Arsenie Boca şi mărturiile controversate care i-au ştirbit imaginea de sfânt: relaţia tensionată cu mama sa şi profeţiile horror despre viitorul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arsenie Boca, duhovnicul la mormântul căruia se roagă zilnic mii de oameni, a stârnit numeroase controverse de-a lungul vieţii sale. Este considerat un sfânt al vremurilor noastre, însă în acelaşi timp unele mărturii, păstrate în dosarele sale din Arhivele fostei Securităţi, i-au scos în evidenţă trăsături contrare.

Mănăstirea Prislop a devenit în ultimii ani unul dintre marile locuri de pelerinaj ale românilor, care vin să se roage la mormântul lui Arsenie Boca. Duhovnicul este considerat un sfânt de cei mai mulţi dintre credincioşii care ajung la Prislop, iar Biserica face demersuri pentru a-l canoniza. Totuşi, unele mărturii păstrate de-a lungul vremii, mai ales în dosarele sale din arhivele fostei Securităţi, i-au atribuit o imagine controversată.
Iată câteva dintre ele:

Arsenie Boca şi Zamfira
Măicuţa Zamfira, pe numele ei Julieta Constantinescu, a fost unul dintre puţinii oameni care i-au stat alături lui Arsenie Boca pentru aproape toată viaţa. Cei doi au locuit împreună la Mănăstirea Prislop şi apoi în Bucureşti, după alungarea călugărului de la mănăstire. „Din anul 1959 a venit în Bucureşti dimpreună cu fosta stareţă de la Prislop Julieta Constantinescu. Unii spuneau chiar că Arsenie Boca este căsătorit cu aceasta”, se arată într-o notă informativă semnată „Florica”, prezentată în cercetarea „Părintele Arsenie Boca în Dosarele Siguranţei şi Securităţii – Un studiu de Adrian Nicolae Petcu”. Şi alţi informatori ofereau relatări asemănătoare. „Din dosarul informativ ce îl avem asupra lui Boca, după izgonirea din mănăstire, trăieşte cu acesta într-o casă cumpărată de amândoi în Bucureşti, dar nu sunt căsătoriţi”, nota securistul Ştefan Băjenariu în 1965.

Arsenie Boca şi mama sa
Relaţia pe care Arsenie Boca a avut-o cu mama sa, Creştina, a stârnit controverse. Duhovnicul s-a născut în 1910, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara, fiind fiul unui cizmar din sat, Iosif, şi al Creştinei, o tânără casnică, atunci în vârstă de doar 18 ani. Iosif şi Creştina s-au căsătorit cu un an în urmă, iar în vremea în care Creştina fusese însărcinată, soţul ei părăsise ţara, pentru a lucra în Statele Unite ale Americii. Părinţii s-au despărţit în anii următori, iar copilul Zian Boca a fost dat în grija tatălui său. Intrat în călugărie, potrivit mărturiei sale, s-a îndepărtat cu timpul de mama sa.

„În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram... Cu prilejul acela aveam următoarele note caracteristice: deprindeam pe mama cât mai fără mine şi cât mai fără corespondenţă, ca oarecum să mă uite şi să nu-i vie greu când va afla că m-am călugărit”, declara acesta într-o autobiografie din 1945, semnată în arest şi păstrată în Arhivele CNSAS. Într-o altă scriere, le-a povestit călugărilor de la Muntele Athos despre mama sa, Creştina, care nu îl voia călugăr, ci om însurat. Afirma că nu mai păstrase legătura cu ea. „Acum mi-am adus aminte de ea, că nu i-am scris de peste un an de zile. I-am spus că vreau să mă călugăresc şi s-a supărat. Nu-i mai scriu pentru că vreau să o învăţ să uite de mine”, relata Arsenie Boca, în povestirea din 1939.

Arsenie Boca, legionarii şi misticismul
În anii 1940 şi 1950 Arsenie Boca a fost suspectat că întreţinea legături cu membrii Mişcării Legionare. A fost chiar întemniţat pentru aceste acuzaţii, chiar dacă nu le-a recunoscut vreodată, potrivit notelor informative. Un denunţ al unui informator al Siguranţei din 1947 arăta că preotul era „unul dintre cei mai înfocaţi legionari prin faptul că vara, în timpul vacanţei, se duc diferiţi legionari din judeţ şi din alte părţi, unde, sub pretextul că se distrează şi fac excursii, se duc şi ţin şedinţe în locuinţa acestuia”. Alţi detractori ai duhovnicului afirmau că făcea parte dintr-o mişcare mistică. „Ne-a fost semnalat că face parte din organizaţia subversivă contrarevoluţionară antroposofică din RPR, bucurându-se de o mare apreciere din partea membrilor acestei organizaţii... Acest călugăr are «darul clarviziunii» şi după ce a intrat în gruparea antroposofică a făcut progrese rapide, participanţii la şedinţă au vorbit cu multă admiraţie faţă de acest călugăr”, arătau note informative ale Securităţii, din 1953. Arsenie Boca afirma că nu era de acord cu acţiunile legionarilor. „Aflându-le starea politică le-am dat insistent sfatul de a se astâmpăra şi de a renunţa la pistol, la răzbunare şi alte păcate. I-am făcut să înţeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar ce de jos nu au decât să le primească”, declara duhovnicul.

Arsenie Boca şi profeţiile horror
La fel ca în cazul denunţurilor împotriva sa la Securitate, şi mărturiile celor care susţin că i-au fost apropiaţi călugărului pot fi privite cu rezerve. Multe dintre ele îi atribuiau lui Arsenie Boca darul profeţiilor. Controversate sunt prevestirile apocaliptice, despre moarte şi războaie pe care acesta le-ar fi făcut.

„Prin anii '80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: <<Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?>>. Şi Arsenie i-a spus: <<Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi>>. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, nepoata călugărului. „Înainte de a muri şi-a avertizat călăii: <<Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul>>”, relata un alt preot despre Arsenie Boca. „Într-o parte de lume vor fi războaie, în altă parte cutremure, în alta înecări, vor fi accidente peste accidente, vor fi boli necunoscute şi fără leac. Toate aceste semne ni le-a proorocit părintele Arsenie prin anii 1945 – 1946 şi ne-a tălmăcit din Biblie de la Apocalipsă, că se va ridica de la răsărit un popor fără cruce, va bântui casele oamenilor, le va dărâma, le va nimici, se va călca om pe om, se va mânca din carne de om şi se va bea sânge de om”, informau autorii cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. Va lua ţara foc de la Prislop, a fost o altă proorocire atribuită călugărului.


Vă recomandăm şi:

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite