Noua faţă a „Oraşul Muncitoresc” din Hunedoara. Aleile din vechiul cartier sunt modernizate după şase decenii
0
O.M., cel mai vechi cartier de blocuri al Hunedoarei, îşi schimbă, treptat, înfăţişarea, odată cu modernizarea aleilor şi cu construirea noilor parcări.
Blocurile ridicate în anii ’50 de cartierul O.M. oferă o privelişte pitorească, însă infrastructura rutieră din zonă lasă de dorit. În ultimele luni, situaţia celui mai vechi cartier de blocuri al Hunedoarei s-a mai îmbunătăţit.
Aleile „Oraşului Muncitoresc” din jurul Bulevardului 1848 şi a străzilor G. Topârceanu şi I. L. Caragiale sunt în curs de modernizare, iar muncitorii lucrează la construcţia a peste 400 de locuri de parcare. Noile parcări vor ocupa suprafeţe din zona verde din spatele blocurilor, lucru care a stârnit nemulţumirea unor localnici, în timp ce alţi locatari susţin că erau necesare.
Cartierul O.M. are o poveste aparte. Blocurile solide din cărămidă cu două etaje, înconjurate de zone verzi întinse şi arboretum au fost ridicate în ritm alert de la începutul anilor ’50, când oraşul trecea prin mari transformări. Locuinţele au fost destinate familiilor muncitorilor din combinat şi constructorilor din Hunedoara, venite din întreaga ţară. Până în 1960, a fost construit în zonă şi Restaurantul Corvin şi a fost amenajat Parcul Corvin.

„Întreprinderea de Construcţii nr. 12 se ocupă cu ridicarea clădirilor, fiind în subordinea Ministerului Român al Construcţiilor. Sediul ei se află în Petroşani, având secţii În Hunedoara şi Deva. Întreprinderea angajeză 1.000 de muncitori şi funcţionari. Printre proiectele derulate în Hunedoara se numără Oraşul Muncitoresc Hunedoara. Acesta cuprinde o serie de clădiri noi în Hunedoara, în care se vor stabili peste 20.000 de muncitori din Combinatul metalurgic. Lucrările au început în 1948, iar în decembrie 1951 erau încă în progres. În acest moment un număr mare de apartamente a fost ocupat deja”, se arată într-un raport din arhiva Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, din 1952.
Vă recomandăm să citiţi şi: