Şapte ciobăneşti germani au devenit câinii de nădejde ai jandarmilor montani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte ciobăneşti germani, bine dresaţi pentru a salva oameni şi pregătiţi pentru efort, au devenit animalele de nădejde ale jandarmilor hunedoreni.

Jandarmii montani şi-au prezentat animalele de nădejde folosite în misiunile de salvare. Ciobăneştii germani folosiţi ca animale de serviciu de jandarmi se numesc Pav, Nic, Pak, Paka, Mix, Nib şi Pax şi au participat la acţiuni de căutare şi salvare în mediul natural sau pentru menţinerea ordinii publice pe traseele montane şi în ariile naturale protejate.

Cei şapte câini salvatori provin din rasa ciobănesc german, au vârste cuprinse între patru şi şapte ani şi sunt atent selecţionaţi la Centrul Chinologic Sibiu, unde au trecut prin diverse stagii de pregătire şi evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini. Prima evaluare a câinilor a avut loc când aceştia aveau vârsta cuprinsă între trei şi cinci luni. Atunci animelele au urmat cursuri de iniţiere de două săptămâni. Ulterior, în funcţie de aptitudinile lor, au fost repartizaţi unei structuri a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara şi au intrat în serviciu alături de un conductor.

Conductorul este responsabil cu acomodarea câinelui la misiunile pe care le va avea de executat şi totdată, are grijă de sănătatea, hrănirea şi continuarea antrenamentului specific. După această primă etapă, în jurul vârstei de 11 luni, câinii au urmat un stagiu de specializare, cu o durată de şaisprezece săptămâni, alături de conductorul său. Animalele selecţionate pentru domeniul montan urmează Cursul de iniţiere a câinilor în specialitatea căutare-salvare în mediul natural.

image

„Din doi în doi ani, câinii folosiţi la misiunile de căutare-salvare sunt reevaluaţi pentru a li se retesta aptitudinile şi capacitatea de a executa în continuare aceste misiuni, de care depind vieţile oamenilor. Câinii salvatori sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de şase ani, dar în funcţie de aptitudinile şi starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani”, a informat Zamfir Guran, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

După terminarea acestei perioade, în cele mai multe cazuri, datorită relaţiei afective consolidate în decursul anilor şi a misiunilor, câinii sunt îngrijiţi până la sfârşitul vieţii de jandarmi.


Vă recomandăm şi:

Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia: de unde provin lupii înaripaţi şi ce simbolizează fioroşii grifoni, ilustraţi pe artefactul antic, unic în lume

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia, considerată printre cele mai valoroase piese arheologice descoperite în ultimele decenii în România, ascunde enigme care până în prezent nu au putut fi descifrate. Unele dintre ele sunt legate de prezenţa animalelor fabuloase încrustate în artefactul antic din bronz: grifoni cu capete de lup şi cozi de leu, înfăţişări extrem de rare în arta popoarelor din Antichitate.

Ursul care a făcut ravagii pe Strada Cucului a fost împuşcat: a ucis doi câini, doi porci şi a mâncat un iepure

Autorităţile din Petroşani au intrat în alertă după ce un urs a atacat mai multe gospodării. Animalul a ucis doi porci, doi câini şi a mâncat un iepure, susţin poliţiştii. În cele din urmă a fost împuşcat de vânători.

Cruzime fără margini într-un sat din Hunedoara: un localnic este acuzat că împuşcă animelele vecinilor

Câinele unei familii din satul hunedorean Boholt a fost împuşcat de un vecin al acesteia, după ce ieşise în stradă. Incidentul i-a şocat pe oamenii din sat, care susţin că nu este prima dată când animalele sunt luate la ţintă cu armele cu aer comprimat.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite