Adrian Covic, unul dintre cei mai bogaţi medici din Iaşi, a fost găsit în "offside" mare la integritate: conflicte de interese cifrate la peste 5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Covic a condus Spitalul "Dr. C.I. Parhon" Iaşi în perioada2006-2012 FOTO Adevărul
Adrian Covic a condus Spitalul "Dr. C.I. Parhon" Iaşi în perioada2006-2012 FOTO Adevărul

Oficialii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au dat publicităţii raportul cercetării întreprinse asupra activităţii medicului ieşean Adrian Covic, în calitatea acestuia de manager al Spitalului "Dr. C.I. Parhon" Iaşi.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat existenţa conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Adrian Covic, Şef al Secţiei Clinice de Nefrologie şi Coordonator la Compartimentul de Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, începând cu 21 mai 2012. Din anul 2006 şi până la data menţionată mai sus, medicul ieşean a fost manager general al acestui spital.

Problemele referitoare la activitatea lui Covic fac referire la perioada 2006-2013.

Inspectorii ANI au descoperit că, în perioada exercitării funcţiilor de conducere de manager al spitalului (29 mai 2006 – 20 mai 2012) şi Şef de secţie, acesta a deţinut  şi deţine, împreună cu soţia şi mama sa, interese la două societăţi comerciale care au stabilit relaţii comerciale cu acest spital public, în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013.

"Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi a încheiat în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013, 114 contracte comerciale şi 27 de acte adiţionale în valoare totală de 5.244.982 Lei (aprox. 1.190.000 Euro) cu cele două societăţi comerciale de la care persoana evaluată, mama şi soţia acestuia au realizat venituri de natură salarială, în perioada fiscală 2006 – 2012", se arată în raportul ANI.

Contractele, încheiate între spital şi firmele Fresenius Medical Care Romania SRL şi Fresenius Nephrocare Romania SRL, au vizat plata lui Adrian Covic, a soţiei şi a mamei sale pentru servicii cu caracter de consultanţă ştiinţifică în domeniul medical.

Inspectorii de integritate au mai descoperit şi că Adrian Covic "nu a depus declaraţii de avere şi de interese în perioada exercitării funcţiei de Director general al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi şi nici după data începerii exercitării funcţiei de Şef de secţie în cadrul spitalului. Mai mult, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2007 – 2011, nu a menţionat toate veniturile realizate".

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în prevederea legală referitoare la problemele găsite în cazul lui Adrian Covic.

Potrivit declaraţiei de venituri depusă la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene, în perioada 2001 - 2011 Adrian Covic a realizat venituri de 7,8 milioane de lei. Familia Covic a achiziţionat, printre altele, două case în valoare totală de 500.000 de euro.

Pe aceeaşi temă:

Adrian Covic, unul dintre cei mai bogaţi doctori din Iaşi, în vizorul ANI. Medicul a primit bani de la şapte firme cât timp a condus Spitalul „Dr. C. I. Parhon”

Adrian Covic: „Este un mit urban că medicii sunt bogaţi“

Specialistul de pe locul III în campania „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“: Adrian Covic, medicul care scapă bolnavii de chinul dializei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite