FOTO Din „dragoste“ pentru garduri. Edilii din Galaţi au cumpărat 66 de kilometri de gard pentru a-l pune printre blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă plătită de primărie cu 80.000 de euro pentru un studiu urbanistic concluziona, în urmă cu câţiva ani, că gardurile existente pe domeniul public ar trebui desfiinţate. Urmarea: s-au mai cumpărat şi montat încă 62 de kilometri de gard, investiţia totală apropiindu-se de un milion de euro.

GALERIE FOTO

Autorităţile de la Galaţi au ajuns să plătească sume consistente pe studii de fezabilitate, dar nu de fiecare dată ţin cont de ele. Un exemplu este legat de campania de montare de garduri din plasă metalică prin oraş, printre blocuri, demarată în 2013 de primarul Marius Stan (PNL/UNPR) şi continuată de primarul Ionuţ Pucheanu (PSD).

La scurt timp după ce a fost achiziţionat în 2013 un lot de patru kilometri de gard metalic, Primăria a plătit 80.000 de euro firmei de arhitectură Quattro Design care, prin Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a unui cartier, concluziona că „una dintre priorităţile în dezvoltarea urbanistică a oraşului este desfiinţarea gardurilor metalice sufocante”.

Mai mult decât atât, arhitecţii au oferit exemple şi planşe foto din alte ţări (Franţa şi Spania), „unde grădinile de proximitate şi locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori”.

Urmarea: în 2014 şi 2015 municipalitatea a cumpărat încă 26 de kilometri de gard, apoi în 2016 şi 2017 încă 14 kilometri, ducând totalul la 44 de kilometri. Şi pentru ca lucrurile să fie complete, în luna august a lui 2018 au mai anunţat o licitaţie prin care alocă aproape 150.000 de euro pentru alţi 22 de kilometri, astfel încât „olimpiada gardurilor” aduce la Galaţi, în opt ani, 66 de kilometri de împrejmuiri, în valoare de aproape milion de euro (cu tot cu manoperă), care au transformat zonele dintre blocuri într-un fel de labirinturi.

Un calcul simplu ne arată că proprietar de apartament de bloc din muncipiului Galaţi a beneficiat din partea primăriei de circa 75 de centimetri de gard (porţiune care a costat vreo 50 de lei cu totul) pentru a-şi „împodobi” spaţiul verde din apropierea locuinţei.

Explicaţiile date de municipalitate în oferta lansată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cu termen pe 27 august: „În vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi protejarea spaţiilor verzi”.

Fiecare din cele 9.000 de panouri vizate de achiziţie trebuie să aibă 2,5 metri lungime (în total 22,5 kilometri, deci) pe un metru lăţime, să fie din plasă de oţel cu diametrul de 4 milimetri, protejată împotriva coroziunii prin zincare, iar primăria cere o garanţie a produselor furnizate de 24 de luni de la data efectuării recepţiei, iar deficienţele constatate în termenul de garanţie vor trebui remediate în termen de 48 de ore.

La jumătatea lunii iunie a acestui an, primăria informa toate asociaţiile de proprietari din oraş că pot face o solicitare către instituţie pentru a primi oricât de mult gard metalic îşi doresc „în aşa fel încât spaţiul verde să nu fie distrus ori să devină casă pentru maidanezi”. Potrivit unei evaluări făcute atunci, necesarul ar fi fost de circa 6,2 kilometri (2.500 de panouri), însă a ajuns între timp, la licitaţie, la peste 22 de kilometri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite