„Mafia fierului vechi” din Hunedoara e judecată într-un proces-maraton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii acuzaţi că au făcut parte din mafia fierului vechi, care a devalizat în anii 2000 combinatul siderurgic din Hunedoara, au fost chemaţi la audieri. Şapte ani au trecut de la trimiterea lor în judecată, dosarul fiind unul complex.

Procesul are loc vineri în instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud, iar în cauză sunt judecate peste 40 de persoane. Dosarul este unul important, din cauza prejudiciului imens, de milioane de euro, de care sunt acuzaţi hunedorenii implicaţi în furturile şi distrugerile din combinat, printre care se numără lideri de grupări de crima organizată, foşti paznici ai combinatului şi administratori ai unor firme de colectare a fierului vechi.


Dosarul vizează două grupări rivale din Hunedoara, care au prosperat de pe urma furturilor de fier din incinta combinatului Arcelor Mittal. Acuzaţiile principale sunt de furt calificat, loviri, tentative de omor, spălare de bani, delapidare, luare de mită şi chiar subminarea economiei naţionale.


Rechizitoriu voluminos
Potrivit rechizitoriului, la sfârşitul anului 2004, Andrei Raita (zis „Endre”) şi Gheorghe Ioniţă (zis „Ghiţă Francezul”) au pus bazele unui grup care să sustragă în mod organizat, cu sprijinul paznicilor din combinat, materiale feroase şi neferoase de pe platforma siderurgică din Hunedoara.
Bunurile erau mai apoi reintroduse în circuitul economic, cu ajutorul unor administratori de centre de colectare a fierului din Hunedoara.


Membrii grupării intrau noaptea în incinta combinatului, uneori folosind chiar şi camioane pe care le încărcau nestingheriţi, cu ajutorul zecilor de „nepoţi” (majoritatea romi care traiau de pe o zi pe alta şi care câştigau o anumită parte din pradă), şi pe care le scoteau fără probleme pe porţile combinatului. Alteori echipe de câte 8-10 persoane operau separat în diferite zone şi duceau fierul în ascunzători, ori direct la centrele de colectare a fierului. Însă o parte din câştiguri erau taxate de şefii clanurilor.


În urma unor descinderi simultane, organizate în vara anului 2006 la Hunedoara, peste 40 de persoane implicate în acest dosar au fost reţinute, iar cea mai mare parte dintre ele au fost arestate. La scurt timp, magistraţii au decis eliberarea din arest a hunedorenilor şi judecarea lor în stare de libertate, dosarul fiind strămutat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite