Medicii cer reluarea activităţii normale în spitale: „Numărăm externările terminale la uşile din spate ale morgilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Paul Ichim, sursa: Arhivă Personală/FB
Dr. Paul Ichim, sursa: Arhivă Personală/FB

Chirurgul gălăţean Paul Ichim, de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, susţine că nu ridicarea restricţiilor reprezintă prioritatea absolută, ci pregătirea sistemului medical pentru reluarea asistenţei normale către pacienţi.

Dr. Paul Ichim a analizat ultimii doi ani în care oamenii s-au luptat cu pandemia COVID-19 şi a constatat că în sistemul sanitar nu s-a schimbat absolut nimic. Medicul consideră că pandemia a arătat întregii lumi că sistemul sanitar nu a fost pregătit pentru a gestiona eficient o pandemie aerogenă.

„Ei bine, au trecut doi ani, ce aţi constatat că s-a schimbat? Răspunsul este rapid şi facil: absolut nimic. Tot se povesteşte despre modernizarea şi extinderea spitalelor de infecţioase şi de pneumologie, de servicii de terapie intensivă prin ele. În timpul ăsta, spitalele judeţene de maximă competenţă ce rezolvă sau ar trebui să rezolve urgenţele, sunt blocate, numărând externările terminale la uşile din spate ale morgilor, care au ajuns la cifre deprimante.

 În concluzie, nu ce şi cum se ridică restricţiile reprezintă prioritatea absolută, ci pregătirea sistemului medical să facă faţă la stres epidemiologic şi să reia asistenţa normală a celorlalţi pacienţi.(…) Hai să vedem cum ne-am gândit să gestionăm mai bine sistemul să facă faţă unei astfel de nenorociri neterminate încă şi cu potenţial recidivant. Trebuie să redăm şansa celorlalte categorii de pacienţi”, spune doctorul Paul Ichim.

„Oamenii vor fi nevoiţi să coabiteze cu virusul”

În plus, medicul atrage atenţia asupra perioadei următoare în care oamenii vor fi nevoiţi să coabiteze cu virusul.

 „Toţi vorbesc despre modul în care se scot restricţiile, dar uită chiar esenţialul. Infecţionişti şi epidemiologi de renume discută despre faptul că, va trebui să învăţăm să coabităm pe viitor, cu această mizerie de virus. Probabil nu va mai avea aceeaşi răspândire, dar se vorbeşte deja, despre alte tulpini altoite,Omicron 2 care bate a Delta ca şi severitate. Pandemia asta a arătat întregii lumi că sistemul sanitar nu a fost pregătit pentru a gestiona rapid şi eficient o pandemie aerogenă. La noi în ţară ce să mai vorbim, am fost prinşi fără nădragi complet, nu cu ei în vine. Mortalitatea colaterală determinată de bulversarea sistemului a fost înfiorătoare”, explică chirurgul.

În nenumărate rânduri, dr. Paul Ichim a atras atenţia că se confruntă cu tot mai multe cazuri disperate, ajungând să facă „o chirurgie a disperării” deoarece neîncrederea în sistemul medical este tot mai mare. În aceste condiţii, apar afecţiuni tot mai grave, care pun în pericol vieţile pacienţilor. 

„Lumea de neîncredere, frică sau nu mai ştiu ce motiv, stă acasă şi vine sau este adusă la spital, în situaţii biologice de neimaginat, de te întrebi cum de mai sunt în viaţă. Pur şi simplu am ajuns să facem o chirurgie adisperării”, avertizează medicul.

Chirurgul gălăţean susţine că pandemia a bulversat complet sistemul medical şi societatea în general. La toate acestea s-au adăugat deciziile eronate ale autorităţilor, care au făcut munca medicilor şi mai imposibilă.

 „Pe lângă făptul că ne-a prins nepregătiţi , la fel ca peste tot în lume, am continuat să luăm decizii total aiurea şi incomplete. În timpul ăsta, sistemul sanitar nu prea a fost calibrat pentru valurile ce se succed interminabil”, concluzionează dr.Ichim.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite