Muzeograful care îi pregăteşte pe olimpicii la Astronomie: „Aceşti copii studiază peste zece ore pe zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tercu

Ovidiu Tercu îşi petrece fiecare zi şi noapte în Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, iar în spatele muncii sale se ascund performanţe impresionante, care fac cinste domeniului său de activitate. Atunci când nu este pe terasa de observaţii, cu ochii în stele, muzeograful este înconjurat de copii inteligenţi, care îi cer ajutorul pentru a obţine rezultate foarte bune la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică.

În spatele unui proiect reuşit se află întotdeauna un om de succes, care şi-a ales meseria cu drag. Ovidiu Tercu este cel mai bun exemplu în acest sens, iar fără el, Observatorul Astronomic din Galaţi nici nu ar fi existat astăzi. Jurnaliştii „Adevărul” au stat de vorbă cu acesta despre rolul secţiei pe care o coordonează şi despre proiectul de educaţi al elevilor din Galaţi şi Brăila, care fac performanţă la olimpiadele de astronomie.

„Observatorul astronomic de la Galaţi este public şi educaţional. De-a lungul timpului aici au fost implementate foarte multe programe pentru copii. În urmă cu doi ani am început să pregătesc elevi pentru proba observaţională de la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică. M-am decis să fac acest lucru pentru că la acea vreme, o elevă din Brăila a venit împreună cu profesoara ei de fizică şi acestea m-au rugat să le ajut pentru proba practică. Am văzut că există interes şi cerere, m-am documentat şi am propus conducerii muzeului acest program de pregătire a elevilor. Sunt copii excepţionali, este o onoare şi o bucurie să lucrez cu ei”, ne-a spus Ovidiu Tercu, muzeograful coordonator al Observatorului Astronomic.

Pentru că de multe ori olimpiadele se desfăşoară în apropierea Ecuatorului şi elevii trebuie să cunoască cerul sudic, aceştia vin la Planetariu pentru a studia. „Dacă olimpiada are loc într-o zonă apropiată ca latitudine de ţara noastră, elevii dau o probă în Planetariu şi trebuie să recunoască şi să identifice stele, nebuloase, galaxii. Planetariul este util deoarece nu depinde de starea vremii, ca atunci când vrei să faci observaţii astronomice cu telescopul”, a precizat Ovidiu Tercu.

Anul acesta se împlinesc 11 ani de când muzeograful a iniţiat Astroclubul „Călin Popovici”, acesta fiind un program educaţional ce se derulează în cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Încă din prima zi au fost foarte mulţi tineri şi nu numai, care au dorit să devină membri ai acestui club de astronomie.

În prezent, numeroşi membri ai astroclubului sunt studenţi la diferite universităţi in lume, unde studiază astronomie şi astrofizică sau sunt doctoranzi în acest domeniu, pregătindu-se pentru o carieră de succes în acest domeniu.

„Alin Paraschiv şi Dana Lăcătuş sunt doctoranzi în Fizică Solară în Australia, Vlad Tudor îşi face doctoratul în Astrofizică tot în Australia, iar Alexandru Tăun studiază astronomie şi astrofizică în Olanda. Cu toţii au venit la club când erau copilaşi şi astăzi sunt atât de aproape de a profesa în acest domeniu. Sunt nişte tineri minunaţi şi dedicaţi, au muncit mult să ajungă aici”, a spus Ovidiu Tercu, muzeograful coordonator al Observatorului Astronomic.


Olimpicul Cosmin Andrei FOTO Adevărul

Cosmin Andrei olimpic astronomie Galati

Printre geniile care studiază la Observatorul din Galaţi, se află şi Cosmin Andrei. Anul trecut, acesta s-a calificat la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, fiind cel mai mic dintre olimpicii calificaţi vreodată  la olimpiada de profil. El s-a „bătut“ pentru participarea la olimpiadă cu elevi mult mai mari şi s-a clasat pe locul al optulea.

„Să ştiţi că Olimpiada de Astronomie este ca un sport foarte dur, iar Cosmin este dedicat. Şi rezultatele obţinute de Andrei Felea şi Tedor Perţea la Concursul Naţional «Stelele Ştiinţei», unde au avut o prezentare despre exoplanete, mă bucură enorm. Aceşti copii studiază peste zece ore pe zi”, ne-a precizat Ovidiu Tercu.

Telescopul de pe terasa de observaţii astronomice FOTO CMSNG

Ovidiu Tercu si Alexandru Dumitriu Galati

Pentru a înţelege mai bine tainele astronomiei, elevii care doresc să ajungă olimpici internaţionali în ştiinţe au la dispoziţie telescopul Ritchey-Chretien cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, dotat cu o cameră SSD. Acest aparat face ca Observatorul Astronomic din Galaţi să fie la acelaşi nivel cu cele din universităţile de prestigiu din Europa şi Statele Unite ale Americii.

În demersul său de a populariza observaţiile ştiinţifice cu rol valoare educativă, Ovidiu Tercu este ajutat de Alexandru Dumitriu, unul dintre cei mai importanţi membri fondatori ai astroclubului. Eforturile lor nu au fost în zadar, astfel că Observatorul Astronomic din Galaţi este unul dintre cele mai active observatoare din ţară.

„Din punct de vedere ştiinţific, în acest moment au fost observate peste 1.100 de comete şi asteroizi, şi peste 11.000 de poziţii (coordonate cereşti), raportate internaţional către Minor Planet Center, iar în martie 2012 s-au observat pentru prima dată în România, planete ce se rotesc în jurul altor stele. În 2013, Observatorul Astronomic din Galaţi a ocupat locul opt în Europa şi locul 40 în top mondial - din peste 1.800 de observatoare, din punct de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor”, a precizat Ovidiu Tercu, muzeograful coordonator al Observatorului Astronomic.

 Cum a fost pus Galaţiul pe cer


Alex Dumitriu şi Ovidiu Tercu FOTO CMSNG

Ovidiu Tercu si Alexandru Dumitriu Galati

O serie de observaţii astronomice realizate în 2012 au dus la descoperirea a două stele care acum poartă numele oraşului de la Dunăre. În urma analizei datelor, Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu au descoperit faptul că cele două stele care poartă denumirea Galaţiului fac parte din constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda şi sunt de fapt stele variabile. Toate datele au fost raportate atunci Asociaţiei Americane a Observatorilor de Stele Variabile, unde au fost incluse în baza internaţională de date a stelelor variabile, iar descoperirea a fost confirmată în 2013.

„Pot spune că acesta a fost unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea. Îmi doresc să mai fac şi alte descoperiri şi să fiu sănătos pentru a ajuta în continuare copiii pasionaţi de astronomie. Vreau să le ofer exact ceea ce eu nu am avut când eram copil, tocmai de aceea activitatea de la Observator este diversă. Rezultatele olimpicilor mă bucură enorm şi sunt fericit că reuşesc să îşi facă o carieră în acest domeniu”, ne-a precizat Ovidiu Tercu.

Profil

Ovidiu Tercu s-a născut pe 10 mai 1971, este căsătorit şi are doi copii. Acesta a absolvit Facultatea de Mecanică din Galaţi şi are studii postuniversitare de specializare în Astronomie, pe care le-a urmat la Facultatea de Fizică din Craiova. Pasiunea s-a pentru astronomie a venit în clasa a cincea, după ce a vizionat filmul serial „Cosmos” şi astfel, în timp, şi-am dat seama că este o ştiinţă fascinantă şi foarte vastă.




 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite