Poluarea de pe Prut a fost atenuată. Specialiştii de la Apele Române spun că toxinele nu vor ajunge în Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unda de poluare a fost generată de un accident produs în 23 februarie pe platforma industrială Fortus Iaşi, eveniment în urmă căruia o mare cantitate de hidrocarburi puternic poluante au ajuns în râurile Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut.

Potrivit Regiei Naţionale „Apele Române” (RNAR), evoluţia fenomenului de poluare accidentală de pe cursurile de apă Nicolina, Bahlui, Jijia se află sub control, iar pe râul Prut, este în scădere, fiind la valori apropiate de concentraţiile maxime admise în cursurile de apă

„În intervalul 25 - 26  februarie 2017 au continuat acţiunile de intervenţie în vederea stopării şi diminuării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi şi produse petroliere, de pe platforma industrială a  Fortus Iaşi produsă în după amiaza zilei de 23 februarie”, a informat (RNAR).

Specialiştii de Apele Române spun că intervenţiile s-au derulat inclusiv pe parcursul nopţii şi au constat în principal în realizarea de baraje limitatoare plutitoare suplimentare; construirea de baraje fixe din pari şi cadre de lemn, consolidate cu împletituri din plasă de sârmă sau plase cu ochiuri fixe, în faţa cărora au fost instalate baraje din baloţi de paie îmbrăcaţi în pânză hessian; împrăştierea, în permanenţă, de material absorbant ecologic sub formă de praf şi material granular, lavete şi perne absorbante; recuperarea materialului absorbant îmbibat şi suprasaturat cu hidrocarburi şi stocarea acestuia în containere în vederea neutralizării; recuperarea de substanţe petroliere în recipienţi pentru neutralizare la societăţi specializate.

Au fost concentrate echipele de intervenţie ale Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad (SGA Iaşi,  SGA Botoşani, SGA Vaslui, SGA Galaţi) sprijinite de două formaţii de intervenţie ale Administraţiei Bazinale de Apă Siret, respectiv SGA Bacău şi SHI Paşcani.

„În intervalul de la producerea evenimentului şi până în prezent, au fost realizate şi  menţinute funcţionale un număr de 19 secţiuni fixe intercalate cu baraje absorbante plutitoare, pe toate tronsoanele de cursuri de apă afectate, respectiv Canal de legătură Valea Adâncă, Canal Nicolina,  râul Bahlui şi râul Jijia, până la confluenţa acestuia cu râul Prut”, se arată într-un comunicat ANAR.

În prezent, sunt concentrate eforturile de stopare şi diminuare, pe sectorul Canalului Nicolina şi, în special, pe tronsonul Canalului de legătură Valea Adâncă, unde se fac eforturi pentru recuperarea manuală a materialului rezidual şi a apei contaminate, localizată în principal în cinci ochiuri mari de apă, cu recuperarea în recipienţi şi containere.

Concomitent, se acordă o mare atenţie igienizării, neutralizării şi recuperării materialului absorbant impregnat cu hidrocarburi, de pe malurile cursurilor de apă afectate şi de asemenea, recuperarea în vederea neutralizării tuturor materialelor folosite la intervenţii.

Periodic, sunt recoltate probe de apă, în vederea efectuării analizelor fizico-chimice privind calitatea apei, în secţiuni bine stabilite.

Vestea bună este că, pe râul Prut, rezultatele analizelor ne arată că evoluţia fenomenului este, în continuă scădere, fiind la valori apropiate de concentraţiile maxime admise în cursurile de apă. Se estimează că în urma fenomenului de diluţie toxinele nu vor ajunge în Dunăre decât într-o concentraţie insignifiantă. Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

Personalul de conducere al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, împreună cu personalul TESA, este în teren, în permanent, în vederea gestionării situaţiei şi coordonării intervenţiilor. În funcţie de evoluţia fenomenelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite