Exerciţiile militare care au marcat anul 2015, în Poligonul Smârdan. Armata americană: „România s-a dovedit a fi un partener puternic şi de încredere în relaţia cu Statele Unite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 a fost unul intens pentru militarii români care au participat la numeroase exerciţii tactice în Poligonul Smârdan, judeţul Galaţi. Împreună cu aceştia s-au antrenat mii de militari din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Republica Moldova.

În acest an, bugetul Ministerului Apărării Naţionale a permis organizarea unui număr mare de exerciţii militare. Multe dintre acestea s-au desfăşurat în judeţul Galaţi, Poligonul Smârdan fiind certificat NATO.

„Wind Spring 15” - cea mai mare alarmă militară din ultimii zece ani

În primăvară, au fost mobilizaţi peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova şi României. Cu toţii s-au antrenat în Poligonul Smârdan, unde a sosit şi generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa.

Exerciţiul a avut ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. Militarii au efectuat exerciţii de comandament, trageri de luptă şi au avut misiunea de a rezolva situaţii tactice complexe.

Foto: Oana Cernat

Wind Spring 15 a ajuns la final

Ceremonia de închidere a exerciţiului a fost emoţionantă pentru militarii ţărilor participante. Cei care s-au remarcat în timpul antrenamentelor din Poligonul Smârdan au primit diplome din partea generalului Virgil Ovidiu Pop, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.

Acesta le-a acordat certificate de apreciere militarilor care în toată această perioadă au depus eforturi uriaşe pentru ca exerciţiul „Wind Spring 15” să fie un succes.  

Generalul Virgil Ovidiu Pop a avut surpriza de a găsi în armata americană un tânăr de 26 de ani, născut în Bistriţa, care a plecat cu părinţii în SUA, în anul 1993. Pentru că amândoi au acelaşi nume de familie, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” a smuls de pe pieptul militarului patch-ul cu numele nominal al acestuia şi, în semn de apreciere l-a schimbat cu al său.

Generalul Virgil Ovidiu Pop: Ştii româna bine?
Rubin Andrei Pop: Da.
Generalul Virgil Ovidiu Pop: În ce an ai plecat din România?
Rubin Andrei Pop: În 1993.
Generalul Virgil Ovidiu Pop: Când mai vii în România? Locurile natale le-ai vizitat? Îţi dau asta jos (n.r. patch-ul cu numele), e tot Pop şi îţi dau ceva special, sunt sigur că o vei păstra la loc de cinste.

Foto: Oana Cernat

Wind Spring 15 a ajuns la final

„Sunt din Bistriţa. Am plecat în SUA în 1993 şi în prezent locuiesc în Houston, Texas. Am plecat cu familia, ultima dată am fost în Bistriţa în 2002. Am fost onorat şi am apreciat gestul generalului. Sunt foarte mândru că fac parte din armata americană. E bine să serveşti ţara în care trăieşti, dar nu poţi uita niciodată de unde vii. Încă am rude aici, bunicii mei sunt în Cluj şi nu i-am mai văzut din 2002. Sper ca în această vară să îi pot vizita din nou”, a spus atunci Rubin Andrei Pop, armata SUA.


Foto: Oana Cernat

Wind Spring 15 a ajuns la final

Exerciţiul „Wind Spring 15” a fost apreciat de militarii americani şi britanici ca fiind unul de succes.

„Exerciţiul a fost un succes din toate punctele de vedere. Militarii mei au participat la un antrenament multinaţional şi ştiu că şi pentru români a fost la fel. Toate structurile şi-au atins obiectivele. Am reuşit să creştem interoperabilitatea dintre armatele membre ale alianţei Nord-Atlantice şi totul a decurs foarte bine”, a spus atunci cpt. Michael Farinelli, armata SUA.

„A fost un mare succes. Ne-a făcut plăcere să venim în această ţară frumoasă şi să lucrăm alături de aliaţii noştri NATO: români şi americani. Am învăţat multe”, a declarat în primăvară maiorul Thomas Bailey, armata britanică.

„Swift Response 15”, cel mai mare exerciţiu NATO, de la încheierea Războiului Rece

La finalul verii, militari din Italia, Spania şi Forţele Terestre ale SUA s-au paraşutat în Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi. Acest asalt aeropurtat a făcut parte din exerciţiul multinaţional „Swift Response 15”, condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite şi s-a desfăşurat în patru ţări europene, în perioada 17 august – 13 septembrie 2015. La exerciţiu au participat paraşutişti din 11 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Exerciţiul a fost urmărit îndeaproape de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

„Exerciţiul «Swift Response 15» este organizat de Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa, este unul dintre cele mai mari exerciţii cu trupe aeropurtate de după încheierea Războiului Rece. Participă la acest exerciţiu peste 4.800 de militari. În Poligonul Smârdan şase avioane C130 vor paraşuta peste 200 de militari din SUA, Spania şi Italia. De asemenea, la exerciţiul din Poligonul Smârdan participă peste 60 de militari de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, care vor interacţiona cu militarii care vor fi paraşutaţi şi vor îndeplini o misiune de luptă după un scenariu fictiv, elaborat de către comandanţii militari. Este foarte bine că putem organiza astfel de exerciţii, în acest an avem un buget mai mare, iar la ultima rectificare Ministerul Apărării Naţionale a primit bani în plus. Poligonul de la Smârdan este certificat NATO”, explica atunci, Mircea Duşa, Ministrul Apărării Naţionale.

Soldaţi americani  aterizează în timpul exerciţiului aerian Swift Response 15 în poligonul Smârdan estul Romaâniei FOTO AP

Exerciţiul a fost creat pentru a integra forţele de răspuns rapid ale mai multor naţiuni, care să acţioneze în comun şi să confirme capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a desfăşura rapid trupe şi de a acţiona în sprijinul menţinerii unei Europe puternice şi sigure.

„Când NATO organizează un exerciţiu, se întreabă cine doreşte să participe şi 11 ţări au răspuns pozitiv la această provocare, iar România s-a oferit să găzduiască exerciţiul pe teritoriul său. Am luptat cu militarii români în războiul din Afganistan încă din 2001 şi România s-a dovedit a fi un partener puternic şi de încredere în relaţia cu Statele Unite” a declarat în vară, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, comandantul Corpului XVIII Aeropurtat.

„HISTRIA 15”, exerciţiu de simulare a unei invazii în România

În luna septembrie a acestui an, aproximativ 7.000 de militari, cu 800 de mijloace tehnice, au participat la exercitiul „HISTRIA 15”. Antrenamentele s-au desfăşurat concomitent în Smârdan, Portul Constanţa şi Vărsătura şi au cuprins acţiuni militare defensive.

Foto: Oana Cernat

image

Militarii s-au antrenat şi au executat o gamă diversificată de misiuni. Conform scenariului, aceştia au răspuns gradual riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale. Măsurile de răspuns la criză şi apărarea naţională s-au adoptat în condiţiile implicării NATO şi UE.

Exercţiul HISTRIA 15 s-a desfăşurat în nouă poligoane şi raioane din ţară.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite