VIDEO Martirii Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost comemoraţi. Mărturia preotului salvat de gloanţe pe treptele Catedralei din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comemorarea eroilor din Decembrie 1989. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Comemorarea eroilor din Decembrie 1989. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O slujbă de comemorare a eroilor şi martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 a avut loc, vineri, la Hunedoara, oraş martir în care şase oameni au murit împuşcaţi în zilele de 22 şi 23 decembrie 1989.

Monumentul Eroilor Revoluţiei din Parcul Tineretului a fost, vineri, locul de întâlnire al hunedorenilor veniţi să aducă omagii martirilor din Decembrie 1989. Peste 100 de oameni au participat la slujba de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în zilele răsturnării dictaturii comuniste. După ceremonialul religios, urmaşii victimelor din Hunedoara, membrii asociaţiilor revoluţionarilor, veteranilor de război şi deţinuţilor politici, oficialităţile din Hunedoara, politicienii şi reprezentanţii mai multor asociaţii au depus coroane de flori la monumentul ridicat în amintirea martirilor.

„Îi mulţumesc astăzi lui Dumnezeu că m=a luat din faţa treptelor şi a uşilor Catedralei Mitropolitane din Timişoara, cu doar jumătate de oră înainte să se deschidă focul acolo. Atunci, după 50 de ani de comunism, setea de libertate, dar în primul rând de libertate spirituală a acestui neam a putut să fie satisfăcută într-o mare măsură. Datorită Revoluţiei, sau ce o fi fost ea, astăzi ne rugăm în faţa unei biserici, astăzi orice comemorare de eveniment începe cu rugăciunea. Ilustra generaţie, cea care a fost sacrificată la instaurarea comunismului în această ţară, şi care a murit în închisorile, temniţele şi lagărele comuniste, avea o deviză: Nihil Sine Deo. Şi cred că astăzi mai mult decât oricând ar trebui să ne aducem aminte şi să punem această deviză a noastră în toate acţiunile”, le-a spus preotul Radu Trifon celor adunaţi în Parcul Tineretului.

VIDEO. Slujba de comemorare

Oraşul martir

Hunedoara a fost declarat oraş martir al Revoluţiei din 1989, pentru că în zilele de 22 - 23 decembrie 1989 şase oameni au murit împuşcaţi, iar alţi aproape 20 au fost răniţi în urma confruntărilor de pe străzile municipiului. Nu au fost descoperiţi ucigaşii martirilor Revoluţiei, nici măcar după 28 de ani, iar familiile şi apropiaţii lor nu au primit explicaţii pentru soarta acestora.
În Hunedoara, potrivit datelor oficiale, în zilele de 22 – 23 decembrie 1989, cinci militari şi un civil au fost ucişi în împrejurări stranii. Între 22 decembrie 1989 şi 26 decembrie 1989, cele două unităţi militare învecinate de la marginea Hunedoarei, (regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852), au fost atacate cu focuri de armă de persoane necunoscute. Prima victimă a actelor teroriste a fost maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, ucis în dimineaţa de 23 decembrie 1989 cu o rafală de mitralieră.

A fost împuşcat în spate şi în picior, iar colegii l-au găsit în poziţia chircită, cu pumnii strânşi şi buza muşcată. Tot atunci, în aceeaşi unitate militară a fost găsit cadavrul sublocotenentului post-mortem Merticaru Dumitru, împuşcat în cap, de la mică distanţă. În 23 decembrie au murit şi soldaţii Cotfas Aurel Marinel şi Lazăr Rotaru, ambii împuşcaţi.

Sublocotenentul post-mortem Cristea Valeriu, din aceeaşi unitate, a fost doborât în zona pieţei Obor a Hunedoarei, fiind împuşcat cu muniţie explozivă. Bărbatul a fost transportat la spitalul din Deva, unde a decedat.Muncitorul Ion Maruneac, de 22 de ani, a fost găsit împuşcat în Pădurea Chizid. Patru gloanţe i-au străpuns trupul. Ucigaşii celor şase nu au fost identificaţi.

De asemenea, în Orăştie, în dimineaţa de 23 decembrie 1989, trupul neînsufleţit al militarului Călin Morariu a fost găsit într-un şanţ cu apă şi mâl. A fost o reglare de conturi, relatau apropiaţii lui, însă la fel ca în cazul victimelor din Hunedoara, ucigaşii nu au fost găsiţi.


Vă recomandm să citiţi şi:

Vânătoarea de terorişti în cronicile unui privilegiat al Revoluţiei din 1989. „Nu ştiu de câte ori mi-am făcut cruce şi am zis: Ori eu, ori ei“

Mărturii bizare despre „terorişti” din Decembrie 1989 au fost consemnate de Gheorghe Firczak, fost deputat vreme de 16 ani ca reprezentant al rutenilor şi şef al unei asociaţii de revoluţionari implicate într-un dosar al certificatelor dobândite ilegal de luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei din 1989.

Diversiunile ucigaşe din zilele Revoluţiei în Hunedoara: militari împuşcaţi în cap, rachete lansate spre ţinte false şi scene tragi-comice cu „Rambo“ din tranşee

Şase oameni au murit în Hunedoara în zilele Revoluţiei de la 1989, iar un alt soldat a fost ucis în Orăştie. Niciuna dintre tragedii nu a fost elucidată în 26 de ani, însă martorii evenimentelor din decembrie 1989 vorbesc despre diversiuni menite să creeze teroare.

VIDEO O crimă ascunsă sub paravanul Revoluţiei din 1989. Povestea morţii misterioase a sergentului Călin Morariu

În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, militarul Călin Morariu a fost găsit mort, după ce fusese înecat într-unul din şanţurile de scurgere ale fabricii Plafar din Orăştie. Tânărul de 24 de ani a fost singura victimă înregistrată în Orăştie în timpul evenimentelor din decembrie 1989, însă împrejurările morţii sale au fost trecute sub tăcere.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite