Femei voluptuoase, cu sânii dezveliţi şi bărbaţi cu muşchi de oţel: statuia bizară din Hunedoara care îi uimeşte pe străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai impozant monument de for public din Hunedoara are o vechime de patru decenii şi a fost ridicat la intrarea în fostul combinat siderurgic, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea primului furnal al oraşului. Grupul statuar rămâne adesea neobservat de localnici, în schimb este o adevărată atracţie pentru străini care trec pe lângă el, în drum spre Castelul Corvinilor.

Povestea monumentului siderurgiştilor din Hunedoara a început în anul 1974, când oraşul cu 80.000 de locuitori la acea vreme sărbătorea 90 de ani de la punerea în funcţie a primului furnal modern al Hunedoara.

A fost anul în care Castelul Corvinilor a devenit muzeu, iar în incinta combinatului siderurgic a fost fondat Muzeul Fierului.

Tot atunci autorităţile au dezvelit, la intrarea în combinatul siderurgic, statuia imensă a oţelerilor din Hunedoara. Basorelieful devenit o mândrie a localnicilor angajaţi în combinat îi prezenta pe muncitori, robuşti, cu trupurile atletice şi muşchii încordaţi de munca istovitoare, cu unelte grele în mâini, trudind la fabricarea oţelului.

Câteva femei apar alături de ei, iar artistul care a realizat statuia nu s-a sfiit să le de forme voluptoase.

image
image

La peste patru decenii de la inaugurarea monumentului, acesta a ajuns într-o stare vizibilă de degradare, iar dacă în trecut mii de localnici treceau zilnic pe lângă el, în drum spre combinatul siderurgic, în prezent statuile oţelarilor au rămas atractive adesea doar pentru turiştii străini care se îndreaptă pe acealaşi drum spre Castelul Corvinilor.

image
image
image

Vă recomandăm şi:

Nikita Hruşciov, cel mai puternic om care a vizitat Hunedoara. Cum a fost primit şeful URSS în ţinutul lui Dracula          Hunedoara a intrat pentru prima dată în atenţia celor mai importante ziare occidentale în vara anului 1962, după ce a primit vizita liderului sovietic Nikita Hruşciov. Întreg oraşul şi-a schimbat înfăţişarea pentru a-l onora cum se cuvine pe şeful URSS, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din lume.

FOTO Gara Hunedoarei, locul unde sunt păstrate simbolurile din comunism

Gara municipiului Hunedoara a devenit o umbră a ceea ce însemna pentru localnici în deceniile trecute. Peroanele ei au rămas pustii. De două ori pe zi, trenurile de navetişti mai pornesc din gară spre Simeria, însă de cele mai multe ori garniturile sunt goale.

FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat  

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist  

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

FOTO “Jocurile foamei” din primele zile ale anului 1990: cum reacţionau hunedorenii în faţa ajutoarelor umanitare trimise din Occident

În săptămânile care au urmat de la răsturnarea regimului Ceauşescu, vreme în care românii se confruntau cu o situaţie ce poate părea de neconceput în prezent, iar teama de foamete era întreţinută de nesiguranţa în care se afla societatea, sosirea primelor ajutoare umanitare trimise în ţară din Occident a creat situaţii incredibile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite