VIDEO Artefacte din preistorie şi din vremea dacilor vor fi prezentate în premieră la muzeul din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două expoziţii dedicate descoperirilor arhelogice vor fi deschise la Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie din Hunedoara: „Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei” şi „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara va găzdui două expoziţii în care vor fi expuse cele mai vechi artefacte descoperite în Hunedoara şi în zona Transilvaniei. De miercuri, 1 martie, va fi deschisă spre vizitare expoziţia „Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei”, dar şi expoziţia „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, organizată în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Universitatea de Vest Timişoara şi Asociaţia ArheoVest Timişoara, cu sprijinul Consiliilor Judeţene Hunedoara şi Timiş.

„Expoziţia Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei etalează o serie de materiale arheologice - expuse în vitrine, dar şi în cadrul unor reconstituiri tridimensionale - care sunt datate în intervalul de timp cuprins între Paleoliticul Mijlociu şi Epoca dacică. Au fost realizate reconstituiri ale unor contexte funerare din Epoca Fierului, dar şi o construcţie cu pereţi decoraţi din Epoca Bronzului. Toate aceste artefacte provin din contexte arheologice cercetate în zona Hunedoarei şi sunt însoţite de o suită de panouri explicative cu texte şi imagini sugestive”, a precizat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei, la Muzeul de Arheologie

image

Expoziţia Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpi ilustrează aspecte comparative ale vieţii dacilor din Transilvania şi Banat. „Numeroasele artefacte din metal, corn, os, argilă şi piatră sunt de asemenea însoţite de panouri explicative ce cuprind informaţii complexe, care alături de imagini grafice şi fotografii alcătuiesc o imagine sugestivă despre civilizaţia dacică din cele două zone geografice”, a declarat dr. Sorin Tincu. Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie se află în curtea exterioară a Castelului Corvinilor.

image
image
image

Vă recomandăm şi:

FOTO Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut în secolul al XIX-lea

Castelul Corvinilor a atras admiraţia unor artişti faimoşi ai secolelor trecute, iar gravurile realizate de aceştia, păstrate de-a lungul timpului, spun o parte din povestea fascinantă a monumentului.

10 monumente istorice călcate în picioare de vandali: soarta tristă a locurilor de poveste neglijate în ultimii ani

Peste 500 de monumente istorice de categoriile A şi B, dar şi unele dintre cele mai importante pentru istoria poporului român, se află în Hunedoara. Lăsate de izbelişte, multe dintre ele au fost batjocorite şi vandalizate, fără ca autorităţile să mai ia măsuri împotriva celor care au provocat distrugeri.

Prima biserică veche de lemn salvată cu fonduri europene. Un preot a obţinut 250.000 de euro pentru restaurarea ei

Vechea biserică a satului Boz va fi reabilitată prin fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectul depus de preotul Dacian Popescu, sprijinit de arhitecţii unei fundaţii, a obţinut finanţare prin Programul Naţional pentru Dezvoltarea Rurală, pentru un proiect de peste 250.000 de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite