Valea Jiului, prădată de hoţii de cărbune. Jefuitorii vagoanelor s-au întors după ce Poliţia a confiscat 150 de tone de minereu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furturile de cărbune din Valea Jiului s-au reluat după acţiunile în care au fost reţinute zece persoane, acuzate că au furat peste 150 de tone de minereu, din vagoanele de marfă. Alţi şase hoţi au fost prinşi în ultimele zile.

Poliţiştii din Petroşani au prins în flagrant doi tineri din Aninoasa, în timp ce descărcau minereu de cărbune din vagoanele garate în Staţia C.F. Iscroni (Aninoasa).

„Cu doar o zi în urmă, poliţiştii Postului de Poliţie T.F. Petroşani au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de ale două persoane, cercetate pentru infraciuni similare de furt calificat şi complicitate la furt calificat”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeului Hunedoara.

Miercuri, poliţiştii au  depistat în trafic un bărbat de 53 de ani, din  Petroşani, care transporta cu o camionetă 50 de saci de rafie cu minereu de cărbune, fără a poseda acte de provenienţă. „S-a stabilit că bunurile provin din incinta E.M. Livezeni,  motiv pentru care, în cauză, a fost întocmit dosar penal pentru furt”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

150 de tone confiscate
În urmă cu o săptămână, zece persoane au fost reţinute de Poliţie şi 150 de tone de cărbune au fost confiscate în urma anchetei reţelei de hoţi de cărbune din Valea Jiului.

„Poliţiştii au stabilit că unii dintre cei vizaţi de ancheta penală au sustras minereu de cărbune din trenurile care aprovizionează termocentrala Mintia, iar ceilalţi gestionau transportul şi valorificarea minereului către diverşi agenţi economici ori persoane fizice. Transportul se efectua cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar şi 7.5 tone, preţul de vânzare fiind de  aproximativ 500 lei/tonă”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Poveştile fascinante despre momârlani, urmaşii dacilor în Valea Jiului. „Ciobanul dăruit cu puterea vrăjitoriei“ al lui Jules Verne, păstorii miţoşi descrişi de Iorga

Cei mai vechi locuitori ai Văii Jiului purtau numele de momârlani. Se spune despre ei că sunt urmaşii dacilor în acest ţinut de munte, în care urbanizarea a dus la alterarea tradiţiilor seculare, păstrate însă cu sfinţenie de comunitatea din ce în ce mai restrânsă din aşezările rurale de munte.

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Nicolae Iorga a ajuns în ţinutul Văii Jiului la începutul secolului XX, iar în anul 1906, marele istoric descria Petroşaniul în volumul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, prezentându-l ca „iadul negru”, în care veniseră străini din toate colţurile Europei dornici să se îmbogăţească din exploatarea cărbunelui.

Documentarul „Vin Românii”. Cât adevăr este în povestea lui Adrian din Lupeni, românul imigrant care doarme sub pod

Adrian, un tânăr din Lupeni, se numără printre protagoniştii celui de-al doilea episod al dosumentarului „Vin Românii”, difuzat de o televiziune din Marea Britanie. Hunedoreanul povesteşte realităţile crude din Valea Jiului, care l-au determinat să îşi caute norocul în Anglia. A ajuns să trăiască sub un pod, alături de şobolani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite