Facebook-ul, motiv de divorţ: lumea virtuală care distruge relaţiile reale - analiza specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii susţin că tot mai multe cupluri ajung în zilele noastre la divorţ din cauza Facebook-ului. Prietenii virtuali, like-uri date unor persoane ce există doar online în viaţa noastră pot duce la sfârşitul relaţiilor reale. De ce se ajunge în această situaţie ne explică specialiştii.

Reţeaua de socializare Facebook ocupă o parte importantă în viaţa noastră. În ultimii ani a devenit celebră zicala “Nu ai Facebook, nu exişti”. Fie că eşti o persoană care practic trăieşte în mediul virtual sau îţi verifici contul de Facebook din când în când, nimeni nu poate nega influenţa pe care această reţeau de socializare reuşeşte să o aibă asupra oamenilor si relaţiilor, în special celor amoroase.

Specialiştii avertizează că de cele mai multe ori influenţa e negativă şi Facebook-ul poate duce la despărţire sau divorţ. Acest lucru se întâmplă doar dacă permiţi ca lucrurile care se petrec într-un mediu virtual să te influenţeze în viaţa offline. “Faptul că primim tot mai multe cereri de prietenie sau că primim comentarii pozitive la fotografii sau activităţi ne face să ne simţim importanţi şi să devenim dependent de acest sistem. Nu lăsa ca o astfel de reţea de socializare să-ţi influenţeze în orice fel stima de sine şi încrederea. Totul este extrem de înşelător pe Facebook”, ne avertizează psihologul Carmen Rusu. 

Atenţie cât te expui virtual 

Tot specialiştii atrag atenţia că “reţeaua de socializare Facebook a devenit o problemă serioasă pentru mulţi în momentul în care ei îşi expun întreaga viaţă în mediul virtual. Ele nu sunt un lucru rău, dar depinde cum le folosim. Cei mai mulţi le utilizează pentru a evidenţia aspecte din viaţa lor, neglijând o mare parte din cea de zi cu zi”, explică psihologul Carmen Rusu. Atunci când unii oameni vizualizează fotografiile prietenilor în care aceştia sunt fericiţi şi zâmbesc, comparându-le cu ceea ce se întâmplă în viaţa lor, mare parte dintre ei sunt dezamăgiţi, trişti sau pesimişti. Acest lucru a fost confirmat de studiile realizate în cabinetele psihologilor. Mulţi ajung aici după ce devin frustaţi în urma comparaţiei cu viaţa celorlalţi. De asemenea, mulţi cărora li s-a respins cererea de prietenie au sentimentul că sunt excluşi din lumea reală. “La polul opus, cei care primesc mai multe cereri pot deveni mai încrezători în propria imagine, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp”, ne-a declarat Carmen Rusu.

Cât de periculos este Facebook?

În America, într-un divorţ din cinci este citat Facebook drept motivul principal al despărţirii. Iar în Japonia, un copil a murit de foame pentru că părinţii n-au mai ieşit de pe site să-l hrănească. “Deşi la noi nu s-a ajuns la excese de acest gen, în doar câteva luni am întâlnit cinci cupluri care aveau ca motiv principal al divorţului această reţea de socializare: ei expuneau detalii intime pe acea pagină. Nu-şi mai faceau timp unul de celălalt, dar îşi făceau timp să posteze pe Internet momente din viaţă”, spune psihologul. Este extrem de important să nu îi citeşti conversaţiile pe Facebook. “Nu îi încălca dreptul la intimitate iubitului tău/iubitei tale şi nu intra în contul de Facebook doar ca să studiezi cu cine a vorbit şi ce a zis. Lucrurile pot fi tot timpul interpretabile şi aparenţele înşeală”, ne-a declarat psihologul Carmen Rusu.

Un alt pericol este că, de cele mai multe ori, relaţiile par perfecte din fotografii. În realitate nu sunt deloc aşa. Facebook-ul creează false iluzii şi alimentează aparenţele. Fiecare relaţie este unică, aşa că din start nu este bine să compari relaţia ta cu alte relaţii, mai ales când vine vorba de Facebook. Anumite persoane au ajuns să-şi trăiască viaţa pe Facebook, să mănânce într-un loc special doar ca să dea check-in, să plece cu iubitul/iubita în vacanţă doar ca să arate prietenilor de pe Facebook pe unde se plimbă. “Acest comportament nu este normal. Daca esti fericit cu ceva, nu simţi nevoia să arăţi. Atunci când arăţi, înseamnă că ceva lipseşte. Mai bine te gândeşti la asta înainte să invidiezi alte relaţii pe Facebook”, ne-a declarat specialistul.

O dragoste adevarată trebuie trăită în viaţa reală, fără check-in-uri, fără statusuri, fără comentarii pe wall, doar cu sentimente reale şi cu bucuria că ai lângă tine persoana potrivită. Câţiva indicatori de relaţie sănătoasă pot fi - respectul mutual, încurajarea egalităţii, sentimentul comuniunii sociale dezvoltat, empatie, interes social, crearea unui mediu de siguranţă, dispoziţia spre a te lăsa influenţat de partener, dispoziţia spre a veni în întâmpinarea nevoilor partenerului şi gândul că o relaţie de cuplu se întreţine de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite