Război între Primăria Galaţi şi Cavalerii Cruciaţi. Deşi pare o glumă, litigiul se va soluţiona la Tribunal
0Conflictul a pornit de la un monument ridicat fără autorizaţie legală, în plin centrul oraşului Galaţi, de către Asociaţia Cavalerilor Cruciaţi „Dunărea de Jos”. Edilii cer eliberarea terenului, lucru sinonim cu demolarea monumentului respectiv.
Un demers în aparenţă nobil, pentru cinstirea memoriei unor eroi, s-a transformat într-un război între autorităţile publice de la Galaţi şi o organizaţie neguvernamentală. Totul a început în anul 2009, atunci când proaspăt înfiinţata asociaţie „Cavalerii Cruciaţi-Dunărea de Jos” a propus Primăriei Galaţi construirea unui monument în cinstea sublocotenenţilor post-mortem Narcis Şonei, Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig.
Cei trei militari gălăţeni şi-au pierdut viaţa în misiune, în Afganistan, în perioada 2005-2008, iar autorităţile locale şi-au dorit să-i onoreze, aşa că propunerea ONG-ului a fost acceptată fără probleme. Încă de la început au apărut, însă, disensiuni, deoarece asociaţia a insistat să se ocupe de tot, inclusiv de viziunea artistică, aşa că municipalitatea s-a retras din proiect.
Ca urmare, terenul aferent construirii monumentului (situat în centrul oraşului Galaţi, în mijlocul unui spaţiu verde) a fost concesionat Cavalerilor Cruciaţi pentru „o construcţie provizorie cu scop comemorativ”, iar în scurt timp aceasta a şi apărut la faţa locului. Este vorba despre un soclu de marmură pe care se află o placă (cu un text închinat celor trei eroi) şi trei coloane cu capiteluri în stiluri diferite: doric, ionic şi corintic.
Tocmai acele coloane au stârnit controverse, căci au apărut acuzaţii că monumentul ar fi o diversiune masonică, ştiut fiind faptul că succesiunea de coloane este des folosită de organizaţia secretă pentru a simboliza pe „Maestrul Venerabil” şi pe cei doi „Supraveghetori”. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe nu au vrut să participe la sfinţire, iar autorităţile locale nu au mai mers la inaugurare, deşi era vorba, în esenţă, de cinstirea memoriei unor eroi.
Priorul general al Cavalerilor de Malta din România (la care Cavalerii Cruciaţi de la Galaţi sunt afiliaţi), Iulian Moisescu, a încercat să liniştească spiritele şi a negat semnificaţia presupus secretă a monumentului. „Nu este un simbol masonic. Cinsteşte doar memoria soldaţilor. Asemănarea este o coincidenţă. Oricum, arhitectul a venit cu proiectul”, a explicat acesta.
La rândul său, arhitectul Sergiu Porumboiu, cel care a conceput monumentul, a declarat că nu a avut în vedere vreun simbol încifrat, ci doar o viziune artistică relevantă. Trebuie spus că şi arhitectul este membru al organizaţiei masonice „Steaua României”.
Deşi litigiul părea să se fi stins la un moment dat, în 2012, autorităţile locale au somat Cavalerii Cruciaţi să intre în legalitatea cu monumentul, deoarece acesta nu avea niciun fel de aviz legal, nici pentru construire (actul de concesiune fiind doar o etapă preliminară, nu suficientă) şi nici din partea Direcţiei de Cultură sau a comisiei pentru monumente de for public.
După o perioadă de somaţii şi promisiuni din partea liderului asociaţiei, Florin Melinte (muzician care a ocupat mai bine de un deceniu postul de director al Teatrului Leonard din Galaţi), războiul dintre cruciaţi şi primărie a ajuns, la sfârşitul anului 2019, în justiţie.
Litigiul este înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi, iar edilii cer anularea contractului de concesiune şi desfiinţarea monumentului. Deocamdată, la primul termen, s-a dat o amânare la solicitarea Asociaţiei Cavalerilor Cruciaţi „Dunărea de Jos”.