Staţiunea Straja a fost lăsată fără curent din cauza datoriilor. Cabanierii sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabanierii din Straja sunt afectaţi de datoriile administratorilor telegondolei. FOTO:skistraja.ro
Cabanierii din Straja sunt afectaţi de datoriile administratorilor telegondolei. FOTO:skistraja.ro

Aproape 200 de cabane, vile şi pensiuni din Staţiunea Straja au rămas astăzi fără curent electric, după ce furnizorul de electricitate din staţiunea a oprit alimentarea cu energie electrică. Motivul îl reprezintă datoriile pe care firma care administrează telegondola le are la furnizor.

Staţiunea montană Straja a rămas fără curent electric în această dimineaţă, iar cabanierii şi proprietarii de pensiuni au fost nevoiţi să îşi racordeze imobilele la o „linie de avarie” pentru a beneficia de electricitate. Telegondola spre Straja nu mai funcţionează însă, la fel şi iluminatul public, care erau alimentate de lina nouă de 20.000 de volţi, oprită în prezent.

Din cauza datoriilor neplătite de societatea care realizează proiectul de dezvoltare a staţiunii şi în acelaşi timp administrează telegondola, furnizorii au oprit alimentarea cu energie electrică a staţiunii. Factura neachitată are o valoare de 42.000 de lei şi trebuie plătită de Termogaz Company, susţin reprezentanţii Primăriei Lupeni.

„Constructorul avea contract încheiat cu furnizorul de energie electrică, pentru că aici este o instalaţie nouă de curent, pe care avem o activitate economică, respectiv telegondola. Pentru perioada iernii, când a fost vârful turistic, nu au fost probleme, dar mai apoi nu s-a mai putut achita factura la energie electrică. Instalaţia de transport nu a mai funcţionat, pentru că nu sunt plătitori acre să urce la munte”, a precizat primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, citat de zhd.ro.

Efecte nocive pentru turism
Aproape 200 de cabane, vile şi pensiuni au rămas fără curent electric pentru câteva ore, timp în care cabanierii s-au racordat la linia de rezervă, care le asigură electricitatea.

„Am fost nevoiţi să ne racordăm la linia de rezervă, de 6.000 de volţi, care din fericire încă mai funcţionează, deşi este destul de riscantă din cauza vechimii ei şi a zecilor de manşoane (noduri) de pe cei şase kilometri ai acesteia. În schimb, telegondola nu mai funcţionează. Dacă primăria şi Termogaz nu îşi achită datoriile până în iarnă, noi nu vom avea turişti, pentru că instalaţiile de schi şi telegondola vor rămâne nefuncţionale”, spune Ioan, un proprietar de pensiune.

„Această linie de rezervă pe care o folosim acum pentru avea curent electric la cabane este o soluţie de avarie. În sezonul turistic de iarnă ea nu va face faţă consumului mare de energie”, spune Maria administrator al altei pensiuni din Straja. În ultimii ani, Staţiunea Straja a trecut printr-un proces de modernizare pe fonduri de la UE, care însă nu a fost finalizat, lucrările fiind oprite de aproape doi ani.


Vă recomandăm şi:

Straja devine loc de pelerinaj religios: mii de oameni vor urca pe „Drumul Crucii”

Peste 3.000 de oameni sunt aşteptaţi, în dimineaţa din Vinerea Mare, să participe la procesiunea „Drumul Crucii”, din Straja, un eveniment prin care sunt rememorate patimile lui Iisus Hristos, înainte de răstignirea pe Dealul Golgota.

Ursul Baloo împlineşte 15 ani. Mascota Staţiunii montane Straja va fi în centrul atenţiei la "Serbările Zăpezii"

Ursul Baloo, mascota staţiunii montane Straja, împlineşte 15 ani sâmbătă, iar administratorii staţiunii îl vor sărbători, împreună cu turiştii care vor urca la schi. În acest week-end, în Straja au loc şi "Serbările Zăpezii".

FOTO Valea Jiului iese din sărăcie ajutată de turiştii de sezon

Staţiunile de schi înfiinţate în una din zonele defavorizate ale judeţului Hunedoara sunt marea speranţă a localnicilor, care în ultimele decenii au trăit aproape numai de pe urma mineritului.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite