„Facultatea de bere“ de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Corneliu Popa spune că pe vremuri exista Berea Student. Foto: Adevărul
Profesorul Corneliu Popa spune că pe vremuri exista Berea Student. Foto: Adevărul

Staţia-pilot de bere din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, retehnologizată după 35 de ani, a produs prima şarjă de bere blondă, iar studenţii s-au îngrămădit să se înscrie pe lista de aşteptare pentru a face practică.

Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi a inaugurat recent o staţie-pilot modernă de fabricare a berii, construită cu fonduri europene. Staţia de bere, dotată cu patru tancuri de câte 2,5 hectolitri, a costat 250.000 de euro şi a fost realizată în cadrul unui proiect mai amplu, în valoare de 3.000.000 de euro, prin care au fost implementate şi alte două staţii-pilot: una de carne şi una de lactate.

„Berea ştiinţifică“

Prima producţie de bere, de 2,5 hectolitri, a fost scoasă la finalul săptămânii trecute de profesorii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, fiind sponsorizată de fabrica de bere din Galaţi, care a pus la dispoziţie hameiul şi malţul.

Ca orice primă şarjă, a avut şi mici probleme, în special din cauza instalaţiilor care au suportat mai multe reglaje. „Evident, ca la orice produs tehnologic, este nevoie de timp pentru optimizarea parametrilor. Noi suntem mulţumiţi de rezultate şi am primit aprecieri de la oamenii care au gustat până acum din bere. Colegii noştri implicaţi în acest proiect urmează să îmbunătăţească tehnologia de fermentaţie. Este pentru noi a treia fabrică, pentru că avem deja una de carne şi una de lactate“, spune Daniela Borda, prodecanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. 

Cum berea nu are încă un nume, profesorilor le place să-i spună „bere ştiinţifică“. „Încă nu i-am dat un nume. Urmează să realizăm un dosar pentru a putea desface produsul finit. Trebuie să rea-lizăm şi o etichetă a produsului. Instalaţia a fost pusă în funcţiune abia la sfârşitul lunii martie“, explică Liliana Gîtin, unul dintre profesorii care se vor ocupa de coordonarea activităţii de practică din această nouă staţie.

Interes mare

Studenţii s-au înghesuit deja să se treacă pe liste pentru a face practică la noua staţie-pilot, în detrimentul celorlalte două, de carne şi de lactate. Profesorii spun că i-au primit doar pe cei de la specializările Ingineria Produselor Alimentare, Alimentaţie Publică, Agroturism, dar şi pe cei de la Controlul Produselor Alimentare. „Acum nu mai este nevoie să merg la fabrica de bere din oraş. Abia aştept să văd cum este «berea ştiinţifică». Mulţi s-au îngrămădit, la fel cum au făcut şi când s-au deschis staţiile de carne şi de lactate“, spune Nicoleta Mitran, studentă în anul al III-lea, la Facultatea de Ingineria Alimentelor, specializarea Ingineria Produselor Alimentare (IPA).

Pe listele finale vor fi admişi 90 de studenţi, care vor fi împărţiţi în trei grupe. „Pentru început, îi vom învăţa să facă bere tradiţională blondă. Pentru a obţine şi alte sortimente de bere trebuie să ne adaptăm tehnologia. Cert este că putem face chiar şi bere din grâu“, spune profesorul Corneliu Popa, membru al echipei proiectului.

Potrivit regimului tehnologic, cu aceste echipamente se pot produce cinci-şase sortimente de bere.
„Se poate scoate şi bere nefiltrată, dar putem să facem bere cu mai mult sau cu mai puţin alcool şi sperăm să luăm şi un prăjitor de malţ pentru a face bere neagră“, explică Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Studenţii vor intra pentru prima dată în „laboratorul de bere“ abia peste două săptămâni. „Abia aştept să încep practica, am auzit că berea este foarte bună. Cred că o să merg să cumpăr mai des, dacă preţurile vor fi rezonabile“, spune Ionuţ Murguleţ, student şi el la IPA.

Din păcate, locurile „la butoane“ sunt limitate, astfel încât vor putea face practică simultan în jur de opt sau nouă studenţi.

„Cel mai important este ca ei să ştie cum să obţină un aliment de încredere şi cum pot controla calitatea acestui produs. Nu avem decât secrete ştiinţifice şi poveşti tehnologice. Nu avem niciun «glonţ miraculos», cum se spune la americani. Aveam doar cunoştinţe de transmis“, precizează Daniela Borda.

Decanul facultăţii, Petru Alexe, spune că vrea să-i instruiască pe studenţi la nivel european.

„Binecuvântarea“ specialiştilor

La prezentarea noii investiţii au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de controlul sanitar veterinar al produselor. Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), profesorul Nicolae Manolescu, spune că a mai văzut astfel de investiţii în ţară, dar peste care s-a cam aşternut praful în ultimul timp. Conform cererii de finanţare, berea care va fi produsă în staţia-pilot de la Galaţi va fi vândută în magazinul facultăţii, acolo unde se comercializează şi preparatele din carne care ies pe poarta micii „fabrici“ de carne. Preţul berii nu a fost stabilit încă, dar profesorii spun că va fi unul modic, cât să acopere cheltuielile cu utilităţile şi cu materia primă.

Berea „Student“

În urmă cu 35 de ani, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor funcţiona o staţie-pilot de bere care a fost proiectată de opt studenţi ai Facultăţii de Chimie Alimentară, aşa cum se numea pe atunci. Aceasta a fost executată la Arad şi a funcţionat până în noaptea de 22 decembrie 1989. Atunci a fost scoasă şi ultima şarjă de bere.

„Era o bere obişnuită, blondă, dar, o dată la o lună, scoteam şi bere brună. O vindeam cadrelor didactice din facultate. Era o bere foarte bună care, deşi era făcută cu aceeaşi materie primă care se folosea şi la fabrica de bere din oraş, era mult mai bună pentru că respecta cu stricteţe procesul tehnologic de fabricaţie. Utilajele noastre erau din oţel inoxidabil, tocmai de aceea berea noastră era impecabilă“, îşi aminteşte profesorul Corneliu Popa. Acesta spune că, şi atunci, studenţii se „băteau“ pe locurile de practică la staţia de bere, pentru că acolo aveau posibilitatea de a „degusta“.

Pe vremuri, berea făcută în staţia-pilot se numea „Student“, chiar dacă nu ajungea să fie „apreciată“ de toţi studenţii decât pe sub mână.

Acest reportaj a apărut în „Weekend Adevărul“, vineri, 2 mai.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite