Cele mai bizare mărturii despre dictatorii excentrici din secolul XX. Cine a fost şeful de stat care organiza execuţii în masă pe melodia sa favorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extrem de bogaţi şi puternici, dictatorii din secolul XX au uimit lumea prin excentricitatea lor şi prin deciziile bizare pe care le-au luat.

Mao Zedong nu credea în igiena dentară şi refuza să îşi perieze dinţii, folosind ceaiuri pentru a-şi clăti gura. „Un tigru nu îşi spală dinţii niciodată şi totuşi de ce dinţii tigrilor sunt atât de ascuţiţi?”, le-ar fi spus Mao apropiaţilor săi. Dinţii săi erau atât de mult acoperiţi cu tartru încât aveau o culoare verzuie, iar gingiile sale erau infactate, potrivit mărturiilor din vremea sa.

Adolf şi păpuşile gonflabile
Adolf Hitler a decis dotarea armatelor sale cu păpuşi gonflabile, folosite pentru reducerea sifilisului. Păpuşile de plastic care încăpeau în rucsacele soldaţilor erau dotate cu păr blond şi ochi albaştri. Fabrica din Desden în care se produceau a fost aruncată în aer. Hitler petrecea o mare parte din timpul său liber în compania nepoatei sale, Geli Raubal, şi au existat zvonuri că ar fi avut relaţii sexuale. Pentru a-şi stimula libidoul Hitler îşi injecta lichid seminal de taur. Alte zvonuri ale vremii dezvăluiau că Hitler ar fi avut doar un testicol. Hitler a fost un mare fan al comediilor, iar unul dintre actorii săi favoriţi a fost Charlie Chaplin. Când Chaplin l-a ridiculizat pe Adolf Hitler în Marele Dictator, acesta din urmă nu a fost supărat. Au existat 43 de tentative de asasinat asupra lui Adolf Hitler, cărora le-a supravieţuit. Totuşi, dictatorul nazist s-a sinucis în cele din urmă. În ciuda abţinerii de la alcool, Hitler a luat până la 80 de medicamente diferite pe zi. Unul dintre ei, Pervitin conţinea metamfetamină, un drog puternic care crea stări de euforie şi reducea oboseala, însă crea dependenţă de doze tot mai mari.

Decretele lui Saparmurat
Saparmurat Ataievici Niiazov, fostul dictator din Turkmenistan a dat o serie de decrete bizare: interzicerea pentru prezentatorii de televiziune de a fi machiaţi, lui Niiazov fiindu-i greu să distingă prezentatorii de prezentatoare; interdicţia baletului şi operei; Interzicerea fumatului în public; interzicerea play-back-ului; Interzicerea purtării bărbii de către tineri, precum şi interzicerea purtării părului lung; închiderea bibliotecilor publice şi a unui mare număr de spitale din afara capitalei, lucru care a avut urmări devastatoare asupra populaţiei. Saparmurat a decis că termenul tradiţional turkmen care denumea pâinea, çörek, a devenit învechit şi a fost înlocuit cu gurbansoltan eje (numele mamei sale). De asemenea, a înlocuit jurământul lui Hippocrate cu jurământul faţă de preşedinte. A descis şi schimbarea numelor zilelor şi lunilor anului, pentru a aduce un omagiu eroilor naţiunii. Ruhnama („Cartea Sufletului”) pe care a scris-o Saparmurat Niiazov a fost declarată cartea sfântă a naţiunii, fiind considerată de aceeaşi valoare cu a Coranului şi a Bibliei. Un exemplar a fost pus într-o capsulă şi lansat în spaţiu.

Mobutu, singur pe ecrane

Mobutu, dictatorul Zairului, a dat un decret prin care în programele televiziuni din Zair niciun alt nume în afară de al său nu mai putea fi menţionat, iar toate programele de seară să înceapă cu o scenă în care el era înfăţişat coborând din Rai. Şi-a ales numeroase nume pentru a-şi arăta grandoarea în faţa supuşilor săi. Averea sa, provenită din vânzarea bogăţiilor naturale ale ţării, ar fi ajuns la cinci miliarde de dolari, în timp ce marea majoritate a populaţiei suferea de foamete.

Kim Jong-Il era numit „Creatorul Universului", alături de tatăl său. Locuitorii din Coreea de Nord aflau din biografia sa că dictatorul ţării a avut o naştere supranaturală, pe muntele sacru Baekdu. În momentul naşterii sale, o nouă stea a format şi a luminat cerul, iar anotimpurile s-au schimbat brusc de la iarnă la primăvară şi a apărut un curcubeu dublu. Averea sa se ridica la peste patru miliarde de dolari. Kim Jong-Il a ordonat construcţia unui oraş la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud pentru a-i înşela pe locuitorii din Coreea de Sud, făcându-i să treacă fraudulos în ţara sa. Biografii lui Kim Jong Il au susţinut că acesta nu folosea niciodată toaleta pentru a-şi face nevoile fiziologice. De asemenea, avea puterea de a controla vremea.

Gărzile amazoniene ale lui Gaddafi
Dictatorul libian Muammar Gaddafi avea ca gărzi personale 15 femei, instruite în apărarea sa, dar care trebuiau să impresioneze prin ţinuta lor. Au fost numite gărzile amazoniene. Gaddafi susţinea că îşi spală mâinile în sânge de cerb.

Macías Nguema, primul preşedinte al Guineei Ecuadoriale a decis schimbarea motto-ului naţional în „Nu există un alt zeu decât Macías Nguema”. A ordonat uciderea guvernatorului Băncii Centrale din Guineea Ecuadorială şi a mutat toate rezervele acesteia în vila sa. În Ajunul Crăciunului din 1969, Nguema a ordonat împuşcarea 150 dintre oponenţii săi. Oamenii au fost executaţi pe stadionul din Malabo, în timp ce la difuzoare a fost pusă melodia „Those Were the Days”, de Mary Hopkin.

Iosif Stalin comanda adesea ca oamenii ucişi la ordinul său să fie şterşi din fotografii, astfel imaginile de grup în care victimele sale apăreau erau editate.

Cel mai bizar proiect comandat de Nicolae Ceauşescu a fost Casa Poporului. Pentru a-i face loc Casei Poporului, au fost demolate cartiere întregi care ocupau o suprafaţă de peste şapte kilometri pătraţi din centrul vechi al capitalei, iar 40.000 de oameni care locuiau în zonă au fost relocaţi. Casa Poporului a devenit apoi cel mai mare şantier din Bucureşti, iar pentru construcţia ei au fost folosiţi 20.000 de oameni.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Raportul secret al CIA despre Ceauşescu. Cum au intuit americanii în 1987 „iarna lungă şi fierbinte“ care i-a adus sfârşitul

Teroarea instaurată de Ceauşescu după greva din 1977, relatată în note secrete. Cum s-au destăinuit minerii jurnalistului american de la The New York Times

Mega-proiectele de transport ale epocii Ceauşescu. Povestea celor 3.200 de kilometri de autostradă plănuiţi în anii '60 şi a celui mai mare canal fluvial

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite