FOTO Imagini horror din apele ţării, cu vieţuitoare ucise de poluare. Topul celor mai nocive gunoaie aruncate de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Brebenar, un profesor de istorie revenit în ţinutul copilăriei, a descoperit un adevărat dezastru în valea celor mai frumoase amintiri ale sale şi ale prietenilor săi. Timp de o săptămână tânărul şi cei care i s-au alăturat au muncit pentru a scoate gunoaiele din pârâul care traversează mai multe sate. Mihai a găsit în apă deşeuri nocive, care au dus la moartea vieţuitoarelor din apă.

Mihai Brebenar, un tânăr profesor de istorie stabilit în Reşiţa a decis să cureţe un pârâu întreg de gunoaiele aruncate de localnici, apa, cristalină în trecut, din locurile copilăriei sale. În efortul său care s-a întins pe durata unei săptămâni a fost ajutat de câţiva prieteni.

Cu toţii au muncit ore în şir în fiecare zi pentru a recolta deşeurile aruncate de săteni în văile satelor Basarabasa şi Ciungani din Ţara Zarandului.

Au ecologizat un pârâu

Au strâns zeci de saci de gunoaie, unele cu adevărat nocive pentru vieţuitoarele apei şi pentru animalele care îşi potolesc setea bând din ea.

„Ne doare când natura, poate revoltată, ne trimite vijelii sau inundaţii. O cauză importantă a acestora este, de fapt, omul, cu poluarea, tăierea pădurilor şi altele. Ce am zice dacă peştii ar veni şi ne-ar fleoşcăi ceva mâl şi nisip din habitatul lor prin sufragerie?  Nu dorim să dăm nimănui lecţii. Vrem doar să mulţumim celor ce s-au hotărât să nu mai arunce gunoaiele pe vale. Şi îi aşteptăm să le adunăm pe cele ce sunt deja acolo”, le-a transmis profesorul de istorie localnicilor din Ţara Zarandului.

image

Mihai Brebenar a făcut un apel la oamenii care îşi doresc ca apele lor să fie la fel de curate cum au fost în vremea copilăriei sale, ani în care nimeni nu arunca în apă gunoaie. De altfel, potrivit tradiţiei satelor, singurele lucruri care pe care localnicii le puteau aduce în apă erau obiectele curate, sfinţite chiar, căci se spunea că râul este un mijlocitor între om şi Dumnezeu.

image

„Vreau să se înţeleagă de la început că nu ne-am propus să dăm lecţii, ci doar să rugăm! O rugăminte, în numele fiinţelor care trăiesc pe această vale: peşti, raci, broaşte, raţe, noi oamenii. Nu cred că Valea Ciunganiului, ca şi multe altele din România, trebuie transformată în gropile noastre de gunoi. Noi cei din Ciungani, Prăvăleni şi Basarabasa am pornit să le adunăm, pentru că dintr-o dată, (le vedeam de mulţi ani, dar nu am făcut nimic, e adevărat) nu am mai rezistat în faţa mizeriei ce năpădeşte Valea, reper minunat pentru ce ne-a oferit în copilăria noastră (scăldat, pescuit, hochei iarna, bucurie). Dar destul cu nostalgia. Poate unii nu-şi mai amintesc sau nu au trăit-o. Gunoiul este aici şi acum. Şi îl producem noi, dăruind-ul cu generozitate naturii, care ne oferă în schimb bucurie şi viaţă. Până la o Românie curată, am început la pas cu Basarabasa”, a fost mesajul lui Mihai Brebenar, înainte de a începe acţiunea de ecologizare.

Deşeuri dăunătoare

Iată câteva dintre cele mai nocive deşeuri strânse de localnici din valea pârâului din Zarand, care pot fi văzute deseori şi în alte pâraie care traversează satele.

image

1 Piese de maşină
Mihai şi preietenii său au descoperit bucăţi dintr-o caroserie de maşină. „Am ajuns la Crişul Alb, unde se varsă apele multor afluenţi asemănători pârâului nostru, degrabă vărsători de gunoaie omeneşti. Am adunat tot, credeam noi, dar la inspecţia de la întoarcere, surpriză: într-o groapă mascată de vegetaţie am găsit o parte a unui automobil sau camionetă: banchete, elemente de caroserie, cauciucuri etc.”, spune profesorul.

2 Bidoane de ulei şi motorină
Mihai Brebenar a prezentat imagini cu o broscuţă decedată din cauza uleiului de motor şi a motorinei deversate în apă. Mai multe bidoane cu ulei şi motorină au fost găsite în zonă, iar petele unsuroase străluceau în luciul apei.

image

3 Televizoare şi frigidere stricate
Rămăşiţele unui televizor defect au fost găsite în pârâu de tinerii care au participat la acţiunea deecologizare. În alte zone au fost găsite bucăţi din ligheane rupte, canapele

4 Peturi
Cele mai numeroase, dar şi nocive gunoaie strânse au fost peturile. Sunt aruncate de localnici şi plutesc deasupra apei formând covoare care sufocă vieţuitoarele din râuri.

image

5 Materiale de construcţie
Rămăşiţele dărâmăturilor sunt aduse la râu şi în văile sale de localnici, la fel cum se întâmplă cu sacii folosiţi de ciment, cu vopseaua şi molozul.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Ce au lăsat în urmă „creştinii” care au profanat o cetate dacică. Templul din Feţele Albe confiscat pentru ritualuri

Feţele Albe a devenit locul preferat al grupurilor care îi folosesc ruinele templelor ca locuri de ritualuri, incantaţii şi rugăciuni. Turiştii care au vizitat aşezarea antică de lângă Sarmizegetusa Regia în ultimele zile au avut o mulţime de surprize.

Scene revoltătoare în Retezat, locul de vis batjocorit de turiştii de picnic. „Astfel de (ne)oameni nu au ce căuta în parc”

Imagini tulburătoare din Poiana Pelegii, din Parcul Naţional Retezat, au fost publicate de un hunedorean. Secvenţele arată sacii de gunoaie şi mizeria lăsată în urmă de aşa-zişii iubitori ai muntelui, dar şi modul emoţionant în care o fetiţă de opt ani a vrut să protesteze faţă de comportamentul turiştilor.

Descoperire macabră la marginea oraşului. Cadavrul unui bărbat sfâşiat de o haită de câini a fost găsit într-o vale

Scene înfiorătoare în Hunedoara. Cadavrul unui localnic a fost găsit, sfâşiat de câini, la marginea oraşului. O anchetă are loc pentru a se stabili cum a murit victima.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite