Şansa unui bolnav care are nevoie de un transplant de plămâni, egală cu zero în România. Singura speranţă este tratamentul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un ieşean de 34 de ani speră să primească sprijin din partea statului pentru un transplant de plămâni FOTO: Arhivă
Un ieşean de 34 de ani speră să primească sprijin din partea statului pentru un transplant de plămâni FOTO: Arhivă

Tratamentul în străinătate este o şansă prea greu de accesat pentru ieşeni. Anul acesta sub 20 de bolnavi din judeţul Iaşi au fost acceptaţi să beneficieze de servicii medicale decontate de statul român în baza programelor pe care le derulează Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


În 2015, aproape jumătate dintre ieşenii care şi-au depus dosarele la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au fost refuzaţi de comisiile de specialitate. Doi ieşeni au încercat să obţină decontul tratamentului prin DSP, însă doar unul a fost acceptat. Bărbatul de 34 de ani nu poate supravieţui fără un transplant de plămâni şi, pentru că în România o astfel de intervenţie nu este posibilă, dosarul său a fost acceptat de către DSP, urmând a fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

„La nivelul fiecărei direcţii de sănătate din judeţ există o comisie care primeşte aceste dosare şi care le analizează.La noi nu au fost multe cereri. Una a fost respinsă de minister pentru că exista alternativa de tratament în ţară, alta care cerea continuarea unui tratament început anul trecut în străinătate pentru un bebeluş a fost aprobată şi pe 11 noiembrie a fost depus un dosar nou pentru un transplant de plămâni”, a arătat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Copilul în vârstă de un an pentru care DSP a aprobat continuarea tratamentului a fost transferat anul trecut imediat după naştere la un spital din Austria pentru o intervenţie pe cord. Bebeluşul suferea de o malformaţie congenitală singura sa şansă de supravieţuire fiind o intervenţie de urgenţă. Pacientul care necesită un transplant de plămâni şi care s-a adresat la începutul lunii trecute DSP este din Iaşi şi a fost diagnosticat cu o insuficienţă respiratorie severă care îi pune viaţa în pericol. Intervenţia costă peste 120.000 de euro şi este decontată în totalitate de statul român.

CJAS a aprobat 17 formulare din 30 de dosare depuse. „Formularul este acceptat dacă îndeplineşte întocmai două condiţii. În primul rând, tratamentul respectiv trebuie să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. În al doilea rând, formularul este acceptat dacă tratamentul respectiv nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar, având în vedere starea de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii”, a explicat Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

Bolnavul care nu are alternativă medicală în România pentru boala sa şi care are nevoie de sprijin financiar pentru tratarea propriu-zisă, trebuie să depună un dosar la CJAS în evidenţa căreia se află ca fiind asigurat.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite