Groapa comună unde zac osemintele deţinuţilor ucişi în lagărul de la Salcia, transformată în cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta colonie -penitenciar Salcia, sursa foto: Sursa Costică Petriuc
Fosta colonie -penitenciar Salcia, sursa foto: Sursa Costică Petriuc

Victimele din colonia-penitenciar de la Salcia din Insula Mare a Brăilei vor fi îngropate într-un cimitir. Colonia-penitenciar de la Salcia a funcţionat 12 ani, timp în care peste 1.500 de oameni au fost bătuţi, înfometaţi, torturaţi şi supuşi la muncă silnică până la moarte.

Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, a mers în Insula Mare a Brăilei pentru a binecuvânta primele două cruci amplasate pe groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit calvarul regimului inuman de la Salcia. Potrivit dovezilor din arhivele CNSAS, mulţi deţinuţi de la Salcia au fost loviţi cu ranga de fier, cazmaua, lopata, cravaşa, unii dintre ei murind în urma traumatismelor, alţii rămânând schilodiţi pentru toată viaţa. Cei mai puţin ghinionişti erau împuşcaţi direct. 

Cimitirul va avea 24 de cruci de piatră. „Cimitirul care va avea 24 de cruci din piatră se află lângă Troiţa memorial Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, inaugurată de ierarhului locului în luna iunie a acestui an, atunci când s-a luat hotărârea infiinţării unui cimitir pentru toţi cei care au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în lagărul (colonia de muncă) Salcia din Insula Mare a Brăilei şi au trecut la cele veşnice în condiţii vitrege”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Colonia-penitenciar din Insula Mare a Brăilei a fost înfiinţată în 1952 cu scopul de a se executa diferite munci agricole cu deţinuţi politici.

casian

GALERIE FOTO DE LA SALCIA, AZI

Salcia făcea parte, administrativ, din penitenciarul Ostrov (cunoscut în acte drept „Formaţiunea 0957 Ostrov“). Puşcăria avea trei secţii: „Piatra-Frecăţei“, „Salcia“ şi „Grădina“. 

Sediul penitenciarului a fost stabilit la Salcia de la înfiinţare până în anul 1954, iar scopul declarat era cel de a se executa diferite munci agricole cu „forţe speciale“ (deţinuţi politic) în Gospodăria Agricolă de Stat (n.r. – GAS, un soi de solhoz bolşevic) care aproviziona cantinele Securităţii.

Potrivit documentelor oficiale, la comanda secţiei Salcia s-au perindat următorii ofiţeri MAI: - locotenent major Ion Dinu (1952-1956)

- locotenent major Ion Lefter (1956-1957)

- locotenent major Mihai Damian (1957-1959)

- căpitan Dumitru Mălăgeanu (1959-1960)

- căpitan Marin Mica (1960-1963)

-maior Vasile Coşeru (1963-1966) - căpitan Ion Troacă

Din iunie 1952, până în martie 1953, la "Salcia" au murit 63 de deţinuţi ca urmare a torturilor la care au fost supuşi,

Vă recomandăm şi: 

Victimele comunismului, morţii nimănui. Groapa comună unde zac osemintele celor ucişi în lagărul de la Salcia

Poveştile cumplite din abatorul terorii Peninsula. Lăgărul comunist de muncă unde moartea era o binecuvântare 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite