Marea restaurare a Castelului Corvinilor. Primăria vrea opt milioane de euro de la UE pentru a pune în valoare cetatea
0Un proiect de reabilitare a Castelului Corvinilor şi a zonei înconjurătoare a monumentului istoric va fi depus de primărie pentru a primi finanţare de la Uniunea Europeană. Valoarea lucrărilor care se vor derula pe doi ani, conform proiectului, se ridică la opt milioane de euro.
Administraţia locală din Hunedoara a aprobat documentaţia pentru un proiect de restaurare a Castelului Corvinilor, care prevede lucrări în valoare de opt milioane de euro.
„În momentul de faţă, degradările exterioare (acoperişuri, ziduri), dar şi cele interioare, (tencuieli, elemente artistice din piatră, fresce, elemente din lemn) impun demararea unui amplu proiect de restaurare şi ambientare a Castelului. Numărul mare de vizitatori din ultimii ani impune de asemenea şi lucrări de punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural prin realizarea unor circuite moderne de vizitare”, a informat Costin Tinca, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.
Potrivit hotărârii adoptate astăzi de Consiliul Local Hunedoara, practic, vor fi realizate două proiecte într-unul singur, pentru care vor fi accesate fonduri de la Uniunea Europeană.
Primul obiectiv al proiectului prevede punerea în valoare a întregului ansamblu arhitectural prin realizarea unor circuite de vizitare.
„Se propune amenajarea exterioară a parcelei pe care este situat Castelul Corvinilor prin implementarea mai multor componente cheie ce vor conduce la o mai bună imersiune în atmosfera istorică, de epocă medievală a castelului, conducând gradat vizitatorul dinspre exterior către obiectivul principal – Castelul Corvinilor printr-o suită de elemente pregătitoare cu rol atât educativ, recreativ, turistic dar şi funcţional – prin completarea ansamblului cu elemente care să-i întregească utilitatea”, se arată în proiectul aprobat de Consiliul Local Hunedoara.
Întâlniri şi conferinţe în castelul medieval
Al doilea obiectiv al proiectului prevede punerea în valoare a potenţialului istoric şi turistic al Castelului Corvinilor. „Se propun lucrări de consolidare, restaurare, conservare şi reabilitare a întregului castel, dar şi intervenţii ce vor conduce la crearea de noi spaţii în interiorul incintei, stabilirea unor circuite de vizitare bine definite atât în curţile interioare ale castelului cât şi în interiorul acestuia, crearea unui centru de conferinţe – ca program de sine stătător – care să deservească nevoile de întruniri ale municipalităţii”, a informat Consiliul Local Hunedoara.
Durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni, iar condiţia realizării investiţiei este ca primăria să acceseze fonduri de la Uniunea Europeană.
Costin Tinca, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, a afirmat astăzi că documentaţia tehnică pentru realizarea proiectului a fost întocmită cu ajutorul mai multor specialişti în arheologie şi în restaurarea monumentelor istorice, astfel că nu va fi afectat negativ monumentul istoric.
Vă recomandăm şi:
Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.
Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin
Rege al Ungariei pentru mai mult de trei decenii Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, născut în 23 februarie 1443 la Cluj, este un simbol al Transilvaniei şi al Hunedoarei, în castelul şi-a petrecut copilăria.
Elisabeta Szilágyi a fost „doamna de fier” din umbra celor mai mari nume din istoria Hunedoarei
Una dintre cele mai importante femei din istoria Transilvaniei şi-a legat numele de domnia lui Ioan Corvin de Hunedoara, a cărui soţie a fost, şi a fiului său Matei Corvin, domnitor vreme de trei decenii pe tronul Ungariei.
Angajaţii Castelului Corvinilor au făcut o descoperire impresionantă. Recent, în tmpul unui inventar realizat în arhivele muzeului, au dat peste un album de fotografii vechi, de la sfârşitul XIX, în care sunt prezentate Uzinele de fier ale Hunedoarei şi minele din împrejurimi. Albumul a fost publicat la Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, ca o imagine a celor mai importante realizări industriale ale Imperiului Austro-Ungar.
Castelul în care „a trăit şi a păcătuit” Dracula se află în Hunedoara, scria în 1969 o celebră jurnalistă din Statele Unite ale Americii, Aline Mosby. Ea a fost cea care a pornit pe urmele personajului însetat de sânge din romanul lui Bram Stoker şi, cu peste cinci decenii în urmă, a descoperit că locul unde el trăise nu a fost Bran, ci Hunedoara.