Poliţiştii de frontieră sunt pregătiţi pentru afluxul de călători din perioada sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, frontiera româno-moldoveană a fost tranzitată de peste 370.000 persoane. Foto: Adevărul
Anul trecut, frontiera româno-moldoveană a fost tranzitată de peste 370.000 persoane. Foto: Adevărul

Sărbătorile de iarnă readuc de fiecare dată în ţară cetăţenii români stabiliţi în străinătate, pentru a fi în aceste zile împreună cu familia. La frontieră ajung şi străini care doresc să petreacă vacanţa în stil românesc. Pentru siguranţa cetăţenilor, poliţiştii de frontieră gălăţeni s-au pregătit şi spun că vor acţiona eficient.

În fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere a frontierei, se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport. Pentru a evita aglomeraţiile, Poliţia de Frontieră a dispus toate măsurile aflate în competenţă, fiind astfel reduşi timpii de aşteptare, iar controalele eficientizate.

Astfel, s-au luat măsuri de măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de crestere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora.

Recomandările poliţiştilor de frontieră

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, oamenii legii reamintesc punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-moldoveană:

    pe raza jud. Galaţi:
        P.T.F. Oancea-Cahul
        P.T.F. Galaţi-Giurgiuleşti

    pe raza jud. Vaslui
        P.T.F. Albita-Leuseni
    pe raza jud. Iaşi:
        P.T.F. Sculeni-Sculeni
    pe raza jud. Botoşani:
        P.T.F. Rădăuţi-Prut-Lipcani
        P.T.F. Stînca-Costesti

Pe frontiera româno-ungară:

    pe raza jud. Timiş:
        P.T.F. Cenad - Kiszombor
    pe raza jud. Arad:
        P.T.F. Nădlac - Nagylak
        P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota
        P.T.F. Turnu - Batonnya
        P.T.F. Varsand Gyula
    pe raza jud. Bihor:    
        P.T.F. Salonta - Mehkerek
        P.T.F. Bors - Artand
        P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany
        P.T.F. Sacuieni - Letavertes

    pe raza jud. Satu Mare:
        P.T.F. Urziceni - Vallaj
        P.T.F. Petea - Csengersima

Pe frontiera româno-bulgară:

    pe raza jud. Giurgiu:
        P.T.F. Giurgiu - Ruse
    pe raza jud. Constanţa:
        P.T.F. Vama Veche
        P.T.F. Ostrov - Silistra
        P.T.F. Negru Voda-Kardam

    pe raza jud. Dolj:
        P.T.F. Bechet-Orjahovo
        P.T.F. Calafat-Vidin.

În luna decembrie 2014, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.980.000 de persoane, din care 2.505.000 aparţinând cetăţenilor Uniunii Europene. Dintre acestea, aproximativ 1.610.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (1.374.000 cetăţeni U.E. şi 236.000 cetăţeni non-U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în ultima lună a anului trecut, peste 1.400.000 de persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2014, a fost graniţa româno-moldoveană, cu 370.000 de treceri de persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria (270.000).

Verificări sistematice la frontieră

Începând cu luna noiembrie a.c., Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale.

Scopul acestor măsuri este de a preveni tranzitarea frontierei de către persoane provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

Astfel, oamenii legii apelează la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizează că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite