Omul de afaceri căruia i-au fost ucişi 35.000 de porci: „Pesta porcină africană nu mai poate fi oprită!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Caruz a explicat că la ferma din Tichileşti, judeţul Brăila, care aparţine fiicei acestuia, au fost luate măsuri drastice, foarte scumpe, pentru a evita pătrunderea molimei, dar totul a fost degeaba, pentru că virusul tot a ajuns să infecteze animalele. Totuşi el crede că, dacă statul se ţine de cuvânt şi plăteşte despăgubirile, activitate fermei poate fi reluată fără riscuri până la sfârşitul anului.

Omul de afaceri Gheorghe Caruz (proprietarul mai multor ferme zootehnice din judeţul Brăila, al unui abator şi al unei fabrici de preparate din carne) a atras atenţia că pesta porcină africană a fost scăpată de sub control în România şi că, de fapt, virusul nu mai poate fi stăpânit, indiferent ce măsuri ar lua proprietarii şi autorităţile.

El a explicat că la ferma de la Tichileşti (care aparţine fiicei omului de afaceri şi unde sunt în curs de ucidere preventivă 35.000 de porci) au fost luate măsuri de carantină foarte costisitoare, de ultimă generaţie, dar că, în final, totul s-a dovedit degeaba. Caruz a explicat că ştie foarte bine cum s-au derulat lucrurile deoarece până la începutul lui 2018 ferma i-a aparţinut, iar de atunci a ajutat-o pe fiica lui să o administreze, având în vedere experienţa lui de aproape trei decenii în astfel de afaceri.

„În opinia mea pesta nu prea mai poate fi oprită acum. S-a răspândit peste tot. Este cel mai parşiv virus care poate fi imaginat. Se transmite prin aproape orice: prin oameni, animale, apă, păsări, furaje, unelte, insecte, şoareci. Soluţia nu poate fi decât radicală: trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, din toată ţara. Dacă nu se va proceda aşa, nu va scăpa nici un porc, din nici o fermă mare. Am avut cheltuieli uriaşe pentru a face protecţie şi carantină, am respectat toate regulile impuse de autorităţi, dar totul a fost de pomană”, a declarat Gheorghe Caruz.

El a insistat pe faptul că autorităţile au ratat momentul când pesta porcină africană putea fi oprită, în stadiul ei incipient (adică de acum un an), când a infectat porcii mistreţi din Delta Dunării. „Trebuiau împuşcaţi porcii mistreţi din Delta Dunării. S-a spus atunci că este rezervaţie, că speriem păsările, acum speriem oamenii pentru că nu o să mai avem ce mânca”, a spus Caruz.

Acesta este de părere că autorităţile nu au acţionat profesionist. „Mai întâi au încercat să ascundă pericolul, apoi nu au făcut instruirea populaţiei pentru această criză ce bătea la porţile României, iar măsurile ulterioare au fost mult prea lejere. În Germania, cum doi ani, au stat cu armata în jurul marilor ferme când a izbucnit pesta. La fel şi în alte state. În Olanda au omorât aproximativ şase milioane de porci. Nu am învăţat nimic de la alţii”, a mai spus Gheorghe Caruz.

Omul de afaceri crede că afacerile cu porci pot fi reluate fără probleme de la zero, cu condiţia ca fermele să fie dezinfectate cum trebuie, ca porcii din gospodăriile din zonele de risc să fie eliminaţi, iar statul să se ţină de cuvânt şi să dea despăgubirile promise pentru animalele ucise. Deocamdată, însă, niciunul dintre proprietarii celor peste 400.000 de porci omorâţi în România nu a primit vreun leu despăgubire.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite