Sentinţă finală pentru primarul acuzat de DNA că a luat şpagă două drujbe. În prima instanţă Călin Dud fusese achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Dud.
Călin Dud.

Magistraţii au soluţionat dosarul penal în care primarul Călin Dud a fost acuzat, în 2016, că ar fi luat mită de la un afacerist din localitate două motofierăstraie.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, marţi, sentinţa definitivă în dosarul în care Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, a fost acuzat pentru infracţiunea de luare de mită. Un afacerist l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie, acuzându-l că a primit şpagă două drujbe, în valoare de 1.300 de lei. Magistraţii au decis achitarea primarului, păstrând sentinţa dată în vara anului trecut de Tribunalul Hunedoara, împotriva creia procurorii au declarat apel. „Instanţa a respins ca nefondat apelul declarat de Parchet împotriva sentinţei Tribunalului Hunedoara, hotărârea fiind definitivă”, a informat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

După doi ani

În aprilie 2016, Călin Dud a fost denunţat la DNA de reprezentantul unei societăţi comerciale, care a susţinut că i-ar fi oferit mită două motofierăstraie, cumpărate din Deva, în valoare totală de 1.300 lei.

„Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. În fapt, s-a reţinut că, în data de 12 octombrie 2015, a primit drept mită de la denunţătorul R.N. două motoferăstraie marca RURIS, 190 şi respectiv 500 special, achiziţionate de acesta la aceeaşi dată,  dintr-un magazin din Deva, pentru ca, în calitate de primar al comunei Luncoiu de Jos, să dispună plata unei cantităţi de material lemnos achiziţionată de către Primăria Luncoiu de Jos, în 30 septembrie 2015 de la denunţător. Martorul denunţător s-a constituit parte civilă cu suma de 1.300 lei reprezentând contravaloarea celor două drujbe”, informau procurorii DNA. În aprilie 2016, au fost efectuate percheziţii la locuinţa primarului şi la sediul primăriei. Atunci, instanţa a decis punerea acestuia sub control judiciar. Călin Dud, care se afla la acea vreme în campanie electorală, a susţinut că este nevinovat.

La data formulării denunţului, facturile către firma afaceristului erau achitate de câteva luni, fără ca acesta să ştie, constata instanţa de fond, care a decis achitarea primarului. Tribunalul a mai constatat că nu există probe temeinice care să ducă la condamnarea primarului.

„În cauză există doar nişte suspiciuni cu privire la cele două motoferăstraie, suspiciuni care rezultă din declaraţia martorului denunţător şi din faptul că motoferăstraiele au fost găsite la domiciliul inculpatului cu ocazia percheziţiei, dar aceste suspiciuni nu sunt susţinute de probe în condiţiile în care inculpatul declară că le-a împrumutat de la inculpat, descrie modul cum a intrat în posesia lor, fapt confirmat de martori, care au confirmat că aceste motoferăstraie urmau să fie restituite martorului denunţător. Mai mult, martorul denunţător declară incoerent cu privire la modalitatea săvârşirii faptei, cu privire la semnăturile de pe actele depuse la dosar, respectiv facturi, fiind adus în faţa instanţei cu mandat de aducere după ce a fost citat inclusiv cu menţiunea în caz de neprezentare va fi amendat”, informa instanţa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Sfaturile poliţiştilor care au luat şpagă pe DN 7: „Lângă maşina Poliţiei nu este recomandat să se poarte discuţii compromiţătoare”

Iulian Ceia a contestat condamnarea la închisoare. Cine este controversatul personaj indicat ca lider al traficanţilor de comori dacice

Sentinţă finală în dosarul aurului dacic, după nouă ani de procese. Traficanţii de comori scapă cu pedepse mici

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite