Un român a cerut o sumă fabuloasă primăriei pentru că magistrala de apă a municipiului trece pe terenul său. Ce au decis magistraţii
0Un localnic a sperat că se va îmbogăţi după ce a constatat că pe sub terenul cumpărat în vecinătatea Hunedoarei se află instalaţiile magistralei care alimentează municipiul cu apă potabilă. A dat în judecată primăria solicitând daune impresionante.
Primăria Hunedoara a câştigat procesul cu un hunedorean care a solicitat daune de 250.000 de euro administraţiei locale şi o chirie lunară de 10.000 de euro, pentru că instalaţiile de aducţiune a apei potabile de pe ruta Hobiţa - Râu Bărbat – Hunedoara, care alimentează municipiul Hunedoara, trec pe sub terenul său din satul Silvaşul de Jos.
Procesul a început în urmă cu cinci ani, sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara nu este definitivă, fiind contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, iar Consiliul Local Hunedoara a propus angajarea unui avocat cu experienţă. „Având în vedere complexitatea cauzei şi valoarea foarte mare a pretenţiilor solicitate, fapt care ar putea duce la diminuarea bugetului Primăriei, considerăm că este necesar şi oportun angajarea unui apărător ales cu experienţă pentru reprezentarea Consiliului Local şi a Municipiului Hunedoara în cauza din dosarul nr.1630/97/2013, aflată pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia”, se arată într-un proiect de hotărâre de Consilu Local.
Cinci ani de proces
În 2013, Ionuţ Florin Vasile, un bărbat din Orăştie, a chemat în judecată Consiliul Local Hunedoara şi municipiul Hunedoara prin primar, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Prest Hunedoara” (care derula proiecte de reabilitare a reţelor de apă cu fonduri europene), furnizorul de apă ApaProd Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara cărora le-a solicitat 250.000 de euro cu titlul de daune retroactive, dar şi o chirie de 10.000 de euro pentru conducta de apă care trece subteran pe terenul său din localitatea hunedoreană Silvaşul de Jos.
„Prin acţiunea civilă înregistrată la tribunal, a solicitat să se constate că folosinţa terenului proprietatea sa este afectată de existenţa pe acesta, deasupra şi din subsol a conductelor şi instalaţiilor de aducţiune a apei pe ruta Hobiţa – Râu Bărbat – Hunedoara care compun sistemul de alimentare cu apă a municipiului Hunedoara, precum şi de existenţa drumurilor de acces la acestea; să se constate că a dobândit, prin accesiune, dreptul de proprietate, asupra întregii infrastructuri tehnico – edilitare, a conductelor şi instalaţiilor de aducţiune a apei pe ruta Hobiţa – Râu Bărbat – Hunedoara aflate pe terenul proprietatea sa, precum şi asupra celorlalte componente tehnico – edilitare ce servesc alimentării cu apă a municipiului Hunedoara, care trec pe terenul său situat în Silvaşul de Jos, la suprafaţă sau în subsolul acestuia şi să se dispună, în consecinţă, înscrierea dreptului său de proprietate asupra acestor <<lucrări autonome cu caracter durabil>> în cărţile funciare; să fie obligaţi pârâţii, în solidar sau pe fiecare în parte, după răspunderea ce li se poate atrage, la plata unei despăgubiri civile în sumă de 250.000 euro - sau echivalentul în lei de la data plăţii efective - pentru lipsirea de folosinţă a terenului în suprafaţă de 1.080.011 mp situat în Silvaşul de Jos, ce este traversat pe diagonală de conductele folosite de pârâţi pentru transportul apei potabile, precum şi de drumurile de acces la acestea, cu trei ani anterior înregistrării acţiunii sale”, se arăta în cererea de chemare în judecată.
A cerut sume impersionante
Vasile a mai solicitat ca autorităţile să fie obligate ca în termen de maximum 30 de zile să-şi ridice toate construcţiile de pe proprietatea sa şi să-l despăgubească cu suma lunară de 10.000 de euro sau echivalentul în lei începând cu data cererii şi până la ridicarea construcţiilor şi redarea folosinţei terenului, iar „pentru trecut” cu suma de 250.000 de euro. În subsidiar, a mai cerut ca să i se acorde dreptul de proprietate asupra instalaţiilor şi să încheie un contrat de închiriere pentru 10.000 de euro lunar cu autorităţile pârâte.
Magistraţii au constatat, lipsa calităţii procesuale pasive a pârâţilor SC Apa Prod SA, Aqua Prest Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara şi a respins acţiunea civilă a acestuia împotriva municipiului Hunedoara şi a Consiliului Local Hunedoara. „Reclamantul şi intervenienta (n.r. o firmă care a achiziţionat terenul de la Ionuţ Vasile în 2013) au dobândit proprietatea asupra terenurilor în litigiu, în anul 1998, iar edificatele ce compun sistemul tehnico-edilitar de alimentare cu apă Hobiţa –Hunedoara în componenţa şi pe traseul expertizat, existau şi erau funcţionale la momentul achiziţionării lor, se prezumă că aceştia şi-au asumat aceste limitări gratuite ale exerciţiului dreptului de proprietate prin însăşi contractul de vânzare-cumpărare”, se arată în motivarea sentinţei.
Vă recomandăm să citiţi şi: