Topul oraşelor care se întrec pentru cele mai mari finanţări de la UE. Unde vor avea loc cele mai multe investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deva se numără printre oraşele în care au fost solicitate cele mari fonduri UE. FOTO: Daniel Guţă.
Deva se numără printre oraşele în care au fost solicitate cele mari fonduri UE. FOTO: Daniel Guţă.

Deva, Hunedoara, Petrila şi Orăştie sunt în topul oraşelor la numărul de proiecte pe fonduri UE, depuse de autorităţile locale. Alte administraţii urbane nu s-au arătat aproape deloc interesate de astfel de finanţări.

Potrivit celui mai recent raport al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, publicat la sfârşitul anului 2018, în judeţul Hunedoara au fost depuse 131 de proiecte publice de construcţii prin care administraţiile locale solicită fonduri europene pentru realizarea unor investiţii.

Cele mai multe proiecte, 27, au ca loc de implementare Deva, majoritatea dintre ele sunt în evaluare, fiind depuse în ultimele luni la ADR Vest. Reşedinţa judeţului este urmată de Hunedoara, cu 20 de proiecte, Petrila, cu 18 proiecte, Orăştie, cu 15 proiecte, Uricani, cu 8 proiecte, Haţeg, cu 6 proiecte, Petroşani, cu 6 proiecte, Lupeni, cu 6 proiecte, Călan cu 4 proiecte, Brad, cu 3 proiecte, Simeria, cu 3 proiecte, Geoagiu, cu 3 proiecte, Vulcan, cu 2 proiecte, Băcia, Ribiţa şi Sălaşu de Sus, cu câte un proiect. Consiliul Judeţean Hunedoara va implementa 6 proiecte, iar dintre oraşe, Aninoasa nu a depus până în prezent niciun proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.

Hunedoara şi Deva au vor să atragă cele mai mari sume
Valoarea totală a proiectelor realizate de administraţiile publice din Hunedoara, pentru care sunt solicitate fonduri UE depăşeşte 324 de milioane de euro.

Consiliul Judeţean Hunedoara se află în topul celor mari fonduri care ar putea fi atrase, cu proiecte depuse în valoare totală de peste 80 de milioane de euro. Două contracte au fost semnate cu ADR Vest, alte cinci investiţii fiind în evaluare.

Proiectele publice care vor fi implementate în Hunedoara, dacă vor primi finanţare de la UE, au o valoare totală de 70 de milioane de euro, în Deva de 58 de milioane de euro, în Orăştie de 38 milioane de euro, în Petrila de 19 milioane de euro, în Lupeni de 12 milioane de euro, în Uricani de 11 milioane de euro, în Haţeg de 8 milioane de euro, în Petroşani de 8 milioane de euro, în Călan de 6 milioane de euro, în Simeria de 5 milioane de euro, în Vulcan de 3,2 milioane de euro, în Ribiţa de 3,2 milioane euro, în Brad de 3 milioane euro, în Sălaşu de sus de 1.7 milioane euro, în Geoagiu de 1,5 milioane de euro, în Băcia 0,9 milioane euro.

Topul celor mai valoroase investiţii
O parte din proiectele depuse de autorităţile din judeţ au primit finanţare şi urmează să fie realizate pe fonduri UE. Dintre acestea, cele mai valoroase sunt: modernizarea drumurilor judeţene de pe Culoarul Mureş Nord (Consiliul Judeţean Hunedoara, 35 milioane de euro, contract semnat), modernizarea şoselei Hunedoara – Călan (CJ Hunedoara, 7,8 milioane de euro, contract semnat), Reabilitarea Casei de cultură din Orăştie (Primăria Orăştie, 5,6 milioane de euro, contract semnat) şi Restaurarea Castelului Corvinilor (Primăria Hunedoara, 4,8 milioane de euro, contract semnat), Eficientizarea energetică a spitalului municipal Hunedoara (Primăria Hunedoara, 5 milioane euro, contract semnat).

Dintre proiectele aflate în evaluare, cele pentru care autorităţile solicită cele mari finanţări sunt: Modernizarea sistemului de transport local din Deva (Primăria Deva, 20 de milioane de euro, urmează a fi depus), Linia verde de autobuze electrice din Valea Jiului (Consiliul Judeţean Hunedoara, două proiecte de câte 9,9 milioane de euro, în evaluare), Transport ecologic în Hunedoara (Primăria Hunedoara, trei proiecte a câte 9,85 milioane de euro), Modernizarea şoselei Orăştie – Costeşti (CJ Hunedoara, 9,7 milioane de euro, în evaluare), Realizarea Muzeului Civilizaţiei Dacice (Primăria Orăştie, 5,2 milioane de euro, în evaluare), Reabilitarea Incintei I din Cetatea Deva (Primăria Deva, 4,9 milioane de euro, în evaluare), Restaurarea Cetăţii Orăştiei (4,7 milioane de euro, în evaluare), Conservarea sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa (CJ Hunedoara, 4,76 milioane de euro, în evaluare), Reabilitarea energietică a clădirilor rezidenţiale (Primăria Hunedoara, 4,9 milioane de euro, în evaluare).


Vă recomandăm să citiţi şi:

Oraşul cu 20.000 de oameni transformat din temelii cu fonduri europene. Cele 17 investiţii aduc 180 de milioane de lei

Ce drumuri judeţene vor fi modernizate în 2019. Cele mai mari investiţii sunt finanţate de Uniunea Europeană

Modernizarea Urgenţelor de la spitalul judeţean va costa şapte milioane de lei. Proiectul a fost depus la ADR Vest


 

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite