Procurorii au cerut din nou arestarea lui Adi Stoicoi, acuzat de trafic de comori antice, furate din Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Stoicoi a susţinut că este nevinovat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Adrian Stoicoi a susţinut că este nevinovat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Adrian Stoicoi, anchetat sub măsura controlului judiciar într-un dosar privind traficul de comori dacice sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, a fost din nou înfăţişat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Anchetatorii au solicitat din nou trimiterea în arest preventiv a lui Adrian Stoicoi, localnicul din Munţii Orăştiei acuzat de trafic de comori antice şi condamnat în trecut pentru infracţiuni contra patrimoniului. Procesul a avut loc la Judecătoria Alba Iulia.

„Instanţa a respins cererea privind înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestării preventive, cu privire la inculpatul Stoicoi Adrian, ca fiind neîntemeiată”, a informat Judecătoria Alba Iulia. În 13 mai, aceeaşi instanţă dispunea arestarea preventivă a hunedoreanului, însă ulterior magistraţii Tribunalului Alba au decis anchetarea acestuia cu măsura controlului judiciar.

Reţinut în urma descinderilor
Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Adrian Stoicoi a ajutat alţi braconieri ai siturilor arheologice să sustragă bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi a păstrat bunurile sustrase de aceştia.

„În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro, iar ulterior la începutul anului 2016 a vândut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane Seraphis, Minerva şi Jupiter, o cupă metalică) şi trei monede koson din aur”, a informat PCA Alba Iulia.

Cele 139 de monede Koson de aur de care amintesc procurorii au fost descoperite de trei copii din Ocolişul Mic, într-o viziună de vulpe de la marginea satului.  La acea vreme fostul prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, afirma că tezaurul ascuns în vizuină provine din acţiunile de braconaj arheologic anchetate de procurorii de mai mulţi ani. În luna mai, apartamentul din Orăştie al lui Adrian Stoicoi şi casa acestuia din Grădiştea de Munte, au fost percheziţionate de poliţişti, într-o anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Percheziţiile au durat mai multe ore, timp în care ofiţerii au căutat cu ajutorul detectoarelor de metale bunuri de patrimoniu, în casa de la poalele Sarmizegetusei Regia, în anexele şi în împrejurimile ei.

Adi Stoicoi Bocşeru despre descinderile procurorilor

Achitat din lipsă de probe

Anul trecut, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat pe Adrian Stoicoi în cazul a cinci dintre acuzaţiile care i-au fost aduse într-un dosar privind traficul de comori dacice: trei de furt calificat (fapte din martie 1999, 16 - 17 iunie 2007 şi februarie – mai 2013, în care prejudiciul estimat de anchetatori depăşea 2,5 milioane de euro), o infracţiune de constituire a unui grup infracţional organizat şi una de spălare de bani. Motivul este că nu au fost probe că el este autorul infracţiunilor. Curtea de apel Alba Iulia a menţinut doar condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă din decembrie 2000 - februarie 2001, în care prejudiciul a fost estimat la cu prejudiciu estimat la 6.323 euro.

Ce acuzaţii i-au fost aduse

În acest dosar, procurorii îl acuzau de comiterea următoarelor infracţiuni: A aderat, în perioada 1998 - 2013, în vederea săvârşirii de infracţiuni la regimul de protecţie a patrimoniuluicultural naţional la o asociaţie infracţională. A efectuat în perioada 1998-2013, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice clasate monument istoric: Sarmizegetusa Regia, Dealul Muncelului - Feţele Albe şi Vârful Muncelului. A sustras împreună cu alţi învinuiţi, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, următoarele tezaure: în martie 1999, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia – Muchea Cetăţii, o brăţară spiralică şi 800 monede Koson din aur, 2000 de monede din argint, în valoare de 1.000.050 euro, în februarie 2001, din situl arheologic Dealul Muncelului, un depozit de 37 monede antice din argint (25 de denari romani şi 12 tetradrahme dacice), în valoare de 6.323 euro; în perioada 16-17 iunie 2007, din situl arheologic Vârful Muncelului, un tezaur compus din 1200 monede Koson din aur, o pereche de brăţări spiralice din aur, un vas ceramic conţinând ceară, în valoare de 1.560.000 euro, în februarie 2013, din situl arheologic Dealul Muncelului, un tezaur de 30 monede din aur, tip Lysimach, în valoare de 22.500 euro; în luna mai 2013, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, Cartierul civil de Vest – La Tău,  un depozit de unelte dacice, în valoare de 13.050 euro. A deţinut, restaurat şi transferat prin vânzare, împreună cu alţi inculpaţi şi învinuiţi. A dobândit suma de 100.000 mărci germane - reprezentând partea sa din valorificarea tezaurelor sustrase, informa PCA Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

Secretele baronului milionar care şi-a clădit imperiul interlop în Valea Jiului. Alin Simota a dispărut de şase luni

Două procese în care Alin Simota, considerat în anii 2000 cel mai bogat om din Valea Jiului, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, au ajuns la final, la Tribunalul Hunedoara. De şase luni, însă, fostul „baron al Văii Jiului” este de negăsit, fiind dat în urmărire internaţională, după ce, cu câteva zile înainte ca Tribunalul Hunedoara să decidă reîncarcerarea sa, ar fi părăsit ţara.

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află s

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite