniol a fost gândit în fază iniţială ca un sos de roşii, un produs conservat. O idee care a rămas în aşteptare, întrucât Claudia Rugină a intrat în barou între timp şi s-a concentrat  pe cariera de avocat. La ceva timp după prima cultură, tânăra avocată a prins puţin curaj şi a creat identitatea vizuală pentru roşiile Buniol.

Am vrut o prezentare elegantă. Chiar dacă produsul este unul rural, te duce cu gândul la faptul că primeşti ceva de valoare, nu doar nişte roşii aruncate într-o lădiţă“, crede Claudia Rugină.

Roşiile Buniol gata de a fi livrate FOTO Arhiva personală

Buniol

Tânăra are atestat de producător, la fel ca oamenii care vând în piaţă. Doar dacă va ridica cultura la peste 1.500 de metri pătraţi, va trebui să plătească impozit pe venit. Tatăl avocatei se ocupă de toate detaliile care ţin de îngrijirea tomatelor, întrucât „este marele grădinar al familiei, cu mâini magice“, după cum îl descrie Claudia.

Culturile din primii doi ani, cele din 2013 şi 2014, au fost împărţite familiei. În 2014, tomatele cultivate s-au îmbolnăvit, din cauza ploilor, şi tânăra antreprenoare a pierdut aproape toată producţia. În 2015 a avut mai mult noroc. A cultivat 25 de soiuri de tomate, a aşteptat să se coacă, a stat şi le-a păzit şi a verificat fiecare plantă să nu se îmbolnăvească. A reuşit să strângă în jur de 300 de kilograme de roşii şi a vândut cam 200 de kilograme. Claudia Rugină a expus cele 25 de soiuri de roşii şi la RuralFest, sărbătoarea satului românesc, organizată în luna septembrie la Bucureşti.

Oamenii au aflat târziu de mine, pentru că eu am început promovarea abia când le-am văzut coapte. Înainte să merg la Bucureşti, am lăsat acasă în jur de 50 de kilograme pentru sos. Aproape toate roşiile care pleacă de la mine sunt în stare perfectă, nu sunt bătute sau crăpate“, spune Claudia Rugină. 

Claudia Rugină (prima, dreapta) la un eveniment care promovează alimentaţia sănătoasă FOTO Facebook

Claudia Rugină

PRUNIŞOARE ROŞII, INIMĂ DE BOU, MONTSERRAT

Dintre soiurile pe care Claudia Rugină le cultivă pe terenul de la Topoliţa, cele mai cunoscute  sunt prunişoarele roşii, portocalii, inimă de bou, tomatele mov de Rusia, goldie şi cele San Marzano, din care fac italienii faimosul lor sos. Are, de asemenea, şi hâda, aşa cum a botezat-o, mai cunoscută la noi ca bărcuţa, dar şi un soi care nu se cultivă în România – Montserrat – specific Barcelonei. Soiurile de tomate le cumpără de la fermieri englezi şi americani autorizaţi, cultivatori care alimentează toate băncile de seminţe din lume.

„Am favoriţii mei, oameni cărora nu am ce să le reproşez, mi-au ieşit toate seminţele de la ei. Nu cumpăr mai mult de un pliculeţ de seminţe din fiecare varietate pe care o cultiv, pentru că am nevoie de o singură plantă pentru a-mi asigura cultura pe mai mulţi ani. Scot seminţele din roşiile culese şi le tot reciclez. Plătesc în jur de 15-20 de lei pe un plic“, precizează antreprenoarea.

Toate soiurile de tomate cultivate au parte de acelaşi tratament, diferă doar aportul de apă, pentru că unele sunt foarte sensibile la hidratare. Claudia adaugă că ea cultivă roşiile pentru varietate, pentru gust şi că povestea din spatele lor este cea care contează cu adevărat când le alege. Roşiile sale au gust, exact cum aveau cele din grădina bunicii.

Apoi, este foarte important şi aportul de nutrienţi. Tânăra nu le stropeşte cu altceva decât cu ceaiuri macerate de urzică, de coada calului, cu lapte, cu bicarbonat de sodiu, cu usturoi. S-a documentat foarte bine înainte de cultivarea fiecărui soi, pentru că atunci când cumperi seminţele nimeni nu îţi dă foarte multe instrucţiuni. Tot ce produce terenul Claudiei Rugină, urzica, usturoiul, se transformă în substanţe cu care îşi hrăneşte roşiile. Apa din fântână pe care o foloseşte la udat este şi ea testată.

Ca să obţii cultură de calitate, trebuie să verifici fiecare fir odată la câteva zile, să fii sigur că sunt sănătoase. Dacă se îmbolnăveşte una, îţi moare toată cultura. Ele cresc lângă alte plante cu care fraternizează şi care le protejează – porumb, fasole, dovlecei, ardei. Fiecare fir de roşii creşte în cuiburi de busuioc şi gălbenele“, povesteşte Claudia.

A RENUNŢAT LA FIRMELE DE CURIERAT

Tomatele Buniol ajung la clienţi într-o cutie de carton care conţine 4 kilograme din toate soiurile cultivate într-un an, pe un pat de rumeguş, cu o listă a denumirilor acestora, scrisă de Claudia, şi costă 50 de lei. 

Tânara cultivatoare livrează de multe ori cu maşina proprie tomatele şi îi surprinde plăcut pe clienţi cu ţinuta sa office şi cu calitatea produselor, întrucât ea însăşi este un consumator excesiv de pretenţios, atent la cele mai mici detalii.

A încercat să trimită tomatele Buniol şi cu firme de curierat şi „şi-au bătut joc“. A ajuns aproape de proces cu ei. A trimis şi cu Poşta Română şi a constatat că cei de acolo sunt mult mai responsabili cu produsele pe care scria „Fragil“.

Buniol

Lista care vine la pachet cu roşiile Buniol FOTO Arhiva personală

„Cutia în care le pun este personalizată, scrisă de mine, iar oamenii au un sentiment de încredere când primesc produsele. Prin această iniţiativă încerc să promovez şi un stil de viaţă sănătos. Oamenii nu îmi cunosc toată povestea. Eu sunt o persoană care a avut probleme cu greutatea şi care a slăbit 12 kilograme“, mărturiseşte Claudia Rugină.

Clienţii tinerei sunt în mare parte din Iaşi şi Bucureşti, dar are cereri şi din Cluj, Timişoara, Braşov, Medgidia, de la oameni care au aflat de ea şi de Buniol de pe Internet. 

75 DE VARIETĂŢI NOI DE TOMATE ÎN 2016

În 2016, Claudia Rugină vrea să cultive 75 de varietăţi noi de tomate, care îi vor viza şi pe diabetici, şi să aibă o producţie de cel puţin trei ori mai mare decât anul acesta. De asemenea, va încerca să promoveze din timp noile soiuri, pentru că ele nu se coc toate odată, ci în etape.  Va încerca să mai găsească o persoană care să o ajute cu distribuţia şi poate oameni pe care să îi înveţe cum se cresc astfel de produse. Momentan, tatăl său este singur acolo, pe terenul de la Topoliţa cu tomatele. Claudia ajunge să vadă cultura când are timp, o dată pe săptămână, iar dacă nu reuşeşte, îşi sună foarte des pe tata şi îl întreabă ce fac tomatele.

Avocata intenţionează să obţină şi un certificat ecologic, să extindă grădina de roşii Buniol ca să poată beneficia şi de subvenţiile pentru agricultura ecologică. 

Am o bucată de 3000 de metri pătraţi pe care o ţin pentru certificarea bio care vine în cinci ani de zile, timp în care eşti monitorizat, ţi se iau probe de sol. Încă nu am demarat această procedură, urmează. Intenţinez să accesez şi fonduri europene pentru partea de procesare, tomate uscate, sosuri, pentru  ceea ce pleacă la consumatori şi are nevoie de aviz sanitar. Vreau să mă duc cu roşiile astea cât de sus pot, eventual să le trimit şi peste graniţele ţării”, îşi prezintă Claudia Rugină viziunea.

Mai puteţi citi: 

Un ieşean a inventat "Sosul iute de Doamne Fereşte". Bărbatul stă în prima parte a anului în Asia şi îşi aduce ingredientele secrete din Thailanda

Cuptorul Moldovencei, o afacere coaptă din dorul de casă al unei basarabence. Specialitatea casei: delicioasa plăcintă moldovenească

Ieşenii care au adus în România cei mai mari artişti de jazz ai momentului. Povestea gemenilor care au construit o afacere din pasiunea pentru muzică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite