Dezvăluiri despre matriţa preţioasă din Sarmizegetusa Regia: persoane cercetate pentru braconaj, în paza sitului UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detalii despre împrejurările în care a fost descoperită matriţa antică de bronz, din Sarmizegetusa Regia, au fost oferite instanţei de Vladimir Brilinsky, administrator al monumentului UNESCO, în procesul în care o tânără a solicitat bani pentru participarea la găsirea artefactului.

Matriţa antică de bronz descoperită în vara anului 2013 în Sarmizegetusa Regia face obiectul unei cereri de recompensă, de 500.000 de lei, depusă de Andreea Ciucu (31 de ani), o tânără din Arad care a făcut parte din grupul de turişti afat în incinta monumentului UNESCO, în momentul descoperirii artefactului.

Solicitarea ei este judecată la Tribunalul Hunedoara, iar în cauză au depus declaraţii mai mulţi martori. Luni, Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusei Regia, a relatat împrejurările în care a fost găsită matriţa, în 2013.

„Nu mă consider descoperitorul acestei piese, ci doar păstrătorul ei. Niciodată nu am cerut vreo recompensă şi nimeni din familia mea nu a cerut şi nu am de gând să fac vreodată vreo cerere de recompensă pentru participarea le descoperire, pentru că lucrez într-un sit care îşi are regulile lui”, a declarat Vladimir Brilinsky.

De ce a fost luată din sit

Administratorul monumentului UNESCO a fost întrebat de ce piesa a fost luată din locul în care a fost găsită şi nu a fost lăsată acolo, în aşteptarea arheologilor, care au ajuns a doua zi. A declarat că nu avea încredere să lase artefactul în pădure, peste noapte, chiar dacă situl se afla sub paza unei firme specializate.

„Între angajaţii firmei de pază care îşi desfăşura activitatea acolo se aflau şi persoane care în trecut au fost cercetate pentru braconaj arheologic”, a declarat acesta, făcând referire la Ioan Herban, Florin Râmbetea şi Marius Stănilă.

Vladimir Brilinsky a amintit că în 2006, după o furtună care a dus la prăbuşirea a circa 200 de copaci din zona Sarmizegetusei Regia, la rădăcinile mai multor arbori au fost descoperite artefacte. A anunţat şi atunci autorităţile, însă până la venirea lor, după mai multe zile, braconierii arheologici au răvăşit locurile şi au furat artefactele.

„În zonă sunt persoane care au făcut un sport din a căuta la rădăcina copacilor prăbuşiţi. Am luat piesa din locul descoperirii în scop de prevenire”, a mai adăugat Vladimir Brilinsky.

Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia
Anul trecut, Andreea Ciuciu a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea, alături de mai multe persoane, la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cererea ei va fi soluţionată de tribunal. Matriţa de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor. Vechi de circa două milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizat din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Dintre fiinţele fabuloase ilustrate se remarcă grifonii, reprezentaţi în 14 ipostaze, unele, cum sunt medalioanele cu grifoni – lupi sau „lupi înaripaţi”, rar întâlnite. Pe feţele şi laturile matriţei au mai fost înfăţişaţi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope, iepuri. Tema scenelor reprezentate pe matriţă, lupta dintre animale, este foarte veche şi răspândită pe spaţii culturale vaste. Ea este redată cu o grijă deosebită, spun specialiştii, care atestă că prezenţa matriţei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia: de unde provin lupii înaripaţi şi ce simbolizează fioroşii grifoni, ilustraţi pe artefactul antic, unic în lume

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia, considerată printre cele mai valoroase piese arheologice descoperite în ultimele decenii în România, ascunde enigme care până în prezent nu au putut fi descifrate.

FOTO Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite