FOTO „Balconiada“ groazei: sute de balcoane construite ilegal, suspendate şi periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările sunt de-a dreptul hidoase, improvizate, cu dimensiuni şi forme diferite, din materiale reciclate. Construcţiile care sluţesc blocurile au fost făcute fără avize legale, iar autorităţile locale nu au, cel puţin deocamdată, niciun plan structurat pentru a rezolva situaţia.

Oraş odinioară muncitoresc, adică plin de meşteri şi de „surse” de materiale ieftine, luate pe sub mână de pe platformele industriale, Galaţiul au reuşit între timp „performanţa” de a crea un nou stil arhitectural, ce pare să-i sfideze chiar şi pe nonconformişti precum Gaudi şi Gehry: balcoanele agăţate (la propriu), absolut la întâmplare, pe faţadele blocurilor.

La o primă evaluare făcută de reporterii Adevărul ( o statitică oficală nu există, deşi este promisă de Primărie de cel puţin zece ani), în Galaţi există în acest moment peste 200 de scări de bloc la care s-a construit, fără a exista vreo autorizaţie, cel puţin un balcon suspendat, care face ca imobilul să semene cu un adevărat ghetou.

„Paradisul” balcoanelor atârnate

Cartierul gălăţean Micro 38, aflat în partea de nord a urbei, este una dintre zonele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere. Aici sunt circa 50 de scări de bloc cu balcoane atârnate, iar autorităţile n-au luat nicio măsură, deşi unele dintre coteţele din tablă şi lemn, ce par puse cu praştia pe faţadele imobilelor, sunt acolo de mai bine de două decenii.

De altfel, Primăria Galaţi recunoaşte că există o problemă, însă că, deocamdată, se află la faza constatării că ceea ce s-a făcut este ilegal. „O bună parte dintre lucrările de extindere nu aveau autorizaţii de extindere. Au existat solicitari pentru autorizaţii, însă ele nu au fost date”, ne-a informat biroul de presă de la Primăria Galaţi.

Doar Poliţia locală (instituţie responsabilă, prin statutul ei, de respectarea legislaţiei în domeniul construcţiilor) mai dă „balconarilor”, din când în când, câte o amendă, totul se desfăşoară cumva haotic, fără prea multă convingere şi fără să existe un plan clar, etapizat şi ferm, pentru a rezolva lucrurile.

image

Până când autorităţile locale se vor decide ce-i de făcut, nu putem decât să „admirăm” priveliştea. Bunăoară, în Micro 38 este la modă balconul  atârnat, soluţiile tehnice alese de proprietarii acestora fiind pe cât de hidoase, pe atât de periculoase. Şi pentru că noi nu ne pricepem la construcţii, am apelat la inginerul Mihai Popa, care ne-a explicat cum stau lucrurile.

„Dacă vă uitaţi atent, veţi vedea că la baza balcoanelor aplicate pe faţadele blocurilor - care n-au avut aşa ceva din proiect - se află nişte bare metalice. Seamănă cu suporturile pentru aparatele de aer condiţionat. Ei bine, aceste bare au fost montate prin străpungerea peretului exterior, ele fiind apoi fixate în interior, prin sudarea unui opritor metalic”, ne explică inginerul. 

Pare ingenios, însă nu există nici cel mai mic calcul de rezistenţă. Unele balcoane au dimensiuni mari, ceea ce face ca lungimea suporţilor să depăşească doi metri, aşa că apar complicaţii legate de stabilitatea coşmeliei, dar şi a clădirii.

„Nimeni nu ştie ce rezistenţă la forfecare au suporţii. Se pot rupe oricând, chisr şi fără un cutremur, provocând o catastrofă. Nimeni nu ştie nici ce presiune se exercită asupra faţadei. Aceste suporturi pot juca rol de pârghii, iar dacă balcoanele improvizate sunt grele se poate ajunge la smulgerea faţadei, pur şi simplu”, ne-a mai spus inginerul Mihai Popa.

Balcoane „cu picioroange”

Un alt model de improvizaţie este balconul „cu picioroange”, care este specific mai ales cartierului Micro 39, însă poate fi întâlnit în mai toate zonele oraşului, inclusiv în zona ultracentrală. Construcţia este specifică etajului 1, uneori chiar doi, căci presupune înfigerea în pământ a patru piloni metalici, pe care se sprijină ulterior un soi de coteţ-terasă de mari dimensiuni.

image

„Aici nu sunt probleme la fel de mari de rezistenţă, însă aspectul urban este iremediabil distrus de aceste încropeli. Nu mai spun că şi locatarii apartamentelor de dedubt au toate motivele să fie nemulţumiţi, căci li se obturează lumina naturală. Primăria ar trebui să ia măsuri”, este de părere inginerul Popa.

Cât îi priveşte pe proprietarii apartamentelor extinse ilegal în văzduh, dialogul este în majoritatea cazurilor imposibil. În momentul în care am început să fotografiem balcoanele, un potop de înjurături şi de resturi menajere s-au abătut asupra noastră. Cât despre o discuţie civilizată despre existenţa avizelor legale, dar şi despre riscurile la care se supun proprietarii balcoanelor improvizate, nici măcar nu a putut fi vorbă.

Măsuri pe hârtie

Mai trebuie spus şi că amploarea fenomenului nu este neapărat o necunoscută pentru autorităţile de la Galaţi. În urmă cu patru ani, primarul Marius Stan organiza o acţiune de inventariere a tuturor construcţiilor ilegale din Galaţi (balcoane, garaje, chioşcuri), însă numai în privinţa garajelor s-a trecut la acţiune, restul coteţelor rămânând pe poziţii.

De asemenea, în urmă cu opt ani (în 2009), în mandatul primarului Dumitru Nicolae, Inspecţia în Construcţii Galaţi transmitea Consiliului Local un soi de avertisment legat de explozia fenomenului balcoanelor „spânzurate” de blocuri, însă autorităţile au lăsat lucrurile nerezolvate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite