FOTO Mostre de „civilizaţie“ la români. Investiţii publice proaspăt date în folosinţă, distruse în serie de vandali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După celebra şi repetitiva vandalizare a statuii lui Eminescu, gălăţenii au reuşit ca, în interval de câteva zile, să ajungă la noi „performanţe” şi să distrugă noile refugii din staţii, să spargă sesizoarele undei verzi, să taie tapiţeria din noile troleibuze şi să sfărâme noile coşuri de gunoi.

Galaţiul tinde să devină un exemplu de iresponsabilitate cetăţenească şi să-şi adauge eticheta de oraş al vandalilor. După ce ştirile despre vandalizarea repetată – în ultimii 20 de ani au fost 16 cazuri - a statuii lui Mihai Eminescu (primul monument din România închinat poetului naţional) au dat ocol ţării, lucrurile au luat o turnură şi mai revoltătoare după ce noile investiţii publice, făcute de administraţia locală, au căzut victime ale unor indivizi atinşi de mania distrugerii.

Primul care a avut de suferit fost sistemul de semafoare inteligente instalat pe principalele bulevarde din oraş. Din motive care sfidează logica, un grup de indivizi încă neidentificaţi a reuşit, într-o singură noapte, să distrugă mai multe dispozitive prin care pietonii pot cere sistemului activarea culorii verzi a semaforului. Resturile acestora, precum şi plăcuţele cu instrucţiunile, au fost găsite aruncate, dimineaţă, pe stradă sau pe scuaruri.

Au urmat, tot cu autori necunoscuţi, distrugerea noilor coşuri de gunoi (montate după ce au fost inscripţionate cu noul logo al urbei, dar şi cu mesaje civilizatoare). La scurt timp după montare, au fost turtite, stâlcite, mâzgălite, incendiate şi, într-un final, smulse de la locul lor şi aruncate pe unde s-a putut.

Un exemplu la îndemână este în fotografia alăturată, care arată că un astfel de coş a ajuns tocmai în zona parcului Cloşca, într-un canal de scurgere a apei.

Victime ale vandalilor au căzut şi refugiile pentru staţiile de transport public, tocmai montate, după un efort financiar consistent al Primăriei. Dincolo de faptul că geamurile au fost mânjite cu tot felul de substanţe – de la ciocolată, zemuri, flegme şi până la clasicele vopseluri pentru grafitti – deja au început să fie şi sparte. Fotografia alăturată este, credem , relevantă.

Revoltător a fost şi faptul că tapiţeria scaunelor din noile troleibuze aduse la Galaţi (au costat 5,5 milioane de euro) a fost deja tăiată cu lama, cutterul, cuţitul. Deja s-au adunat mai multe exemple, iar situaţia este cu atât mai supărătoare cu cât vandalismul a mers, în acest caz, mână în mână cu nepăsarea. Nimănui nu i-a păsat de iresponsabilii care au distrus bunuri publice cumpărate din banii tuturor. Nimeni nu i-a tras de mânecă, nu a luat atitudine.

„Dacă zilele trecute arătam scaunele distruse din noile troleibuze, iată că astăzi avem vandalizate noile coşuri de gunoi instalate pe domeniul public, băncile din zonele de promenadă şi mai grav, adăposturile pentru călători recent montate. E păcat ca eforturile noastre de a aduce oraşul pe linia civilizaţiei să fie efectiv îngropate de lipsa bunului simţ de care dau dovadă unii cetăţeni. Mă întreb de ce se mai plâng de faptul că nu se face nimic, dacă atunci când se face ceva distrug în câteva zile?!”, scria cu amărăciune, zilele trecute, pe pagina lui de Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu.

Nu în ultimul rând trebuie să amintit şi faptul că, toamna trecută, au fost vandalizate mai multe locuri de joacă (şi ele prospăt date în folosinţă). Mobilierul de joacă pentru copii a fost mânjit cu păcură şi smoală, iar o serie de aparate au fost smulse şi rupte.

Am putea menţiona aîn acelaşi context şi repetatele agresiuni asupra monumentelor de for public şi asupra monumentelor de arhitectură din oraş, care sunt murdărite noapte de noapte, cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, fără ca vreun vandal să fie prins şi eventual pedepsit. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite