FOTO Cea mai modernă secţie de Neonatologie Patologică din sud-estul României va fi dată în folosinţă la începutul săptămânii viitoare la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi, va fi dată în folosinţă Secţia de Neonatologie Patologică, cea mai modernă de altfel din regiunea de sud-est a României. Este vorba despre o investiţie ce depăşeşte suma de 1,3 milioane de euro şi care se ridică la cele mai înalte standarde europene. Aici vor putea fi trataţi nou-născuţii cu malformaţii şi alte afecţiuni grave.

În prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost inaugurată, ieri, Secţia de Neonatologie Patologică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi. Este vorba despre cea mai modernă secţie de acest gen din regiunea de eud-est a României, pe care medicii gălăţeni şi-au dorit-o timp de zece ani.

„Partea tehnică cuprinde cabinete pentru medici, pentru asistente, grupuri sanitare şi un salon pentru mame, cu trei paturi. Nu întotdeauna mamele pot sta lângă copil. Avem şi saloane cu paturi pentru mamă şi copil. Dar mamele ale căror bebeluşi sunt în incubatoare, în stare foarte gravă stau aici.

Acest proiect a avut la bază un model francez pe care l-am văzut la faţa locului şi care m-a impresionat în mod deosebit. Este vorba despre un spital din Bordeaux. În aceeaşi curte se afla un spital regional, de trei ori mai mare decât Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, tot acolo în curte era un Spital de Copii, cu o secţie de Maternitate dispusă pe mai multe etaje, iar toţi bebeluşii care nu erau sănătoşi erau transferaţi într-o secţie care se afla la demisolul spitalului respectiv.

Acolo se intra numai în condiţii sterile şi erau toţi cu malformaţii, cu paralizii, cu infecţii diferite, orice fel de boală a noului născut. În felul acesta francezii au ajuns să nu mai aibă infecţii interioare în maternităţi, pe când noi am avut întotdeauna explozii de infecţii în maternităţi, cu zeci de decese la nou-născuţi pentru că prematurii, care au nevoie de o lună, două, trei să ajungă la o greutate normală, stăteau lângă alţi copii care tuşeau şi totul se termina cu dezastre cum au fost la Iaşi, Brăila, Ploieşti.

La Galaţi am avut cazuri izolate, dar nu epidemii. Şi atunci, pe acest model franţuzesc am făcut această secţie pe un proiect al Guvernului României şi cu un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii în anul 2004. Întâmplător eu l-am semnat în calitatea pe care o aveam la vremea respectivă, de Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Am semnat pentru reabilitarea a 18 secţii de nou-născuţi din maternităţi diferite din România şi ca pilot, această secţie de patologie neonatală în cadrul Spitalului de Copii, Galaţi”, a declarat doctorul Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

image

„Înainte era o policlinică a Spitalului de Copii, care era supradimensionată, nu era folosită decât jumătate din ea şi mai mult în cursul dimineţii. Dat fiind că am condus acest spital 14 – 15 ani, de fiecare dată am căutat să folosesc fiecare spaţiu pentru a-i da o destinaţie medicală. La intrare se afla Stomatologia, care a fost mutată afară, iar acum avem aici Secţia de Hemodializă, care este unică în estul României, doar Iaşiul şi Bucureştiul mai au o astfel de secţie. Intenţionăm să mutăm şi secţia ORL iar în locul ei vom reconstrui Secţia de Terapie Intensivă, care în acest moment se află la etajul doi. Facem toate acestea deoarece secţia cu nou născuţi este cu risc letal şi trebuie să avem Reanimarea uşă-n-uşă ca să pot să rezolv cazurile urgente”, a declarat doctorul Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. 

„S-a realizat un lucru necesar, extrem de important. Numai părinţii cunosc drama unui copil bolnav. Iar pe de altă parte, ceea ce este de reţinut pentru România zilelor noastre este că aceste realizări s-au făcut cu sume foarte mici de bani. În Spitalul de Copii s-au adus aproape şapte milioane de Euro, bani europeni. Aceşti bani au fost utilizaţi cu cap şi cu pricepere. Este un lucru absolut remarcabil. Aici este vorba despre organizare sanitară. Sper că necesităţile zonei Galaţi – Brăila, care e a doua conurbaţie a României după Bucureşti vor fi înţelese şi vom fi sprijiniţi. În Biblie spune „cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide”, dacă nu ceri şi nu baţi nici nu îţi dă, nici nu îţi deschide. Dar trebuie să te lupţi, trebuie să ştii ce e important şi să nu îţi baţi joc de banul public”, a declarat doctorul Nicolae Balcabaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Mai sunt însă goluri ce trebuiesc acoperite: secţia are nevoie de un aparat de anestezie şi alte echipamente de măsurare a funcţiilor vitale. 

„Mai avem nevoie de aparate de ventilaţie artificială - foarte mulţi copii fac stopuri respiratorii – avem nevoie de aparat de anestezie, momentan avem două module, unul chirurgical şi unul medical. Mai avem nevoie de aparatură mai mică, monitoare pentru funcţiile vitale. Am pregătit lista cu toate acestea pentru a o trimite de urgenţă la Ministerul Sănătăţii. Domnul ministru Nicolae Bănicioiu mi-a promis în prezenţa Premierului că în cel mult două luni ne va livra aparatura necesară. Secţia are 20 de paturi. În partea medicală vor lucra trei medici, în partea chirurgicală vor fi alţi doi medici, anestezişti bineînţeles şi 16 – 18 asistenţi medicali şi infirmiere. Cred că vor fi aproximativ 30 de persoane care vor lucra aici, este vorba despre un sector cu risc”, a declarat doctorul Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

FOTO: Oana Cernat

image

Până acum, bebeluşii cu malformaţii erau trimişi în centrele de excelenţă de la Iaşi şi Bucureşti.

„Este un lucru nemaipomenit, nici nu mai visam, dar iată că s-a întâmplat şi suntem mândri de acest lucru. Unul dintre medicii care vor lucra în Secţia de Neonatologie Patologică a terminat acum specializarea, lucra în acest spital şi până acum şi un alt medic este acum plecat la specializare pe această competenţă de neonatologie”, a declarat doctorul Victoriţa Stefănescu, Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” Galaţi.

Secţia de Neonatologie Patologică a fost vizitată la finalul acestei săptămâni de Victor Ponta. Premierul a fost însoţit de minstrul Sănătăţii, doctorul Nicolae Bănicioiu, ministrul Muncii, Rovana Plumb, precum şi de parlamentarii Gabriela Vrânceanu Firea şi Mihai Sturzu.
 
„Îi felicit pe toţi medicii, managerii spitalului, dar şi pe cei care lucrează aici. Am vizitat foarte multe spitale din ţară, maternităţi, secţii reconstruite, refăcute şi pot să vă spun că ceea ce am văzut la Galaţi este la cel mai înalt nivel tehnologic. Iar totul a fost făcut cu bani puţini. Ceea ce înseamnă că oamenii de la Galaţi sunt gospodari, că pun suflet şi mă bucur că anul acesta am reuşit să alocăm toţi banii necesari pentru finalizarea proiectelor începute, unele acum opt ani, altele mai recent”, a declarat Prim-ministrul României, Victor Ponta.

Numai anul trecut, peste 200 de bebeluşi cu afecţiuni grave, născuţi în Galaţi au necesitat internare, iar adresabilitatea va fi în creştere. Mai ales că în această secţie vor fi trataţi nou-născuţi din Brăila, Tulcea şi Focşani.

Acesta este cel de-a patrulea proiect amplu de modernizare a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” Galaţi, realizat în ultimii cinci ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite