Abateri financiare estimate la peste 196 de milioane de lei în bugetele publice din judeţul Iaşi. În ce localităţi au fost identificate cele mai mari nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent raport al Camerei de Conturi a judeţului Iaşi arată prăpădul din vistieriile autorităţilor publice şi a instituţiilor din subordinea acestora.

Documentele prezentate în această săptămână aferente verificărilor pe bugetele din 2016 arată că au fost verificaţi 22% din ordonatorii de credit din judeţul Iaşi. În urma analizei rapoartelor privind execuţia bugetară reiese că au fost identificate „abateri de la legalitate“ estimate la 196.614.000 lei. Din această sumă, peste 190 de milioane de lei reprezintă „abateri financiar-contabile“, 4 milioane de lei sunt „prejudicii“, iar 2,4 milioane de lei - „venituri suplimentare“.

Sume impresionante sunt înregistrate la nivelul municipiului Iaşi, unde abaterile financiare sunt de aproape 30 de milioane de lei din care 44.000 reprezintă prejudicii în bugetul public. Abateri de peste 148 de milioane de lei au fost descoperite în bugetul comunei Andrieşeni, din care jumătate de milion este trecut la capitolul „prejudiciu“, în comuna Victoria abaterile sunt de peste 15 milioane de lei, iar în comuna Plugari de 14,7 milioane de lei.

Cele mai grave abateri, mai ales la nivelul primăriilor de comune, sunt: „acordarea unor drepturi de natură salarială fără respectarea concordanţei cu politicile salariale,  cu principiile  responsabilităţii  fiscale,  regulile  fiscale şiobiectivele şilimitele  cuprinse  în strategia fiscal-bugetară; lipsa  documentelor  justificative şi/sau  caracterul  incomplet al  acestora  cu  privire  la  o serie de cheltuieli cu bunuri şiservicii sau a cheltuielilor de deplasare; nerespectarea disciplinei de casă, nedepunerea şi/sau  depunerea cu întârzieri foarte mari a veniturilor în numerar încasate prin casieria proprie;angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi peste limita creditelor bugetare şi/sau fără prevederi bugetare, nerespectarea destinaţiilor legale, plăţi peste normele, cotele sau baremurile legale; nerecuperarea cheltuielilor (nereîntregirea  creditelor  bugetare) avansate din bugetul
local de la beneficiarii de drept aiserviciilor plătite, precum: utilităţi furnizate chiriaşilor/ concesionarilor, servicii de salubrizare (ridicarea gunoiului menajer), reabilitarea termică a locuinţelor“.

Printre nereguli se mai numără: „fraudarea bugetului local prin efectuarea de viramente bancare sub formă de drepturi salariale şi cheltuieli de deplasare; plăţi nelegale către antreprenorii de construcţii, constând în: majorarea nejustificată a valorii contractului de lucrări prin încheierea de acte adiţionale pentru lucrări suplimentare, acceptarea unor preţuri superioare celor din devizul ofertă, nerecuperarea avansurilor, efectuarea de plăţi fără contraprestaţii şi/sau  acceptarea la plată a situaţiilor de lucrări  fără prezentarea de documente justificative (antemăsurători, extrase materiale şi manoperă, etc.)  privind  consumul  de materiale, manoperă, utilaje, transport; nestabilirea sau stabilirea eronată a obligaţiilor de plată către bugetele publice“, dar şi „includerea în programul anual de investiţii a unor obiective de investiţii noi şi/sau în continuare pentru care nu există documentaţia tehnic-economică, aprobată potrivit legii“.

Totodată, s-a constatat că au fost completate eronat registrele contabile sau nu erau incluse în registre noile obiective de investiţii finalizate, recepţionate sau date în folosinţă. Abaterea cea mai mare de la comuna Andreişeni este determinată de  „efectuarea de înregistrări contabile fără a fi susţinute de documente justificative privind legalitatea scăderii unor bunuri de patrimoniu, a unor creanţe“. În urma verificărilor au fost aplicate şase amenzi şi au fost făcute două sesizări penale în cazul situaţiilor din comunele Cotnari şi Ruginoasa.

Citeşte şi:
Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite