Sfaturile despre sex ale unui medic din secolul al XIX-lea: „De două ori este venin, de trei ori se face ciumă, iar ce este peste îl înjoseşte sub dobitoc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii erau sfătuiţi să nu abuzeze în dragoste.FOTO: flickr.com
Tinerii erau sfătuiţi să nu abuzeze în dragoste.FOTO: flickr.com

Femeile cu prea mare poftă de relaţii sexuale trebuiau evitate, tinerii erau sfătuiţi să îşi înceapă viaţa amoroasă cât mai târziu, iar gălbenuşurile şi vinul erau considerate întăritoare pentru trupurile ostenite. Au fost câteva dintre recomandările oferite, în urmă cu aproape două secole, de un medic celebru al vremii, Pavel Vasici, celor care doreau să aibă o viaţă sexuală sănătoasă.

Medicul Pavel Vasici, considerat întemeietorul primei reviste de medicină din Transilvania, Higiena şi şcoala, apărută la Timişoara, la mijlocul secolului al XIX-lea, este autorul mai multor lucrări despre igienă, medicină şi educaţie sexuală. Una dintre cele mai importante, denumită „Neputinţa şi a ei totala vindecare cu mijloace simple cercate prin esperiinţă şi aprobate de mulţi pătimaşi”, a fost publicată în 1846 la Braşov şi avea menirea să le explice tinerilor ce trebuie să facă pentru a avea o viaţă sexuală sănătoasă.

„Junele, care calcă în lume nepătat de păcatele copilăriei, care acestea are a le învăţa de la amor şi gustare, care fără să ştie mai mult de soiul frumos, decât ce au auzit de la părinţi şi învăţători, când vine în cercul frumoaselor vezi bine că se află cu totul în altă lume de cum se afla mai nainte, îl întimpină lucruri de care el nainte nici nu gândea. Pept gol, braţe goale, căutături amăgitoare şi momitoare, cochetării cu piciorul, cu mâna, şi cu alte părţi uşor coperite, acestea toate îi întărâtă închipuirea, încălzesc fantasia şi îl înviază; toate acestea puteri din afară căşună într-însul o mişcare de simţiciune, de carea el nainte nu avea nici o cunoştinţă. Se aprinde dară omul întreg, şi apoi dacă el va da peste vreo vicleană, viţioasă, peste o fată cu plăcerea amorului cunoscută sau ar fi atât de nenorocos a cădea în braţele unei nesăţioase muieri, atuncea el este fără nici o îndoială perdut, căci acestea nu cunosc cumpătul şi jertvesc pe începătoriu atâta, cât el după puţin timp, de abea se va mai putea mişca, şi numai din parte întrema”, era avertismentul dat de autorul screrii, potrivit tiparituriromanesti.wordpress.com.

Pavel Vasici observa că în zilele sale „virtutea s-au făcut obiectul batjocurii, glumele cu soiul frumos se mână până la desfrâu, şi iată că acestea toate învită pe juni şi bărbaţi spre gustări prea timpurii şi fără cumpăt”.
Despre relaţiile sexuale afirma că ele sunt benefice, doar dacă tinerii le aveau după o anumită vârstă.

„Împreunarea trupească este un act ce prieşte numai trupului crescut, şi în care junele să nu se îndeletnicească înainte de 20 ani, dacă vrea să se bucure de plăcerea lui până la înalte bătrâneţe. Această icoană nu se poate destul zugrăvi înaintea ochilor junelui, orice gustare trupească se va face înainte de 18 ani, putem spune că ia din ţânta, ce e hotărâtă trupului a trăi, câte o lună, şi de aceea această putere seacă la mulţi înainte de al 40-lea an”, adouga medicul, în lucrarea păstrată în Biblioteca Digitală Naţională a României, redată de tiparituriromanesti.wordpress.com.

De ce dăunează prea mult sex

Cei care nu respectau însă sfatul medicului şi se grăbeau să aibă relaţii sexuale de la vârste fragede, erau atenţionaţi să rămână cumpătaţi.

„Dacă însă nu mai putem a ne înpotrivi boldului naturei, dacă întărâtarea şi momeala spre acesta ar fi prea mare, dacă fetele şi nevestele stricate şi lascive întrec ruşinea şi statornicia noastră, oh! atuncea să ne păzim barem de abuz, şi să nu căutăm a arăta eroism într-însul. Junele care nu se mai poate conteni de la îmbrăţişarea soiului frumos, să se păzească barem a nu-şi îndestula pofta de două ori după olaltă, căci de două ori e venin, de trei ori se face ciumă prăpăditoare şi ce e peste aceasta silinţă îl înjoseşte subt dobitoc. O singură silnicie astfeliu cercată îi poate dărâpăna neîntors sănătatea, poate lăpăda în vasele (vinele, arteriile) plămânilor, carii sunt subt acest act foarte încălziţi, simburile spre nevindecabila oftică. Şi vai cât este cuprinsul nefericirei, ce se naşte din aceasta slăbiciune”, scria medicul.

Chiar şi cei căsătoriţi erau sfătuiţi să îşi stăpânească din poftele de sex. „Deşi nu putem prescrie unui sănătos şi bine păstrat bărbat regula lui Luter de două ori pe săptămână, totuş el are de a să păzi cum simte după act cea mai mică slăbiciune, cu atâta mai puţin are a întrebui spre întărâtarea trupească vin, arome, sau mijloace aţiţătoare, căci atuncea poate fi sigur, cum că acestea mijloace înainte de a-l înfoca spre lucru, îl vor face şi neputincios cu totul. Îîntărâtăciunea spre îmbrăţişare trebue să rămână numai singurei naturi, şi la cei mai flegmatici încât îl poate aţâţa muierea prin frumuseţa şi graţiile sale, fără alte întărâtări măiestrite.

Două gălbenuşuri, într-un pahar de vin

Dacă nevasta sau amoreza ar fi nesăţioase, afirma medicul, atunci este preferabil ca soţii să renunţe la ele, decât să îşi piardă sănătatea. Autorul de la mijlocul secolului al XIX-lea susţinea că odihna este necesară după consumarea relaţiilor sexuale, altfel trupul se va îmbolnăvi.

De asemenea, el oferea şi câteva reţete pentru refacerea corpului. „Un mijloc bun a se întrema după act este acela, a mânca ceva întăritoriu adecă două gălbinuşe de ou în un pahar de vin, cu ceva scorţişoară şi zahăr; sau zamă de carne cu pesmeţi, sau ciocoladă fără aromă. Iară nainte de act sau când seara este foarte potrivită ca mijloc întăritoriu, următoarea mestecătură (mistură), dacă astfeliu este trupul cu totul sănătos: Ia din apotecă (spiţerie) apă de mintă roşie cinci loţi, picături de scorţişoară un lot, sirup de coajă de alămâie doi loţi, mestecă-le bine laolaltă şi le întrebue după plac”, scria medicul Pavel Vasici.

Pavel Vasici-Ungureanu (n. 18 aprilie 1806, Timişoara - d. 3 iulie 1881, Timişoara) a fost un medic şi scriitor român, membru titular al Academiei Române şi o personalitate a vremii sale.


Vă recomandăm şi:

Reţeta ideală pentru pofta de sex şi vigoarea bărbaţilor din Evul Mediu. Ce alimente banale formau atunci „viagra“

Un savant din secolul al nouălea, cunoscut prin lucrările sale în întreaga Europă medievală, a fost autorul unora dintre cele mai populare reţete menite să trateze problemele de natură sexuală din cuplu. Remediile lui Al-Jazzar preced inventarea viagrei moderne.

Reţete pentru refacerea virginităţii şi orgasme fără sfârşit. Secretele contesei care a revoluţionat viaţa sexuală în Evul Mediu

Femeile din Evul Mediu aflau cum pot redeveni fecioare, dacă foloseau poţiunile misterioase ale contesei Caterina Sforza. Celebra autoare a unei lucrări ştiinţifice didicată performanţelor sexuale şi modului de redobândire a virginităţii, a intrat în istorie datorită reţetelor sale controversate.

Credinţe despre viaţa sexuală în Evul Mediu: de ce femeia trebuia să sară de şapte ori în spate după fiecare act sexual

Credinţele care priveau viaţa sexuală a oamenilor din secolele trecute au fost cu totul neobişnuite. O dovedesc documentele vechi, care cuprindeau studii de anatomie şi recomandări despre relaţiile sexuale, folosirea unor afrodisiace şi despre metodele contraceptive ale strămoşilor noştri.

Obiceiurile românilor din secolul al XIX-lea: „Abstinenţa este atât de aspră încât nu poţi cumpăra cu aur nicio cană de lapte“

În urmă cu un secol şi jumătate, James Oscar Noyes, un medic american în armata sultanului, vizita teritoriile României şi descria în amănunt viaţa locuitorilor lor. Cel mai mult l-au şocat ritualurile religioase pe care românii le îndeplineau cu stricteţe şi modul de viaţă al preoţilor de la sate.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite