Cetatea Devei va fi loc de pelerinaj. Sute de oameni îl vor omagia pe Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei, loc de pelerinaj. ARHIVĂ.
Cetatea Devei, loc de pelerinaj. ARHIVĂ.

Peste 1.000 de oameni sunt aşteptaţi, la sfârşit de săptămână, în Cetatea Devei, pentru a-l comemora pe Francisc David, primul episcop unitarian din Transilvania.

Cetatea Devei va fi sâmbătă, 10 noiembrie 2018, loc de pelerinaj pentru membrii bisericii unitariene, veniţi din oraşele Transilvaniei, din Ungaria şi Statele Unite ale Americii pentru a-l comemora pe fondatorul şi primul episcop unitarian din Ardeal, Francisc David, care a fost întemniţat şi a murit în fosta închisoare a cetăţii. Pelerinajul se află la cea de-a 21-a ediţie. „El va începe la poalele Dealului Cetăţii Deva, la ora 13:00, de unde va porni procesiunea către monumentul ridicat în memoria episcopului. La ora 14:00, va fi oficiată o slujbă religioasă, după care vor avea loc cuvântări ale oficialităţilor şi participanţilor la eveniment şi momente cultural-artistice. La finalul pelerinajului, cei prezenţi vor avea posibilitatea să depună coroane de flori la monumentul comemorativ al lui Francisc David”, a informat Primăria Deva.

450 de ani de la Edictul de la Turda

Biserica Unitariană Maghiară aniversează în 2018, 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa. „Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568 a adoptat o hotărâre istorică: documentul recunoscut ulterior ca Edictul de la Turda prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a Europei şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator. Totodată, Edictul mai conţine şi interzicerea discriminării pe baze religioase”, informează Serviciul de presă al Bisericii Unitariene. Pentru a marca acest moment, Biserica Unitariană organizează şi alte evenimente festive în municipiul Deva, printre care vineri, 9 noiembrie 2018, o expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, la ora 18:00, cu participarea ÎPS Ferenc Bálint Benczédi, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare şi a profesorului universitar dr. Sándor Kovács.

Francisc David a murit în cetate

Francisc David, un pastor din secolul al XVI-lea a fost întemniţat şi a murit în cetate, în anul 1579, după ce fusese condamnat pentru erezie, iar în ultimii ani a devenit o tradiţie ca la începutul lunii noiembrie, aşezarea să devină un loc de întâlnire al pelerinilor care vor să îi aducă omagii celui care a fost fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania. Sub inflenţa lui David Francisc, principele Zapolya a decretat în 1568 recunoaşterea religiei unitariene şi libertatea religioasă. Din 1571, principe al Transilvaniei a devenit Ştefan Bathory, iar din 1575, după ce acesta este încoronat ca rege al Poloniei, conducerea Transilvaniei a fost preluată de Cristofor Bathory. Episcopul unitarian nu s-a aflat în graţiile familiei Bathory, iar crezul său i-a adus condamnarea pentru erezie în 1579 şi întemniţarea în Cetatea Devei, unde a şi murit, în acelaşi an. În prezent, în Transilvania sunt circa 60.000 de unitarieni, cea mai mare comunitate fiind în Cluj Napoca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Haos la Cetatea Devei: administratorul a demisionat, iar serviciul va dispărea. Ce se va întâmpla cu angajaţii 

Cetatea Devei la mijlocul secolului al XIX-lea. Povestea gravurii realizate de un artist german care a vizitat citadela

Cel mai bun an pentru turism. Care au fost cele mai atractive destinaţii şi câţi turişti au stat cel puţin o noapte în judeţ

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite