VIDEO Şcoala ruină, adăpost pentru oamenii străzii. Cum a fost devastată clădirea lăsată în grija nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea unei foste unităţi şcolare din municipiul Hunedoara a fost devastată, după ce intrarea a fost spartă, iar locul a devenit adăpost pentru oameni ai străzii. Mai multe încăperi au fost distruse, iar persoane necunoscute au incendiat mobilierul.

Din 2013 în în fosta Şcoală generală nr. 10, din cartierul Micro 7 al Hunedoarei, nu mai au loc cursuri, iar în ultimii ani, clădirea a rămas în conservare. Nu a mai fost însă păzită, iar cu timpul geamurile i-au fost sparte, gardul împrejmuitor a fost rupt, iar pereţii mâzgăliţi de grafitii.

Autorii actelor de vandalism au distrus şi uşa de intrare în fosta unitate şcolară. Au păstruns în interior şi au devastat sălile ei. Rămăşiţele unor aşternuturi improvizate pe podea şi numeroase gunoaie menajere şi peturi arată că locul a fost folosit ca adăpost pentru oamenii străzii. Materiale din şcoală au fost incendiate, însă autorităţile nu au observat până în prezent distrugerile.

Şcoala generală nr. 10 a fost inaugurată în toamna anului 1971, fiind la acea vreme una dintre cele mai moderne ale municipiului. Peste 1.500 de elevi învăţau în anii 1980 aici, însă la închiderea ei, din 2013, doar 200 de elevi mai făceau cursuri.

O şcoală din Hunedoara, devastată de oamenii străzii

În anii trecuţi, administraţia locală din Hunedoara a plănuit transformarea imobilului într-un centru social, împreună cu Episcopia Devei şi Hunedoarei, însă proiectul a fost abandonat.

emily ratajkowski cannes 2017 foto getty images
image

Un alt plan viza transformarea clădirii într-un hotel, însă nici acesta nu a mai fost realizat. Nici priveliştea din vecinătatea fostei unităţi şcolare nu este ofertantă, unde două blocuri abandonate înainte de finalizarea construcţiei lor au rămas în paragină din anii 1990.

image
image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Soarta tristă a ultimei redute din calea ferată îngustă a Hunedoarei. Ce s-a întâmplat cu depoul mocăniţei

Fostul depou al mocăniţelor care circulau pe calea ferată îngustă Hunedoara – Govâjdie oferă dovada că soarta tronsonului feroviar pe care hunedorenii îl doreau promovat ca atracţie turistică a zonei a rămas pecetluită.

România lucrului prost făcut. Staţiunea - fantomă, fără apă şi curent, dotată cu o telegondolă care nu duce nicăieri

Vulcan a rămas municipiul hunedorean cu cei mai puţini turişti, deşi în ultimii ani au fost investiţi peste nouă milioane de euro în aşa-zisa staţiune Pasul Vâlcan, din vecinătatea sa. Cel mai mult a costat telegondola spre Pasul Vâlcan, însă instalaţia modernă este mai tot timpul oprită, neavând cine să o folosească. Iar cei care totuşi urcă în Pasul Vâlcan găsesc câteva cabane cenuşii, fără apă, canalizare şi chiar electricitate.

Oraşul falimentar condus de „clanul Resmeriţă“, cea mai longevivă familie de baroni locali. Profilul noului membru al familiei pregătit să preia conducerea

Lupeniul, unul dintre municipiile sărace şi izolate din vestul ţării, a intrat în febra alegerilor locale. Printre favoriţi se află Lucian Resmeriţă, directorul de liceu care dacă va câştiga alegerile din iunie, ar urma să preia funcţia ocupată pentru aproape două decenii de familia sa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite