VIDEO Martirii Revoluţiei din decembrie 1989 au fost comemoraţi în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii-martiri din Hunedoara care şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 au fost comemoraţi, la monumentul închinat lor, ridicat în Parcul Tineretului din municipiu. Zeci de oameni au participat la slujba religioasă în memoria hunedorenilor şi au depus coroane de flori la monumentul eroilor.

Marţi, zeci de hunedoreni au participat la slujba de comemorare a eroilor – martiri din Hunedoara. Printre participanţi s-au aflat şi rudele celor decedaţi, majoritatea tineri militari ai unităţii din localitate.

Au fost depuse coroane de flori, iar cei care au trăit pe viu evenimentele din decembrie 1989 şi-au amintit despre atmosfera tensionată şi dramatismul acelor zile. Atunci, cinci militari şi un civil au fost ucişi în Hunedoara, în împrejurări stranii, rămase neelucidate chiar şi la 26 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989.

Cum au murit victimele din Hunedoara
Între 22 decembrie 1989 şi 26 decembrie 1989, cele două unităţi militare învecinate de la marginea Hunedoarei, (regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852), au fost atacate cu focuri de armă de persoane necunoscute.

Prima victimă a actelor teroriste a fost maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, ucis în dimineaţa de 23 decembrie 1989 cu o rafală de mitralieră.

Comemorarea eroilor martiri din Hunedoara

A fost împuşcat în spate şi în picior, iar colegii l-au găsit în poziţia chircită, cu pumnii strânşi şi buza muşcată. Tot atunci, în aceeaşi unitate militară a fost găsit cadavrul sublocotenentului post-mortem Merticaru Dumitru, împuşcat în cap, de la mică distanţă. În 23 decembrie au murit şi soldaţii Cotfas Aurel Marinel şi Lazăr Rotaru, ambii împuşcaţi. De asemenea, sublocotenentul post-mortem Cristea Valeriu, din aceeaşi unitate, a fost doborât în zona pieţei Obor a Hunedoarei, fiind împuşcat cu muniţie explozivă. Bărbatul a fost transportat la spitalul din Deva, unde a decedat. Muncitorul Ion Maruneac, de 22 de ani, a fost găsit împuşcat în Pădurea Chizid. Patru gloanţe i-au străpuns trupul. Ucigaşii celor şase nu au fost identificaţi.

 Martiri comemoraţi în Hunedoara

Diversiunile ucigaşe din timpul Revoluţiei
Crimele au avut loc pe fondul unor diversiuni menite să creeze panică şi teroare în comunitate. Unităţile din jurul Hunedoarei erau atacate terestru cu focuri intense de armă, de inamici necunoscuţi, iar în acelaşi timp erau „asediate” cu informaţii false, primite pe frecvenţe secrete, menite să convingă militarii de existenţa unor terorişti.

Au fost săpate tranşee, şanţuri de apărare, iar soldaţii înarmaţi cu muniţie de război aveau ordin să tragă „în tot ce mişcă” în timpul nopţii, în preajma unităţilor lor. Focuri de armă au fost trase pe străzile Hunedoarei, iar mai multe clădiri au fost ciuruite de rafale.

image

Din divizioanele de foc din zona Haţegului şi din unitatea de rachetişti din Vadu Dobrii au fost lansate rachete spre ţinte false, neidentificate, care apăreau pe ecranele staţiilor de radiolocaţie ca fiind formaţiuni de avioane de luptă, care nu aveau un zbor autorizat şi în mod normal trebuiau doborâte. Rachetele lansate din divizioanele Regimentului 15 RRA Hunedoara s-au autodistrus în aer, iar în alte cazuri nu au mai fost lansate pentru că ţintele au dispărut între timp de pe ecranele radarelor.


Vă recomandăm şi:

VIDEO O crimă ascunsă sub paravanul Revoluţiei din 1989. Povestea morţii misterioase a sergentului Călin Morariu

În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, militarul Călin Morariu a fost găsit mort, după ce fusese înecat într-unul din şanţurile de scurgere ale fabricii Plafar din Orăştie. Tânărul de 24 de ani a fost singura victimă înregistrată în Orăştie în timpul evenimentelor din decembrie 1989, însă împrejurările morţii sale au fost trecute sub tăcere.

FOTO Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii a fost timp de mai multe decenii un loc interzis şi secret. Divizionul de foc avea menirea să apere Hunedoara şi împrejurimile ei de invaziile aeriene. De câţiva ani, cele peste 40 de clădiri, buncăre şi foste depozite de muniţie şi de rachete sovietice şi tehnică militară au fost părăsite. Cei care ajung aici pot vedea totuşi cum arăta o fărâmă a „Războiului Rece”.

Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS. Fosta unitate antiaeriană a fost asediată la Revoluţie

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetiştilor hunedoreni, fosta unitate în care au activat este devastată. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoţi, iar clădirile şi buncărele sale stau să se prăbuşească.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite