Muza lui Eminescu a putut ţine făclia la Galaţi şi cu ocazia celei de-a 163-a aniversări a poetului naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţie sculptorului Gheorghe Andreescu, autorităţile locale gălăţene au scăpat cu obrazul curat şi anul acesta, chiar dacă muza poetului nepereche a  rămas fără mână pentru a XX-a oară, statuia din Parcul Eminescu fiind iarăşi vandalizată.

Manifestările Zilei Culturii Naţionale, dedicate în semn de omagiu „poetului nepereche”, la 163 de ani de la naşterea sa, au putut fi organizate chiar dacă, pentru a 20-a oară, cea mai veche statuie a lui Eminescu, aflată în parcul care-i poartă numele, din centrul municipiului Galaţi, a fost vandalizată din nou.

Nici până astăzi, nu s-a aflat identitatea celui care şi-a făcut un obicei absolut idiot din a smulge şi fura mâna muzei, parte a complexului statuar.

Monumentul „Eminescu şi muza cu făclie”, cu o vechime de 101 de ani, este opera sculptorului Frederik Storck. A fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 si este cea mai veche statuie dediicată memoriei poetului naţional.

Ca într-un film de comedie, în care acţiunea se petrece într-un oraş fără poliţişti,  autorităţile locale se îngrijesc să existe un stoc de „mâini de rezervă” pentru că, inevitabil, în preajma zilei de 15 ianuarie, are loc „tradiţionala” vandalizare.

Gheorghe Andreescu, cel care, din dragoste pentru artă şi veneraţie pentru Eminescu, şi-a asumat sarcina „completării” statuii, este unul dintre cei mai importanţi sculptori contemporani români şi, de ceva vreme, a început să se simtă sânjenit de ingrata sarcină a reparării statuii.

Pe vremea fostului primar, sculptorul Gheorghe Andreescu a propus ca preţioasa statuie, din marmură de Carrara, să fie multată într-un muzeu pentru a fi protejată cum se cuvine, dar, din păcate, şi în prezent, grupul statuar se află la discreţia individului cu pribleme psihice care o vandalizează.
Şi asta chiar dacă a fost păzită de poliţişti locali şi chiar dacă, pentru protecţia acesteia a fost montată o cameră video.

Pentru a evita penibilul „tradiţionalului” act de vandalism, anul acesta, autorităţile au susţinut că mâna muzei n-a mai fost furată, ci s-ar fi desprins din cauza unui copil, care a tras de ea în timp ce era fotografiat în braţele mamei sale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite