FOTO Nudurile dintr-o biserică din Hunedoara sunt ascunse credincioşilor. Cum arată picturile fabuloase ale iadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biserică din judeţul Hunedoara a devenit celebră datorită picturilor mai puţin obişnuite înfăţişate pe pereţii ei. Scenele, în care apar femei şi bărbaţi nud, schingiuţi de diavolii la fel de goi, sunt acoperite, astfel încăt credincioşii să nu mai poată vedea opera meşterului anonim, din secolele trecute.

Biserica din satul Almaş – Sălişte a devenit renumită datorită unor picturi ieşite din canoane. Imaginile din tinda lăcaşului de cult înfăţişează scene ale Judecăţii de apoi, în care păcătoşii sunt schingiuţi de diavoli. Atât oamenii, cât şi dracii apar goi.

„Pictura interioară, executată în 1819 de un autor anonim, se remarcă prin prospeţime, vigoare şi har narativ. În scena Judecăţii de Apoi, pictorul s-a inspirat di realitatea sătească, numind personajele zugrăvite cu porecle şi nume locale. Pictura constituie, în studiul artei moderne din Transilvania, o lucrare de referinţă dintre cele mai importante”, sunt informaţi cei care ajung la biserica din Almaş Sălişte, prin pancarta din curtea monumentului istoric. Totuşi, scenele controversate care arată păcătoşii goi stau acoperite de câţiva ani.

Iadul păcătoşilor goi
Deasupra nudurilor care înfăţişează personajele din Iad, autorul desenelor le-a aşezat explicaţiile, cu litere chirilice. Într-o ilustraţie apare „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump”, spânzurat alături de „morarul care ia prea multă vamă”. O altă scenă înfăţişează „muierea care nu face prunci”, cu mâinile legate, chinuită de doi şerpi care o muşcă de sâni. Vinovaţi de preacurvie, bărbaţi şi femei sunt duşi spre a fi aruncaţi în focurile Iadului. „Pufi” şi „Kufi”, după cum sunt numiţi doi dintre diavolii ilustraţi, cară cu o roabă la Judecata de Apoi pe „juraţii care au judecat strâmb”, iar „omului care păcătuieşte pentru că doarme duminică dimineaţa” i-a fost dat un coşciug, în care să fie chinuit de draci. O ultimă înfăţişare de pe frescă este menită să facă de ruşine pe „femeia somnoroasă şi leneşă”.

image

Picturi similare mai pot fi văzute şi în biserica din Gurasada, însă autorul lor a insistat mai puţin pe ilustrarea părţilor anatomice ale personajelor.

image

Biserica de lemn din Almaş Sălişte, sat aparţinător comunei Zam de pe Valea Mureşului, a fost ridicată în secolul XVIII şi este monument istoric. Se află la aproximativ 15 kilometri de Zam, la capătul unui drum de pământ care traversează văile împădurite din zonă şi satele Cerbia, Pogăneşti, Micăneşti şi Almaş Sălişte. Biserica are forma unei corăbii.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Picturile ciudate ale bisericii din Gurasada: cum arată iadul ilustrat de artistul care „îşi varsă tot veninul asupra femeilor şi a duşmanilor păgâni”

Mai multe picturi misterioase împodobesc tinda bisericii din Gurasada, veche de şapte secole. Cei care ajung în biserica de piatră de pe Valea Mureşului pot vedea, ilustrate pe pereţii ei, mai multe scene înfiorătoare ale Judecăţii de apoi, în care oamenii sunt înfăţişaţi goi, înconjuraţi de diavoli, plătind pentru păcatele din timpul vieţii.

Misterele bisericii din Strei, veche din secolul XIII: icoanele batjocorite şi zeii somnului şi ai morţii de la temelia celei mai colorate biserici din Valea Streiului

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.

Povestea Zafirei, domniţa care s-a aruncat din turnul ei, sfâşiată de iubire. Legenda ascunsă a Bisericii Densuş, una dintre cele mai misterioase din ţară

Veche de peste şapte secole, Biserica Densuş este unul dintre cele mai misterioase şi impresionante monumente istorice din România. Istoricii susţin că a fost ridicată pe ruinele unui templu roman, din pietre aduse din Sarmizegetusa, iar Aron Densuşianu, cel care o descrisese în urmă cu un secol şi jumătate, povestea o legendă fascinantă: din turnul ei s-a aruncat Zafira, o domniţă sfârşită de dorul iubitului ei.

O moştenire neobişnuită: o familie din Hunedoara a primit cadou o biserică în curtea casei. Lăcaşul de cult a fost construit de un veteran de război

O familie din satul hunedorean Costeşti are propria biserică, în curtea gospodăriei. Bisericuţa din lemn a fost ridicată de Samoilă Zgăvârdean, un fost veteran de război, care a vrut să le lase urmaşilor săi o moştenire mai puţin obişnuită. În ultimii 25 de ani din viaţă, săteanul a muncit la construcţia, pictarea şi utilarea lăcaşului, în care acum se roagă fiul său şi soţia acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite