Senatorul Cristian Resmeriţă, acuzat că şi-a angajat fratele la cabinetul său parlamentar, a pierdut procesul cu ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care senatorul Cristian Resmeriţă, fost deputat PSD, dar şi primar al Lupeniului, a contestat conflictul de interese administrativ reclamat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce şi-a angajat fratele la cabinetul său parlamentar, oferindu-i venituri de 54.000 de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care senatorul Cristian Resmeriţă, fost deputat PSD, dar şi primar al Lupeniului, a contestat conflictul de interese administrativ reclamat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce şi-a angajat fratele la cabinetul său parlamentar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins recursul înaintat de senatorul PSD Cristian Resmeriţă faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ. „Instanţa a respins recursul declarat de Cristian Resmeriţă ca nefondat”, a informat, joi, ÎCCJ. Cristian Resmeriţă nu a comentat decizia instanţei.

În 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese, în cazul lui Cristian Resmeriţă, la acea vreme deputat. „Cornel Cristian Resmeriţă a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, a fost angajat  în funcţia de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Judeţul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriţă, fratele lui Cornel Cristian Resmeriţă, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, informa Agenţia Naţională de Integritate.

A pierdut şi la Curtea de Apel

Cristian Resmeriţă a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Alba Iulia şi a solicitat anularea raportului de evaluare nr.995/G/II/12.01.2015 întocmit de Inspecţia de integritate din cadrul A.N.I.

„În ce priveşte analizarea pe fond a elementelor conflictului de interese se constată că la încheierea şi executarea contractului civil nr.529/19.01.2009 reclamantul Resmeriţă Crisian deţinea funcţia de deputat în Parlamentul României, începând cu data de 19.12.2008, conform Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 40/19.12.2008,privind validarea mandatelor deputaţilor aleşi la data de 30 noiembrie 2008 şi respectiv, Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 45/20.12.2012, privind validarea mandatelor deputaţilor aleşi la data de 09 decembrie 2012, fiind ales în Circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara. În această calitate  a participat prin actul de dispoziţie în calitatea sa de parlamentar exprimându-şi voinţa de a încheia contractul ,acest contract a generat un folos patrimonial pentru ruda sa de gradul II ,  constând în aceea că în baza contractului prestatorul a fost remunerat în perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 cu suma de 56.876 lei,conform informaţiilor transmise de Camera Deputaţilor şi Serviciul Fiscal Municipal Petroşani , încât se pune în evidenţă   un interes personal  de natură patrimonială, care a influenţat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative parlamentarului. Interesul de natură patrimonială a fost identificat ca fiind cel de mărire al patrimoniului familiei prin obţinerea de către fratele reclamantului a unor beneficii patrimoniale care nu puteau fi realizate decât prin decizia parlamentarului de a încheia contractul,,decizie care, dat fiind gradul de rudenie dintre părţi, presupune încălcarea principiului imparţialităţii în exercitarea funcţiei de demnitate publică”, constatau magistraţii, în decizia de respingere a acţiunii depuse de Cristian Resmeriţă.    

La al treilea mandat
Cristian Resmeriţă are 36 de ani şi a fost deputat, din 2008 până în iunie 2016, când a devenit primar al municipiului Lupeni, „moştenindu-l” pe tatăl său, Cornel Resmeriţă. Partidul Social Democrat i-a oferit lui Resmeriţă Jr. locul I pe listele pentru Senatul României, astfel că, într-un judeţ în care PSD a obţinut peste 50 la sută din voturi la alegerile parlamentare, politicianul nu a avut emoţii în a-şi atinge obiectivul. Cristian Resmeriţă, fost profesor şi preşedinte executiv al PSD Hunedoara, se poate mândri cu o avere consistentă: un teren intravilan de 432 de metri pătraţi în Lupeni, cumpărat, un apartament în Lupeni, cumpărat, un apartament în Vulcan, primit cadou de la părinţi, o vilă de 243 de metri pătraţi construită în Lupeni, trei maşini (Skoda, Peugeot şi Mazda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro, potrivit declaraţiei sale de avere din 2016.


Vă recomandăm şi:

Oraşul falimentar unde fotoliul de primar „se predă“ din tată-n fiu. Bilanţul clanului care conduce Lupeniul de 20 de ani

În ultimii 17 ani, Primăria Lupeni a fost condusă, pe rând, de Cornel Resmeriţă şi fiul său cel mare, Cristian Resmeriţă, în prezent senator PSD, iar la viitoarele alegeri locale, plănuite în această primăvară, unul dintre candidaţii propuşi va fi tot un membru al familiei Resmeriţă, fiul cel mic, Lucian Resmeriţă.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite