Sentinţă într-un dosar privind fraudele la Referendum: nouă hunedoreni au fost condamnaţi de Judecătoria Haţeg
0Judecătoria Haţeg a pronunţat sentinţa pentru nouă persoane acuzate de fraude electorale la Referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui României.
Cei nouă hunedoreni trimişi în judecată la Haţeg pentru fraude electorale şi vot multiplu au fost condamnaţi, după aproape patru ani de la comiterea infracţiunilor. Judecătoria Haţeg a pronunţat marţi sentinţele şi i-a condamnat pe fiecare la amenzi penale în valoare de câte 1.600 de lei.
Prin rechizitoriul nr.870/P/2014 din 21 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, domiciliaţi în Haţeg şi în localităţile învecinate, pentru fraudă la vot în legătură cu referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012.
„Inculpaţii au votat multiplu atât pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, cât şi pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, după cum urmează: la alte 12 secţii de votare – inculpaţii Ursu Nicolae şi Tincu Dumbravă Gică, la alte 10 secţii de votare – inculpatul Ursu Nicolae Alexandru, la alte 8 secţii de votare – inculpatul Mardan Corin Marius, la alte 7 secţii de votare – inculpaţii Adam Stelian Liviu şi Vîrvoni Moise Petrică. De asemenea, deşi nu au votat pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, au votat multiplu: la 7 secţii de votare – inculpaţii Tudorache Bogdan Marian şi Mardan Claudiu Florin, la 3 secţii de votare - inculpatul Busuioc Ioan”, informa Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Condamnaţi după aproape patru ani
Cei nouă hunedoreni au votat multiplu la secţii de votare din Deva, Hunedoara, Orăştie, Călan, Geoagiu sau Simeria. Parchetul s-a sesizat din oficiu, după ce au fost identificate o serie de nereguli ce constau în: înregistrarea mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate. Potrivit procurorilor, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani.
„Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni", informau reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Vă recomandăm şi
Silvan Toma este învinuit de infracţiuni grave în dosarul Simota - Litera. Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut măsura arestării preventive dispusă în cazul a şase dintre cei 14 inculpaţi din dosarul de crimă organizată în care sunt judecaţi afaceristul Alin Simota şi interlopul Cristian Litera.
Până în anul 2010, Alin Simota (43 de ani) era considerat cel mai bogat om din Valea Jiului, cu o avere de peste 20 de milioane de euro, obţinută în afacerile profitabile cu statul în domeniul energiei şi al mineritului. Simota s-a implicat în fotbal din 1998, când a devenit finanţator al Jiul Petroşani, şi în politică, oficial din 2008, când a candidat la primărie, în Petroşani. Din reţeta succesului său nu lipsesc politicienii şi interlopii.
Constantin Cristian Litera (36 de ani) a fost ridicat în această dimineaţă de mascaţi, din vila imensă pe care acesta şi-a construit-o în Deva. Fost bodyguard al omului de afaceri controversat Alin Simota, Litera a fost implicat în trecut în mai multe scandaluri în care a fost acuzat de infracţiuni de violenţă, dar şi într-un scandal conjugal, după ce soţia fostului său patron, Alin Simota l-a părăsit pe acesta pentru Litera.