Muzeele rămase pustii după dublarea tarifelor. De ce vizita la mormântul lui Avram Iancu a ajuns să coste 20 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în cimitirul din Ţebea a fost tarifată la 20 de lei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Intrarea în cimitirul din Ţebea a fost tarifată la 20 de lei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Consiliul Judeţean a decis majorarea tarifelor de vizitare a muzeelor şi siturilor aflate în administrarea sa. Chiar şi vizita în cimitirul din Ţebea a ajuns să coste 20 de lei. Noile tarife, motivate „din respect pentru monumente”, i-au alungat însă pe turişti. Doar la Sarmizegetusa Regia, preţurile nu s-au mărit.

Preţul unui bilet de vizitare a Complexului muzeal „Aurel Vlaicu” din satul care poartă numele savantului român a fost majorat de la 1 ianuarie 2018, la 20 de lei, iar rezultatul a fost catastrofal pentru muzeu. În primele luni ale anului, cei care au trecut pragul încăperii care adăposteşte o colecţie de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu (1882 - 1913) au putut fi număraţi pe degete.

În anii trecuţi, costul unui bilet pentru adulţi la muzeul rural era trei lei. De aceşti bani, vizitatorii puteau vedea un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schiţele de proiect referitoare la invenţii personale, biciclete la care inventatorul a montat diferite motoare, trusa de scule a inginerului român, fotografii cu Aurel Vlaicu.

Tariful de vizitare a fost stabilit prin hotărâre de Consiliu Judeţean, fără a se ţine cont că o astfel de expoziţie poate fi parcursă în câteva minute. În situaţii similare cu muzeul din satul Aurel Vlaicu se află şi Casa muzeu „Avram Iancu” din Baia de Criş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie şi Expoziţia de Istorie Locală şi Etnografie din Brad, muzee mici care cu greu îşi atrăgeau vizitatorii chiar şi înainte ca preţul de vizitare să fie stabilit la 20 de lei. Şi aceasta în timp ce costul de vizitare al Palatului Bruckental din Sibiu şi al Muzeului de Istorie Casa Altemberger din Sibiu sunt fiecare şase lei, iar intrarea la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia sau la Muzeul Naţional de Istorie a României este 10 lei.


Muzeul dedicat lui Aurel Vlaicu. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Taxa din cimitir - 20 de lei

O situaţie şi mai bizară este preţul stabilit de Consiliul Judeţean Hunedoara pentru vizitarea Complexului de monumente de la Ţebea, mai exact, a cimitirului din satul Ţebea, unde se află mormântul lui Avram Iancu şi gorunul lui Horea. Intrarea în cimitir costă 20 de lei. Şi tarifele de vizitare la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost dublate, intrarea pentru adulţi ajungând la 20 de lei, iar măsura a dus şi aici la scăderea numărului de turişti. Şi preţul de vizitare al Palatului Magna Curia din Deva, unde se află Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, a ajuns la 20 de lei. Toate aceste secţii muzeale şi situri arheologice administrate de Consiliul Judeţean prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au înregistrat anul trecut 152.170 de turişti, în creştere cu 8,6 la sută faţă de anul 2016.

Au crescut preţurile „din respect” pentru monumente
Consiliul Judeţean Hunedoara a explicat de ce a fost luată măsura creşterii tarifelor de vizitare la secţiile muzeale. „Traifele pentru vizitarea muzeelor şi a siturilor arheologice au fost aprobate prin HCJ 275 din luna decembrie 2017. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a propus noi tarife de acces/fotografiere/filmare la toate obiectivele aflate în subordinea sa, printre care Complexul de Monumente de la Ţebea, Casa Muzeu Avram Iancu de la Baia de Criş, Complexul Memorial Aurel Vlaicu, Magna Curia Deva, Secţia de Arheologie Sarmizegetusa etc. Motivaţia Muzeului de creştere a tarifelor de intrare a fost aceea de recunoaştere şi respect cuvenit acordat monumentului, astfel încât preţul unui bilet să fie de minim 1 euro. La aceasta se adaugă investiţiile realizate până acum, o serie de fonduri accesate şi, nu în ultimul rând, realizarea veniturilor proprii prevăzute de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în bugetul pe anul în curs”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Singura aşezare istorică administrat de Consiliul Judeţean Hunedoara în care tariful de vizitare a rămas neschimbat faţă de anul trecut a fost Sarmizegetusa Regia. În capitala dacilor din Munţii Orăştiei, preţul de vizitare este 10 lei pentru adulţi şi cinci lei pentru beneficiarii de reduceri. Şi aceasta chiar dacă, Sarmizegetusa Regia a avut o creştere mult mai mare a numărului de vizitatori, la peste 70.000 anul trecut, faţă de restul muzeelor şi siturilor din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.

vlaicu
tebea

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Imagini nemaivăzute cu românii prizonieri în Primul Război Mondial. Viaţa ostaşilor ajunşi în lagărele Europei

Soarta tristă a şcolilor din sate: peste 400 au dispărut în Hunedoara, în 20 de ani, iar clădirile au ajuns grajduri şi ruine

Topul satelor româneşti pe care străinii le-au făcut faimoase. Cum a ajuns celebru satul Glod după turnarea unui film scandalos

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite