Un adolescent de nota 10. Este olimpic la Franceză şi scrie poezii fără rimă: „Ne bucurăm de micile victorii pe care le obţinem pe parcursul călătoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Sebastian Găinaru (14 ani) este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi şi a câştigat din clasa a V-a până acum peste 60 de premii la olimpiadele de Franceză, Română şi la concursuri naţionale de lectură şi interpretare, creaţie literară şi poezie, 43 dintre ele fiind premii I.

George Sebastian Găinaru, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este unul dintre copiii minune ai României. 

La vârsta la care alţi copii nu ştiu decât să joace pe calculator, George se împarte între concursuri de lectură şi interpretare, creaţie literară şi poezie, dar şi olimpiade de Română şi Franceză. George a participat la primul său concurs în clasa a V-a, scriind o poezie despre lucrarea ”Amintiri din copilărie” a lui Ion Creangă. 

Citeşte foarte multă poezie şi a ajuns acum să scrie versuri fără rimă, un stil mai puţin folosit, în special de copii. ”Poeziile fără rimă sunt mai expresive. Cred că lumea s-a cam plictisit de poeziile cu rimă şi de aceea se apreciază mai mult cele fără rimă”, ne explică olimpicul cum stau lucrurile din perspectiva lui. Poeziile fără rimă sunt practic o înşiruire de fraze, dar cu un înţeles anume şi care au, evident, coerenţă. 

Versurile lui George au impresionat juriile de la multe concursuri, dovadă şi pleaida de premii pe care le-a câştigat în decursul ultimilor trei ani. Îi plac poeziile Anei Blandiana, pe care le foloseşte frecvent ca sursă de inspiraţie, dar şi versurile lui Nichita Stănescu. Este îndrăgostit de Franceză, în clasa a VII-a obţinând o menţiune specială la olimpiada natională, pentru ca în luna mai 2017 să îşi adjudece medalia de argint la acelaşi concurs. 

”Întotdeuna mi-a plăcut să fiu diferit de ceilalţi, să ies cu ceva în evidenţă. Colegii mei de clasă fac şi ei Franceză, dar vor pe viitor să urmeze cursuri de Germană. Mi-a şi plăcut de la început Franceza şi tocmai de aceea am ales să continui cu ea”, ne povesteşte olimpicul de ce a ales Franceza în detrimentul altor limbi străine. 

Şi-a testat cunoştinţele încă din clasa a V-a la concursuri naţionale de Franceză, pe care le-a câştigat fără mari bătăi de cap şi asta l-a motivat să meargă mai departe pe acest drum. George îşi aminteşte amuzat că nu are deloc emoţii în timpul concursurilor, ci când se afişează rezultatele, fiind nerăbdător să vadă dacă le-a câştigat. 

S-a obişnuit atât de mult cu olimpiadele, încât dacă nu ar participa într-un an la cel puţin un astfel de concurs, s-ar simţi ciudat. În 2017 va da examenul de Capacitate, dar pentru George este un detaliu, mult mai importantă fiind participarea la Olimpiada de Franceză.

Media 10 în fiecare an de gimnaziu

Visul olimpicului din Galaţi este să ajungă redactor la revista Vogue din Paris, deşi susţine că mulţi colegi ar râde de această alegere, ţinând cont mai ales de capacităţile lui de învăţare şi opţiunile pe care le are la dispoziţie. ”Am fost mereu atras de lumea modei, mai nou şi de fotografiat.  Părinţii ar vrea să fac Dreptul, dar eu cred că asta mi s-ar potrivi mai bine”, ni se destăinuie George. 

Adolescentul crede că înclinaţia către modă este o nouă şansă de a fi diferit de ceilalţi şi de a reuşi într-un domeniu unde concurenţa este acerbă. Adolescentul merge pe principiul că în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi face plăcere, pentru că astfel nu vei simţi niciodată că munceşti. Pentru a vă face o idee cam despre ce copil vorbim, din clasa a V-a până acum, George a câştigat peste 60 de premii la olimpiadele de Română, Franceză şi concursuri naţionale de lectură şi interpretare, creaţie literară şi poezie, iar 43 dintre ele sunt premii I. 

diplome

O parte dintre premiile câştigate de tânărul din Galaţi până acum FOTO George Sebastian Găinaru

Rezultatele sale incredibile vin probabil şi din faptul că nu ţinteşte câştigarea fiecărui concurs, chiar dacă este extrem de competitiv şi se pregăteşte foarte bine.  Şi asta nu e tot. Olimpicul din Galaţi a reuşit în fiecare an de gimnaziu să obţină media 10, ceea ce înseamnă că a primit media maximă la fiecare materie pe care a studiat-o. 

Cântă şi la pian de la grădiniţă, deşi recunoaşte că nu i-a plăcut la început. Şi aici este diferit de ceilalţi prin faptul că interpretează piese pe care le aude la radio, în special pentru apropiaţi, în genul interpretărilor lui Richard Clayderman. Deşi înclinaţia lui spre Arte este evidentă, va urma tot Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, considerând că va reuşi să acumuleze cunoştinţele de specialitate şi la intituţia de învăţământ unde a făcut gimnaziul. 

După absolvirea liceului, se va înscrie la Facultatea de Jurnalism, dar şi la Facultatea UNArte Bucureşti, secţia modă, o nouă provocare pentru olimpicul din Galaţi ce aşteaptă să fie explorată. Dorinţa lui de a descoperi cât mai multe despre arta fotografiatului, o nouă pasiune pentru George, l-a determinat să reziste cu stoicism la o şedinţă recentă de shooting,  care a durat nu mai puţin de 8 ore. Nu i-a păsat că unii sau alţii au comentat ironic pozele, ci doar sentimentul pe împlinire pe care l-a simţit la finalul aventurii sale.

Nu trebuie să fii bun la toate

George crede că un sistem de învăţământ în care elevii sunt practic forţaţi să exceleze la toate materiile care li se predau, fără să fie, în realitate, buni la niciuna, se va dovedi falimentar pe termen lung. ”În clasa a VIII-a ştii  măcar ce îţi place şi ce nu, chiar dacă nu ştii ce vrei să faci. Din punctul ăsta de vedere, cred că media ta nu ar trebui să depindă şi de anumite materii care nu îţi plac. Sunt de acord că trebuie să avem un anumit grad de diversitate, dar să rămână doar la nivel de cultură generală, pentru că nu trebuie să fim toţi olimpici la toate materiile”, trage concluzia adolescentul. 

Îi place, evident, competitivitatea de la colegiul pe care îl urmează, dar mai ales solidaritatea dintre elevi, care se susţin reciproc, chiar dacă nu se cunosc de multe ori prea bine, un lucru care nu prea se întâlneşte la alte licee. Nu este atras de ideea de a fi primit în Mensa, clubul celor mai inteligenţi oameni de pe planetă, pentru că inteligenţa care nu este dublată de muncă şi un scop în viaţă sau chiar mai multe nu are prea mare valoare. 

Crede că nici scopul nu este până la urmă atât de important, pentru că la un moment dat poţi da greş, ci capacitatea de aţi reveni după un eşec şi puterea de a te regăsi şi a merge mai departe  este cea care contează în viaţa celor care vor să facă diferenţa. ”Ne bucurăm de micile victorii pe care le obţinem pe parcursul călătoriei”, explică un copil de 14 ani un adevăr simplu pe care mulţi dintre noi nu îl înţeleg nici la sfârşitul vieţii. 

Fără aroganţă, George le oferă reţeta fericirii celor care vor să-şi găsească liniştea. Să fie ”open minded”, adică deschişi la minte, pentru că rigiditatea în gândire le va limita serios opţiunile şi vor ajunge să îşi trăiască viaţa şablonat. Olimpicul din Galaţi nu va renunţa la poezie pe viitor, pentru că se regăseşte în ea şi comunică cu uşurinţă prin versuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite