Fraude de 100.000 de euro la Spaţii Verzi. Zeci de angajaţi erau plătiţi să stea degeaba, iar munca le-o făceau privaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţii Verzi. ARHIVĂ.
Spaţii Verzi. ARHIVĂ.

Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a produs un prejudiciu bugetului local de peste 107.000 de euro în 2017, în urma mai multor contracte încheiate cu firme private pentru servicii pe care le putea presta cu proprii angajaţi şi la preţuri chiar şi de opt ori mai mici.

Primăria Deva a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de Control la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva. Conducerea serviciului de „Spaţii verzi” a fost acuzată de mai multe achiziţii la suprapreţ şi de externalizarea, în aceleaşi condiţii păguboase, a unor servicii pe care le putea presta cu proprii angajaţi sau cu asistaţii sociali.

Controlul a fost realizat în perioada 8 – 29 decembrie 2017 şi a vizat activitatea SPIGM Deva din anul 2017. Serviciul care se ocupă cu întreţinerea oraşului are peste 70 de muncitori şi beneficiază de ajutorul a peste 30 de asistaţi sociali, însă a externalizat mai multe servicii, la suprapreţ, pe care le putea presta cu proprii angajaţi, se arată în raportul Corpului de Control.

La începutul anului trecut, SPIGM Deva a plătit aproape 65.000 de lei unei societăţi private (SC Petra Construct) pentru toaletarea arborilor de pe Drumul Naţional 7. Pentru fiecare dintre cei 216 arbori toaletaţi, Serviciul a achitat 252 lei, fără TVA, în condiţiile în care SPIGM solicită 31 lei pentru toaletarea în regie proprie a unui arbore. „Din notele explicative date de doi angajaţi, muncitori ai SPIGM, a reieşit faptul că au participat de mai multe ori alături de angajaţii firmei private la aceste lucrări, în timpul programului de serviciu, folosindu-se de utilajele SPIGM Deva”.

O altă firmă privată, SC Sircomsim, a primit 9.000 de lei pentru a tăia 30 de arbori, deşi dacă şefii SPIGM apelau la proprii angajaţi, ar fi putut economisi peste 7.000 de lei, informează primăria.

Firmele private foloseau angajaţii SPIGM
În primăvara anului 2017, societatea primăriei a externalizat către aceeaşi firmă privată patru contracte de cosit mecanic şi tuns gard viu, pentru valoarea totală de peste 120.000 de lei, deşi ar fi putut să folosească proprii angajaţi. În urma contractelor, echipa de control a stabilit un prejudiciu de circa 45.000 de lei. Suprafeţele care trebuiau îngrijite nu erau măsurate. Conducerea SPIGM a motivat că a decis la externalizarea serviciilor prestate pentru că nu dispunea de angajaţi şi utilaje, deşi la Spaţii verzi lucrează 25 de persoane, cărora li se puteau alătura asistaţii sociali. De asemenea, SPIGM avea în dotare câteva zeci de unelte electrice folosite la îngrijirea spaţiilro verzi.

Curăţenia în locurile de joacă şi parcurile din Deva a fost efectuată de o firmă privată, SC Polar Service Parc, deşi aceste servicii puteau fi realizate şi de SPIGM cu ajutorul asistaţilor sociali. Prejudiciul reclamat de Corpul de control se ridică la aproape 150.000 de lei, a informat Primăria Deva, în raport.
Mai multe servicii externalizate şi achiziţii publice efectuate în acelaşi mod sunt reclamate de Corpul de Control al Primarului, care a stabilit că în 2017, Serviciul „Spaţii verzi” a produs un prejudiciu de aproape 500.000 de lei bugetului local.

Raportul a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Fraudelor, care a deschis un dosar penal. Directorul SPIGM, Tiberiu Coroiu, a demisionat din funcţie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Concedieri masive la primărie. Zeci de poliţişti locali sunt vizaţi: „Unii primesc lunar până la 7.000 de lei în mână şi nu îşi fac treaba”

Primarul Devei a anunţat concedieri masive în primărie. Cel mai afectat serviciu din cadrul instituţiei va fi Poliţia Locală. Florin Oancea susţine că atât el, cât şi localnicii sunt nemulţumiţi de activitatea poliţiştilor locali, deşi unii dintre aceştia obţin venituri de până la 7.000 de lei.

Noul primar al Devei, celebru după un scandal bizar. Florin Oancea şi-a pus şoferul să susţină un examen în locul lui

Florin Oancea este noul primar al Devei, în urma alegerilor locale parţiale desfăşurate duminică. Un scandal din anul 2006, în vremea în care era viceprimar, l-a urmărit ani în şir. Atunci şi-a trimis şoferul să susţină un examen la facultate.

Cine este Florin Oancea, noul primar al Devei. Candidatul PNL a primit de două ori mai multe voturi decât rivalul din PSD

Peste 22.000 de locuitori ai Devei au votat, duminică, la alegerile parţiale pentru funcţia de primar, iar potrivit rezultatelor neoficiale, Florin Oancea, candidatul Partidului Naţional Liberal, a devenit primar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite