FOTO Festival inedit al dulciurilor într-un sat gălăţean. A triumfat o gospodină de 71 de ani, cu „poale-n brâu epocale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Dulciurilor în satul gălăţean Moscu FOTO Laurenţiu Gîdei
Festivalul Dulciurilor în satul gălăţean Moscu FOTO Laurenţiu Gîdei

Evenimentul organizat în micuţa aşezare din estul judeţului Galaţi adună în concurs, an de an, gospodine de toate vârstele, de la tinere care de-abia şi-au luat buletinul, la bunicuţe ce bat la suta de ani. Anul acesta, în concurs au fost şi câţiva domni.

Duminică, 27 august 2017, în satul Moscu (judeţul Galaţi), localitate aflată la circa 60 de kilometri spre nord de oraşul reşedinţă de judeţ, a avut loc un Festival al dulciurilor despre care se poate spune, fără teama de a greşi, că a devenit o tradiţie culturală de mare succes, deşi a ajuns de-abia la cincea ediţie.

Spunem acest lucru prin prisma faptului că evenimentul reuşeşte deja să adune câteva mii de oameni, în condiţiile în care satul Moscu de-abia numără vreo 900 de suflete. Asta se-ntâmplă, nota bene, fără ca festivalul să beneficieze (ca alte evenimente de gen) de marketing contra-cost, promovare sofisticată, consultanţi plătiţi din bani publici, finanţare bugetară sau o infrastructură turistică.

O tradiţie de luat în seamă

Vrednicului preot Ionuţ Iordache, de la Moscu (cel care a pus bazele evenimentului în actuala formă, ajutat apoi şi de primarul Laurenţiu Gîdei) i-a fost şi greu, dar şi uşor să organizeze Festivalul dulciurilor.

Uşurinţa a venit din tradiţie, care se întinde la Moscu pe mai bine de un secol şi jumătate. Mai exact, gospodinele de aici s-au întrecut mereu în dulciuri de tot felul, „arena” fiind chiar curtea bisericii, cu ocazia marilor sărbători, dar mai cu seamă de hram şi de Paşti. Nu exista juriu şi clasament oficial, dar competiţia a fost mereu acerbă.

Greutatea a venit din piedicile inerente ale organizării unui astfel de eveniment. Şi nu vreo reticenţă a gospodinelor a fost piedica majoră (căci toate sătencele pricepute şi-au dorit să intre în concurs), cât pârdalnicele de norme specifice alimentaţiei publice: spaţii de expunere cu frig, autorizarea locului de expunere şi altele.

Festivalul Dulciurilor în satul gălăţean Moscu FOTO Laurenţiu Gîdei

În fine, dacă an de an s-au impus dulciuri sofisticate, cu amprentă de modernitate în ele (într-un fel, pe bună dreptate, căci satul Moscu este considerat un cartier al micuţului oraş Târgu Bujor), anul acesta tradiţia gastronomică seculară a lovit vârtos în stânga şi-n dreapta şi s-a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Decana de vârstă a finalei de 5 a luat locul I

A câştigat, din 60 de competitori (să nu râdeţi, dar au fost în concurs şi câţiva bărbaţi, unii dintre ei pe la a treia tinereţe), care au pus în faţa juriului 80 de preparate, doamna Licuţa Staicu, de 71 de ani, cu nişte „poale-n brâu epocale” (expresia aparţine unui membru al juriului) după o reţetă moştenită de la bunica domniei-sale. O minunăţie pe care, la timpul potrivit, o să v-o dezvăluim într-un articol de sine stătător.

Festivalul Dulciurilor în satul gălăţean Moscu FOTO Laurenţiu Gîdei

Câştigătoarea concursului şi primarul

Trebuie spus că au fost prezentate în concurs dulciuri dintre cele mai diverse, de la tradiţionalele poale în brâu, gogoşi, plăcinte cu brânză şi stafide, faguri cu gem sau nuci cu cremă până la modernele torturi şi prăjituri la rece sau din bucătăria internaţională, Tiramisu sau Panacota.

În finala de cinci au ajuns doar doamne şi domnişoare (nu-i nimic, domnilor, mai este şi la anul o ediţie), iar de câştigat a câştigat decana de vârstă, care, din ce recunoaşte unanim toată suflarea satului, a făcut cele mai bune poale-n brâu din toată istoria artei culinare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite