Zece zile de teroare. Criminalul de la Târgu Bujor este încă în libertate, după ce şi-a măcelărit victima cu 29 de lovituri de cuţit şi apoi i-a distrus faţa cu acid
0Anchetatorii nu au reuşit însă să dea de urma celui care l-a ucis, în urmă cu zece zile, pe Gheorghe Păun, însă indiciile conduc către ipoteza că făptuitorul ar putea să fie o persoană din anturajul victimei. Între timp, locuitorii micului oraş din centrul judeţului Galaţi se tem că asasinul ar putea recidiva.
Crimă oribilă petrecută în urmă cu zece zile în oraşul Târgu Bujor tinde să se transforme într-o enigmă criminalistică. Anchetatorii nu au reuşit, cel puţin deocamdată, să-l identifice pe cel care l-a ucis, cu 29 de lovituri de cuţit, pe Gheorghe Păun (52 ani), iar în localitatea domneşte o stare de tensiune la gândul că un criminal foarte periculos se află în stare de libertate.
Să nu uităm că autorul faptei petrecute pe 5 octombrie nu numai că şi-a măcelărit victima, dar a şi mutilat-o, respectiv i-a ars faţa cu acid, probabil pentru a o face greu de identificat. Interesant este că trupul a fost găsit pe malul pârâului Chineja, la circa doi kilometri de marginea aşezării, într-un loc în care, cel puţin teoretic, nu avea ce căuta, deorece Păun plecase la o pomană ce avea loc în direcţia opusă.
„Cadavrul prezenta 29 de lovituri de cuţit, unele dintre ele fiind în zone vitale, care i-au provocat moartea. Identitatea victimei a fost stabilită ulterior. S-a stabilit şi un cerc de suspecţi. Victima prezenta în zona feţei arsuri. Este posibil să i se fi aplicat pe faţă o substanţă, în vederea mutilării şi identificării cu dificultate a persoanei”, a declarat procurorul Dan Păuleţ, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.
Criminal sadic sau crimă la beţie?
Deocamdată, anchetatorii înclină spre ipoteza că autorul (sau autorii) faptei ar fi persoane din anturajul lui Gheorghe Păun. Acesta, de loc din localitatea Cuca, locuia la o familie (trăia în concubinaj cu o femeie) din mahalaua ţigănească de la marginea oraşului Târgu Bujor.
Păun era în majoritatea timpului cioban, însă avea şi perioade când se lăsa de oi şi muncea cu ziua pe unde apuca. Bărbatul era cunoscut şi ca un consumator frecvent de alcool, iar în aturajul lui de pahar se aflau şi unele persoane cu antecedente penale, care mai fuseseră anterior condamnate pentru fapte cu violenţă.
Nu este deocamdată foarte clar mobilul crimei, dat fiind că martorii nu-şi amintesc ca Păun să fi avut vreun conflict recent cu cineva, iar varianta jafului este puţin plauzibilă, căci nu s-au găsit indicii că victimei i s-ar fi furat ceva.
„A trăit cu mama mea. M-a crescut ca pe fiul lui. A plecat la o pomană la un vecin, dar nu ştim unde s-a dus după aceea. Nu ştiu să fi fost ameninţat. Nu a fost bătut sau ceva de genul acesta”, a declarat Marian Tecaru, fiul Constanţei Piţigoi, femeia cu care Păun trăia în concubinaj.
În schimb, Constanţa Piţigoi crede că ar putea fi vorba despre un conflict mai vechi cu patronul unei stâne din Măstăcani, la mijloc fiind şi nişte bani.
„Era un om bun, dar cine ştie ce i s-a întîmplat... Ultima oară l-am văzut când s-a dus la o pomană. Nu s-a mai întors. Acum câteva zile, o săptămână cred să fie, au venit ciobanii de la stâna din Măstăcani, unde a lucrat el. El a fugit de la stână pentru că nu l-au plătit. Trebuia să îi dea cam 15.000 de lei. Au venit ciobanii de acolo şi i-au zis să se întoarcă să aibă grijă de oi. Dar el fără bani nu a mai vrut. I-au spus atunci că în zece zile iese patronul, se eliberează, şi îi ia gâtul dacă nu se duce înapoi la oi. El nu s-a dus. Eu după pomană nu l-am mai văzut şi chiar mă gândeam dacă nu cumva s-a întors la stână”, a declarat femeia.
În anchetă există însă şi o serie de indicii pe care anchetatorii au preferat să nu le facă publice pentru a nu compromite identificarea criminalului. Între timp, însă, în micul oraş din centrul judeţului Galaţi s-a instaurat teroarea. Nu puţini sunt cei care cred că Gheorghe Păun ar fi fost ucis de un criminal sadic, ce ar putea recidiva oricând.