Secretele porţii turceşti dintre blocuri. Cum a ajuns în ruină un monument istoric din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asta este tot ce a mai rămas dintr-un renumit han din secolul al XIX-lea Foto: Valentin Trufaşu
Asta este tot ce a mai rămas dintr-un renumit han din secolul al XIX-lea Foto: Valentin Trufaşu

Între două blocuri de locuinţe, pe strada Egalităţii, nr.16, din Galaţi, rezistă încă poarta turcească a unui vechi han, construit la începutul secolului al XIX-lea. Structura, construită din cărămidă, este tot ce a mai rămas din hanul demolat în 1984 de comunişti.

Hanul era compus în vremurile lui bune dintr-un complex de clădiri, spaţiile de cazare fiind dispuse pe cele două laturi ale curţii mari, iar accesul în clădire se făcea printr-o poartă monumentală din strada Egalităţii.  

Poarta turcească reprezintă un simbol al influenţei otomane, ce s-a făcut simţită şi în domeniul construcţiilor civile, în care erau incluse şi hanurile. Construcţia este un martor mut al vieţii tumultoase a Galaţilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea, cu o arhitectură specifică acelei perioade.  

Poarta turcească a fost declarată monument istoric, dar ce nu a reuşit să facă trecerea timpului, au reuşit autorităţile locale. În anii 90 s-a încercat o restaurare a structurii realizate din cărămidă, dar poarta a fost aproape distrusă, în condiţiile în care au fost eliminate elementele decorative clasice şi ionice.

poarta 1

Aşa arăta poarta turcească originală Foto: Adevărul

Distrusă de comunişti

Intrarea principală în han era realizată sub forma unei arcade cu arhivoltă. Elemente decorative, reprezentând astrul zilei, se regăseau de o parte şi de alta a arcului subînălţat. Olane acopereau cornişa profilată de la partea superioară, iar în zid se află câte o pereche de pilaştri în stil ionic, dispuse de o parte şi de alta a intrării.

Deasupra acoperişului se află două coloane ale căror capete superioare sunt acoperite cu olane. Tot pe acoperiş, situat pe axul arcadei, se află al cincilea stâlp, care, în prezent este parţial distrus. În repertoriul hanurilor din Moldova, din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, este cuprins şi cel din Galaţi de pe strada Egalităţii.

poarta 2

Monumentul istoric se află într-o stare avansată de degradare Foto Valentin Trufaşu

Comuniştii au demarat construirea în perioada 1982-1984 a mai multor blocuri în zonă, astfel că casele din împrejurimi au fost demolate, iar poarta turcească a rămas practic izolată între blocuri şi într-o stare de degradare mai mare decât oricând.

În 1982 un muncitor a manipulat neatent un utilaj al şantierului şi a demolat o parte din zidul în care era prinsă poarta turcească. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, doi ani mai târziu a fost demolată toată construcţia, existând de atunci mai multe încercări nereuşite de restaurare a acesteia.

Multe proiecte de restaurare, dar nimic concret

Autorităţile locale din Galaţi au hotărât să fie realizat un proiect de restaurare a porţii de han, ce prevedea  şi amenajarea în spatele acesteia a unui loc de odihnă şi relaxare, dar lucrările, demarate în 1995, au fost în cele din urmă abandonate.

Se părea că acest simbol al influenţei otomane va primi în sfârşit atenţia pe care o merita, după ce Consulatul Turciei de la Constanţa a cerut Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi în 2007 să îi furnizeze mai multe informaţii despre acest monument istoric, în vederea finanţării de către statul turc a restaurării. Şi această iniţiativă a murit în faşă şi nici până astăzi nu se cunosc motivele.

”Decât să bage bani ca să o refacă, mai bine ar crea locuri de muncă pentru tineri”

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi a înaintat mai multe adrese în 2009 atât Primăriei Galaţi, proprietarul monumentului, cât şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin care a cerut restaurarea porţii turceşti, dar nici până astăzi nu s-a făcut nimic în acest sens.

poarta 3

Unii gălăţeni sunt de părere că poarta turcească nu îşi mai are rostul Foto: Valentin Trufaşu

Gălăţenii care locuiesc în zonă au păreri împărţite despre monumentul istoric.

”Ştiu poarta asta de zeci de ani şi chiar nu îi văd rostul. Decât să bage bani ca să o refacă, mai bine ar crea locuri de muncă pentru tineri, ca să nu mai plece în străinătate”, ne-a declarat Gica Dumbravă (68 de ani).

”Dacă îl lasă aşa, să se degradeze, va dispărea la un moment dat. Nu putem să ne batem joc la nesfârşit de simbolurile noastre, de ceea ce ne aduce aminte ce am fost în trecut. Nu o să mai putem arăta decât poze copiilor noştri şi nu cred că este normal să se întâmple asta”, susţine Marius Dumitrache (36 de ani).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite