Noii cetăţeni de onoare ai Galaţiului: trei morţi, o actriţă care a jucat o singură seară în oraş şi doi profesori de excepţie
0Faţă de altă dată, însă, este un pas înainte, căci au ieşit din lista de propuneri pilele politice şi recompensele pentru rudele consilierilor locali. Decizia a fost luată prin vot secret, propunerile fiind formulate de diverse instituţii şi analizate în prealabil în comisiile de specialitate.
Consiliul local al oraşului Galaţi a aprobat, prin vot secret, în 15 decembrie, un nou lot de cetăţeni de onoare ai municpiului.
Gestul este, fără îndoială, foarte frumos, însă nu este de înţeles, în continuare, de ce aleşii se comportă, în fiecare decembrie, ca Moş Crăciun, împărţind la grămadă „daruri” care n-ar trebui să fie „la snop”, ci individuale şi tratate solemn, dat fiind că fiecare titlu are un caracter de unicitate indiscutabil.
În fine, o bilă albă ar fi faptul că de data aceasta nu au mai pătruns în liste pile politice şi nici rude de-ale aleşilor, semn că domnii consilieri fie că au înţeles ridicolul situaţiei create în alţi ani, fie că şi-au premiat deja toate neamurile şi protejaţii politic.
Una peste alta, în decembrie 2016 Consiliul Local Galaţi a decernat şase titluri de cetăţean de onoare, beneficiari fiind trei morţi (Smaranda Brăescu, Napoleon Popescu şi Sergiu Dumitrescu), o actriţă din Bucureşti care a jucat o singură seară la teatrul din oraş (Cezara Dafinescu) şi doi profesori de o excepţională valoare (Mihalache Brudiu şi Nicolae Văduvoiu).
Vă prezentăm, în cele ce urmează, biografiile comprimate ale celor şase persoane onorate de Galaţi, precum şi, pe scurt, motivele invocate de aleşi în hotărârile de CL.
Mihalache Brudiu
Fără niciun fel de îndoială, prof.univ.dr Mihalache Brudiu merita de multă vreme acest titlu de cetăţean de onoare al Galaţiului. Şi îl merita cu mult înaintea politrucilor şi a inşilor veniţi de niciunde care au fost premiaţi (printre oamenii de de valoare care s-au strecurat cu greu în liste) în ultimele două decenii.
Profesorul Mihalache Brudiu este unul dintre cei mai importanţi arheologi şi profesori de istorie din România, fiind autorul unor descoperiri extraordinare (în special privind vestigiile din arealul Barboşi-Tirighina-Fileşti) şi a unor lucrări ştiinţifice cu caracter unic.
Prin votul aleşilor locali (23 favorabile şi unul nul), prof. univ. dr. Mihalache Brudiu a devenit Cetăţean de Onoare al Galaţiului, la propunerea Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, care i-a conferit, anul acesta, titlul de Profesor Emerit.
„Este unicul care a cartat un număr de peste 430 de tumuli, dintre care o bună parte au fost cercetaţi şi descoperiţi de el, cu fonduri extraordinar de mici, dar şi cu ajutorul unor oameni deosebiţi care l-au sprijinit şi l-au înţeles, cu ajutorul cărora a salvat istoria de sub tumuli”, se menţionează în documentul prin care se propune conferirea distincţiei.
Dumitru Văduvoiu
Dumitru Văduvoiu este născut în Galaţi şi a obţinut în cariera sa, întinsă pe aproape cinci decenii, o mulţime de performanţe: un titlu de campion mondial la heptatlon, un titlu de campion european, două medalii de bronz la campionatele mondiale universitare, 25 de medalii la campionatele balcanice de juniori şi seniori, 28 de recorduri naţionale la juniori şi seniori, 114 medalii de aur, 78 de medalii de argint şi 74 de medalii de bronz la campionatele naţionale de juniori, tineret şi seniori.
Este, de asemenea, un excepţional profesor şi antrenor emerit (la Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Sportiv „Dunărea” Galaţi) , de pe mâna lui ieşind zeci de campioni a României.
A devenit Cetăţean de Onoare al Galaţiului cu 23 de voturi „pentru” şi unul nul, propus fiind de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi.
Smaranda Brăescu
S-a născut în în 1897, în judeţul Galaţi (la Hânţeşti-Buciumeni) şi a murit în 1948, la Cluj (oraş în care a trăit cea mai mare parte a vieţii). A fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7.200 de metri la Sacramento, SUA).
Pe 2 octombrie s-au împlinit 85 de ani de la recordul mondial de salt cu paraşuta de la înălţimea de 6.000 de metri al Smarandei Brăescu, depăşind recordul american de 1.584 de metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.
Propunerea de a deveni cetăţean de onoare al Galaţiului (adoptată cu 22 de voturi „pentru” şi două nule) a venit din partea ing. Neculae Preda, de la Universitatea tehnică din Cluj.
Napoleon Alexandru Popescu
Titlul de „Cetăţean de Onoare” post mortem i-a fost acordat - cu 23 de voturi favorabile şi unul nul - căpitanului Napoleon Alexandru Popescu. Motivaţia pentru oferirea înaltei distincţii a venit din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.
Comandantul Companiei a V-a a Regimentului Care de Luptă de la Galaţi, Napoleon Alexandru Popescu a fost singurul ofiţer român care, împreună cu o mână de soldaţi, a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia, la capul de pod de peste Prut Galaţi – Giurgiuleşti, în vara anului 1940.
Sergiu Dumitrescu
Tot post mortem i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţiului (cu 23 de voturi „pentru” şi unul nul) şi regretatului artist şi manager cultural Sergiu Marin Dumitrescu. Nominalizarea a venit din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Sergiu Dumitrescu a avut o bogată activitate artistică, concretizată prin numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate. Ca manager al CCDJ, între anii 2001-2004 şi 2009-2016 a înfiinţat: Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, Târgul Meşterilor Populari, Corala de copii „Allegria” şi Fanfara „Valurile Dunării”.
„Oraşul poartă cu mândrie haina geometrică a sculpturilor cu semnătura artistului - lucrarea Veşmânt”, se arată în documentele care însoţesc propunerea.
Cezara Dafinescu
Una dintre cele mai controversate decizii din ultima vreme ale Consiliului Local este acordarea titlului de cetăţean de onoare actriţei Cezara Dafinescu. Nu de alta dar talentata artistă nu are niciun fel de legături cu oraşul de la Dunăre: este născută la Sibiu şi trăieşte aproape o jumătate de secol în Bucureşti. De altfel, actriţa a jucat la Galaţi, pe scena Teatrului Dramatic, o singură dată, în decembrie 2010.
Propunerea a venit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, „pentru prestigioasa carieră artistică şi pentru talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate pe scenă”, fiind aprobată cu 23 de voturi „pentru”.
Cezara Dafinescu este al treilea actor fără legături cu Galaţiul care primeşte acest titlu, după George Motoi (nimeni altul decât fostul soţ al artistei) şi Florin Piersic.